Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Τώρα θα πάμε στη διαδικασία των τοποθετήσεων, ερωτήσεων των συναδέλφων και ξεκινάμε με τον κ. Γιάννη Τραγάκη, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θέλω να σας πω, ότι ήταν τόσο αναλυτικό το σημείωμα που μας στείλατε, και το αναλύσαμε και εσείς, επιτυχώς. Θα ήθελα όμως να σας δώσω συγχαρητήρια για την ομόφωνη εκλογή σας στον Επόπτη Κεφαλαιαγοράς, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Νομίζω ότι συμμετέχετε πλέον στα Κέντρα των αποφάσεων και μπορείτε να προωθήσετε όλες τις θέσεις της χώρας μας και απ’ ότι βλέπω, επιτυχώς.

Ήθελα πολλά να πω, αλλά τα καλύψατε σχεδόν όλα. Εγώ θα σταθώ σε μερικά και θα τα σημειώσω εν ιδεί ερωτήσεων. Κατ’ αρχάς, πράγματι ιδρύθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 1969 με το νόμο του 1991, ο οποίος μετά με το ν.2324/1995 έγινε η αρχή και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, να το λέμε αυτό, Νομικό Πρόσωπο αυτοχρηματοδοτούμενο, μάλιστα, έχει και έσοδα, αρκετά έσοδα, διοικείται από το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τους δύο Αντιπροέδρους και τα τέσσερα μέλη και συμμετέχει βέβαια και στις τρεις Ευρωπαϊκές Αρχές.

 Εδώ το καθεστώς το οποίο ήθελα να θέσω είναι, αν  ανατρέξετε σε μια ομιλία μου στα πρακτικά της 17/05/2018, είχα θέσει τους στόχους που έπρεπε να έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο πρώτος στόχος ήταν η εμπιστοσύνη. Είναι ο σημαντικότερος στόχος και το ερώτημά μου μου είναι, αν υπάρχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή. Ο δεύτερος στόχος είναι η ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων. Με το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί ήδη, νομίζω ότι και αυτό το θέμα το ξεπερνάμε. Ο τρίτος στόχος είναι η ανεξαρτησία και τον θεωρώ πολύ σημαντικό στόχο αυτό, διότι η ανεξαρτησία είναι εκείνη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να δρα ανεπηρέαστα.

Πράγματι το Προσωπικό και η Διοίκηση απολαμβάνει λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας και εξαιρείται από τον Δημόσιο Τομέα, έχει δικούς της πόρους, βέβαια, όπως το είπα.

 Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ στο θέμα των υπαλλήλων. Είχατε πράγματι 140, οι 3 φύγανε, είναι 137. Νομίζω ότι χρειάζεται, με τις νέες αρμοδιότητες που έχει η Επιτροπή μας, ενίσχυση. Αν νομίζετε, ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες ή με άλλες πρωτοβουλίες ή με την κινητικότητα, διότι πρέπει να επιλεγούν άτομα τα οποία να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μέσα στα νομοθετικά πλαίσια της Επιτροπής.

Θέσατε τους στόχους, ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Χαίρομαι που, όπως είπατε, έχουμε πια τη δυνατότητα, με αξιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μπούμε στο πρόγραμμα. Επομένως, είναι να εισπράξουμε χρήματα από εκεί. Επομένως, αφού έχει εγκριθεί το πρόγραμμά μας, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση, που νομίζω ότι είναι το «άλφα και το ωμέγα» της μελλοντικής πορείας της Επιτροπής.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι ότι, πράγματι, είπατε ότι είχατε παρέμβαση σε 14 διαφορετικές περιπτώσεις και είπατε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχε παρατηρηθεί αύξηση των επενδυτικών απατών. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι αφορούσαν αυτές οι επενδυτικές απάτες και πώς μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί. Επίσης, με την καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, έχετε και ως θέμα την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Έχετε να μας δώσετε απάντηση σε αυτό, εάν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έφτασαν τέτοια θέματα από νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες; Επίσης, σε συντονισμό με τις ομόλογες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθεί πάρα πολύ στενά τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με τα κρυπτοστοιχεία. Θα ήθελα και σε αυτό να μας δώσετε μία απάντηση.

Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι που είχα αναφερθεί παλαιότερα, που αφορούσε το θέμα των νεοφυών επιχειρήσεων. Τι συμβαίνει με τις νεοφυείς επιχειρήσεις; Τι χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν, ώστε αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν; Ήθελα, επ’ ευκαιρία, να μου πείτε ένα θέμα που θίξατε και είναι πολύ σημαντικό, ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ο Covid-19, από το 1,1 δισ., που είχαμε το 2020, πήγαμε στα 6 δισ.. Είναι μια τεράστια αύξηση, η οποία δεν παρατηρήθηκε σε κανένα άλλο χρηματιστήριο ή διαφορετικές επιλογές, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια.

Πράγματι, είχατε δίκιο σε αυτό και αυτό απαντά στο ερώτημα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική παρουσία στον οικονομικό τομέα, δηλαδή ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα πάει καλύτερα. Για αυτό και έχουμε αύξηση των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και όχι εξωτερικού, όπως ήταν πάντοτε, διότι πάντοτε υπήρχε μια δυσαρμονία σε ότι αφορά τις επενδύσεις αυτές. Επένδυαν οι επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και λιγότερο σε εσωτερικού. Τώρα παρουσιάζεται το αντίθετο. Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ένα θέμα που ήθελα να θέσω, επίσης, και θα είναι και το τελευταίο, από το Φεβρουάριο υπάρχει μία αλλαγή, η οποία έχει συνταράξει όλη την υφήλιο. Εννοώ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχουν προβλέψεις, αν υπάρχουν από εσάς απόψεις, σε ό,τι αφορά την επιρροή που θα έχει αυτό σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την ανάπτυξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά κυρίως την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου και των άλλων συναλλαγών. Σας ευχαριστώ πολύ.

Print
870 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω