Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τα βιογραφικά σας και λαμβάνοντας γνώση τη μεγάλη και βαθιά εμπειρία που έχετε στον τομέα αυτό, νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Άρα τοποθετούμαι, εκ των προτέρων, θετικότατα. Όταν ιδρύθηκε η ΕΔΕΥ το 2011, μετά ακολούθησε ο νόμος 4409/16 που ήταν η εφαρμογή της Οδηγίας 30/2016 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε λάβει γνώση τότε και είχαμε ακροαστεί και τον κ. Μπάσια τότε Πρόεδρο και μέχρι τώρα βέβαια προτού να επιλεγεί ο πρόεδρος και εσείς κύριε Στεφάτου.

 

Το πρώτο μου ερώτημα θα είναι προς εσάς, κύριε Υπουργέ, επειδή δώσατε εσείς την αφορμή να το πείτε. Είναι για την παραχώρηση της ΔΕΠΑ υποδομών στην ΕΔΕΥ. Η ΕΔΕΥ με αυτόν τον τρόπο αποκτά ένα μεγάλο πακέτο μετοχών και γίνεται ελκυστικό το πακέτο αυτό πλέον και το ερώτημά μου είναι αν μπορέσετε εσείς να το αξιοποιήσετε αυτό.

 Το δεύτερο ερώτημα μου αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο. Στις 17/6/2020 έγινε μια συνεργασία της ΕΔΕΥ με αντίστοιχο υπουργείο της Κύπρου. 

Θέλω να μας πείτε, αν έχετε γνώση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας και της διημερίδας που έγινε τότε.

 Το άλλο μου ερώτημα, αφορά αυτό το οποίο είχε δηλώσει ο κ. Μπασιάς, στις 10/1/20. Είχε δηλώσει επί λέξει, στην ΕΡΤ, δεν έχουμε ενδείξεις για κοιτάσματα, για την Ελλάδα, έχουμε ενδείξεις για γεωμετρικές δομές. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εμπειρία σας και επειδή δεν έχουμε σαφή γνώση αυτής της δήλωσης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω αυτή η δήλωση να γίνει πιο επεξηγηματική από εσάς και από τον κ. Πρόεδρο.

Έχω ένα ερώτημα προς τον κ. Πρόεδρο και αφορά το TAP. Ο TAP είναι ένα έργο πνοής για την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος του, διέρχεται από τον ελληνικό χώρο και το ερώτημα μου σε αυτό το θέμα είναι, λύθηκε βέβαια με το νόμο που φέρατε κύριε Υπουργέ, γιατί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΔΔΗΕ έλεγε για υπεράκτιες εταιρείες, λύθηκε και αυτό για τον TAP. Θα ήθελα, λοιπόν, από την εμπειρία σας κύριε Πρόεδρε, που είχατε όταν ήσασταν επιβλέπων στο TAP, να μας πείτε κάτι για τη γεωστρατηγική σημασία, γεωπολιτική και οικονομική που θα αποφέρει στην Ελλάδα ο TAP, το οποίο είναι ένα σημαντικό ερώτημα.

 

Ακούγοντας σας, κύριε Στεφάτο, κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλο, μου έκανε εντύπωση ότι από το βιογραφικό σας φαίνεται ότι έχετε επιβλέψει 44, αν δεν απατώμαι, εταιρείες οι οποίες ασχολούνται, όχι επιβλέψει, ελέγξει. Οι 44 αυτές εταιρείες, διαγωνίζονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο εσείς έχετε σαφέστατη γνώση. Θέλω να πω και να προσθέσω για τις έξι εταιρείες στη Νορβηγία, στις οποίες εσείς παραδώσατε, από ότι είπατε το φάκελο, από την αρχή της αδειοδότησης, δεν ξέρω αν έχει αρχίσει η λειτουργία τους. Έχει αρχίσει η λειτουργία τους;

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΤΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων): Οι  εταιρείες στις οποίες ξεκινήσαμε από την αρχή ουσιαστικά είναι μετεξέλιξη οι δύο. Είναι τρεις οι εταιρείες και όλες πέρασαν με επιτυχία.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα, εύχομαι και εδώ στη χώρα μας, η επιτυχία αυτή να συνεχιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη στο ερώτημα το οποίο έθεσε ο κ. Κεγκέρογλου, για τις συμβάσεις νότια και δυτικά της Κρήτης, να μας πείτε δυο τρεις λέξεις. Αν μπορείτε να πείτε κάτι σ’ αυτόν τον τομέα.

 

Θα σταθώ τώρα σε σας κύριε Στεφάτο, σε αυτό που διάβασα στο βιογραφικό σας και νομίζω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Είναι το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Νομίζω, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό. Ξέρετε, ότι εμείς σαν ΝΔ, στη διαδικασία του καινούργιου Συντάγματος υποστηρίξαμε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είπαμε τη διαφορά μεταξύ αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, ήταν μάλιστα μια συνταγματική διαδικασία την οποία είχαμε προτείνει όταν προέδρευα εγώ τότε στην Επιτροπή, από το 2005, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλω, λοιπόν, να μας ενημερώσετε σε ότι αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου, σε ότι αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε και που τυχόν μπορούμε να προλάβουμε μερικά «ατυχήματα», τα οποία μπορούν να συμβούν.

 

Τέλος, θα ήθελα να σας ακροαστούμε και εντός εξαμήνου, ώστε να ζητήσουμε και να δούμε πώς έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι κύριε Υπουργέ η ΕΔΕΥ είναι μεγάλη υπόθεση. Η Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, είναι μια μεγάλη υπόθεση για τη χώρα μας τώρα, με αυτές τις συνθήκες και αποκτά μεγαλύτερη σημασία με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας, σε ότι αφορά πια και τη στρατηγική σημασία που έχουν από γεωπολιτικής άποψης, στρατηγική άποψη, ακόμα και εκτός από οικονομική άποψη και όλων των άλλων επιπτώσεων. Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω τις απαντήσεις σας.

 

 

Print
1727 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω