Search
× Search
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας.  Τον λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κάνατε μια πολύ καλή επιλογή, διότι ο κ. Γεράκης έχει τιμήσει το δικαστικό κλάδο, μάλιστα τον εισαγγελικό κλάδο, με μεγάλη επιτυχία επί 38 ολόκληρα χρόνια. Ανέβηκε στην ανώτατη βαθμίδα της επετηρίδας ως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νομίζω ότι και σε αυτή τη θέση, για την οποία προτάθηκε, θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του.

Κύριε Υπουργέ, μετά από όλα αυτά που είπατε απεδείχθη περίτρανα ότι ο μεγάλος ασθενής του δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ και αποδεικνύεται και από κάποιον άλλο λόγο, διότι μην ξεχνάτε ότι στον ΕΦΚΑ απευθύνονται καθημερινά σχεδόν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη μεγάλη σημασία αυτού του Οργανισμού.

Ποιος είναι ο σκοπός της Μονάδας που δημιουργείται τώρα; Να αντιμετωπίσει πιο συστηματικά και με μεγαλύτερη διαφάνεια τις όποιες καταγγελίες, τις καταγγελίες που περιγράψατε και ο ίδιος με μελανά χρώματα. Πράγματι, διαβάζοντας και εγώ την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είδα ότι υπάρχουν 1.250 καταγγελίες κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ σε σύνολο 7.500 υπαλλήλων, όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό.

Επίσης, από την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι το 48% καταγγελιών αφορούσε τον ΕΦΚΑ. Το 1555, ο αριθμός εξυπηρέτησης των πολιτών, έχει δεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο κλήσεις μέχρι στιγμής, το 80% των κλήσεων αφορούσε τον ΕΦΚΑ και αναφέρει ότι έχουν απαντηθεί περίπου το 80%, αλλά σε αυτό θέλω μια διευκρίνιση, εάν είναι πράγματι έτσι, διότι από τις διευκρινίσεις που δώσατε δεν νομίζω ότι έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα ερωτήματα που αφορούσαν τον ΕΦΚΑ.

Έχω μια παρατήρηση, κύριε Υπουργέ. Συνιστώνται μόνο 12 θέσεις, νομίζω ότι είναι λίγες, διότι είναι τεράστιο το έργο το οποίο πρέπει να επιτελέσουν. Παραδείγματος χάρη, πρέπει να επιτελέσουν το έργο του ελέγχου, δηλαδή τον έλεγχο των υπαλλήλων, αλλά όχι μόνο των υπαλλήλων και όλων των άλλων καταγγελιών, οι οποίες γίνονται είτε επώνυμα, είτε ηλεκτρονικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό αυτό το θέμα, όταν το 74% των καταγγελιών πράγματι αφορούν συντάξεις και νομίζω ότι ο μεγάλος ασθενής είναι η απονομή των συντάξεων.

Από δική σας ενημέρωση, κύριε Υπουργέ, έγινε γνωστό ότι πέρσι είχαμε 225.000 συντάξεις, οι οποίες απονεμήθηκαν, ένα ποσοστό πράγματι μεγάλο, αλλά δεν είχε ακολουθηθεί και τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ποσοστό, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές υποθέσεις απονομής συντάξεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει και αυτό είναι το σημαντικό θέμα νομίζω, το οποίο πρέπει να ακουμπήσετε κύριε Υπουργέ, γιατί αφορά αποκλειστικά τον ΕΦΚΑ.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι μπορεί το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων που υπάρχει στον ΕΦΚΑ να απορροφάτε από την Μονάδα, αλλά και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, από έναν έλεγχο που έκανα, υπάρχουν μόνο 30 υπάλληλοι. Άρα, οι 30 που υπάρχουν στο τμήμα και οι 12 που προβλέπονται στην προκήρυξη των θέσεων - δεν ξέρω αν έχουν προκηρυχθεί θέσεις και πόσοι έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα αυτό – αντιλαμβάνεστε ότι είναι λίγοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη μονάδα, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά θέματα.

Η άμεση διερεύνηση των καταγγελιών υπάρχει, αλλά διάβασα ότι μέσα στις αρμοδιότητες της Μονάδας είναι και οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, για παράδειγμα για υπέρμετρες καθυστερήσεις.

Αυτός είναι ο έλεγχος τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και πολύ σωστά είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι το πρώτο θέμα είναι το κίνητρο των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη, αλλά και το δεύτερο είναι εκείνος ο έλεγχος που όλοι οι αγανακτισμένοι πολίτες καταφεύγουν για να μπορέσουν αυτές τις υπέρμετρες καθυστερήσεις να αντιμετωπίσουν.

Κύριε Γεράκη, νομίζω ότι αναλάβατε ένα πολύ δύσκολο έργο. Εγώ πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στον ρόλο σας, όμως νομίζω ότι θα πρέπει να σας δοθούν περισσότερα εργαλεία στα χέρια σας για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σε αυτό το δύσκολο έργο.

Είμαστε θετικοί, βέβαια, και ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστούμε τον κ. Τραγάκη.

Print
742 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω