Search
× Search
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής-Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αρχίζει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης, ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφού σας καλημερίσω κι εγώ από την μεριά μου κι ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, εάν πάρετε θετική ψήφο, θα ήθελα να πω δύο κουβέντες για την σημασία της Αρχής και θα επικαλεστώ αυτά τα οποία ο κ. Βουρλιώτης είχε πει όταν τον είχαμε ακροαστεί για να αναλάβει την Προεδρία. Είχε πει τότε ότι θα διέπουν την Αρχή τα εξής:

Πρώτον η ανεξαρτησία της Αρχής. Αυτό το εγγυάται και ο κύριος Υπουργός και είναι πολύ σημαντικό και, μάλιστα, ο κ. Βρουρλιώτης είχε πει ότι «Εάν δω ότι έχω προβλήματα με το θέμα της ανεξαρτησίας, εγώ θα παραιτηθώ από μόνος μου!» κι αυτή είναι μια σημαντική δήλωση.

Το δεύτερο το οποίο επικαλέστηκε είναι η αντικειμενικότητα και ειδικά στη δική σας την περίπτωση για την Γ΄ Μονάδα είναι σημαντικό να υπάρχει αντικειμενικότητα.

Εγώ, όμως, θα προσθέσω και μια τρίτη αρχή, την εχεμύθεια. Γίναμε δέκτες στο παρελθόν φαινομένων να αξιοποιούνται πολιτικά τα πόθεν έσχες πολιτικών και όχι μόνο.

Επειδή έχω διατελέσει για αρκετά χρόνια στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες για τους Βουλευτές, πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές έχουν γίνει από διαρροές βορά στο δημόσιο διάλογο χωρίς λόγο και αυτό το τονίζω.

 Άρα, δίνω πολύ μεγάλη σημασία και στην εχεμύθεια.

 Η κάθε Μονάδα έχει τις δικές της αρμοδιότητες. Η Γ΄ Μονάδα η οποία προεδρεύεται από τον Πρόεδρο και τέσσερα μέλη της Αρχής ποιους ελέγχει;

Αυτό είναι το θέμα ποιους ελέγχει.

Ελέγχει τα μέλη όλων των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου.

Ελέγχει τους Προϊσταμένους των Οργανικών Μονάδων οποιασδήποτε Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και οι υπάλληλοι των φορέων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα.

 Ελέγχει τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ποιοι δεν υπάγονται;

Δεν υπάγεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ, το προσωπικό Ανεξάρτητων Αρχών που έχει ελεγκτικά καθήκοντα μόνο αυτό το προσωπικό που έχει ελεγκτικά καθήκοντα και από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού αυτοί που έχουν αρμοδιότητα ελέγχου της κείμενης νομοθεσίας.

 Άρα, έχετε ένα σημαντικό έργο να κάνετε και η Αρχή έχει αρμοδιότητες, ειδικά εσείς κύριε Φωτιάδη, που είχατε υπηρετήσει  στην Α΄ Μονάδα ακόμα και άνοιγμα θυρίδων που δεν το έχει καμία άλλη Αρχή, γιατί ακόμα και η Αρχή Καταπολέμησης δεν έχει άνοιγμα θυρίδων. Εσείς έχετε τη δυνατότητα και έχετε και τη δυνατότητα επιβολής ποινών με κατηγορητήριο, δηλαδή, κανονικά ποινές, αυτό είναι για την Α΄ Μονάδα. Το κάνω σαν παρένθεση αυτό, επειδή είχατε υπηρετήσει εκεί στην Α΄ Μονάδα.

Κράτησα από αυτά που είπατε, ότι, πράγματι, από το 2009 μέχρι το 2011 είχατε υπηρετήσει στην Αρχή και επομένως έχετε γνώση πως λειτουργεί η Αρχή.  Άρα η εμπειρία σας είναι πολύ σημαντική στη θέση που αναλαμβάνετε.

 Κλείνοντας θα μιλήσω για το Σπύρο τον Μαγκουνή και θα φανεί παράξενο το ερώτημά μου.

Διάβασα προσεκτικά το βιογραφικό σας και μου έκανε εντύπωση ότι ήσασταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Επαγγελματίας, αυτό μου έκανε εντύπωση και το ερώτημά μου είναι σε ποιες ομάδες ήταν και σε τι θέση έπαιζε.

Επομένως, είναι θετική η γνώμη μας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):  Ευχαριστούμε τον κύριο Τραγάκη.

Print
798 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω