Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Τώρα, πάμε στη διαδικασία τη γνωστή και δίνω το λόγο πρώτα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Γιάννη Τραγάκη.

ΙΩΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχάς, απευθυνόμενος σε εσάς, κ. Υπουργέ, θέλω, να πω ότι ο ν. 4808 έφερε μια βαθιά τομή και σε μας, που περνάμε όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, έφερε αυτό, που επιζητούσαμε πάντοτε, να μην έχουμε απλώς γνώμη, αλλά να δίνουμε την έγκριση. Αυτό έγινε και στην ΑΑΔΕ, ακολουθήθηκε κι από εσάς. Εύχομαι, ελπίζω, να ακολουθηθεί κι από άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, ώστε να μην εκφέρουμε, απλώς, γνώμη, αλλά να δίνουμε έγκριση κι αυτό το προβλέπει ο νόμος αυτός.

Ο νόμος αυτός λειτούργησε και στην επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης και το σημαντικό είναι, ανατρέχοντας στα Πρακτικά 21/12/2021, ότι στο συμβούλιο διοίκησης, όλοι οι προτεινόμενοι είχαν από όλα σχεδόν τα κόμματα, θετική άποψη. Ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, δεν έχει σημασία, από τα Πρακτικά βλέπω ότι ήταν θετική η άποψη για τα προτεινόμενα πρόσωπα. Εύχομαι, ελπίζω, πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και για τον προτεινόμενο σήμερα για τη θέση του Διοικητή.

Θα ήθελα να πω  για το ΣΕΠΕ, καταρχάς, κύριε Υπουργέ, είχε αναφερθεί, ότι έχει 1.142, αν δεν απατώμαι, οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες οι 770, είπατε σήμερα οι 758, άρα αποχώρησαν και κάποιοι άλλοι ακόμη. Νομίζω ότι θέλει ενίσχυση σε ότι αφορά τουλάχιστον, μάλλον επιβάλλεται, στο θέμα των Επιθεωρητών. Αυτό αναφέρεται σε εσάς, όπου έχετε το δικαίωμα και να το κάνετε.

Τι αντιμετωπίζει το ΣΕΠΕ μέχρι τώρα; Αντιμετωπίζει την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με σκοπό τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ασφάλεια των εργαζομένων και την αδήλωτη εργασία. Επίσης, επεδίωκε και το είχα σημειώσει  και εγώ τότε που είχα λάβει τον λόγο, να επιμείνει στη συμφιλίωση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Ένα ερώτημά μου είναι αυτό προς εσάς κ. Διοικητά.

Οι δύο κλάδοι που έχει το ΣΕΠΕ ήταν η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, η λεγόμενη ΕΑΥΕ,  είναι η επιθεώρηση των εργασιακών σχέσεων. Απαντήσατε κύριε Υπουργέ από ότι κατάλαβα, εμπεριστατωμένα μάλιστα, για το θέμα της ανεξαρτητοποίησης των αποφάσεων. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό θέμα αυτό, η ανεξαρτητοποίηση των αποφάσεων και εγώ θα θέσω  μερικά ερωτήματα προς εσάς.

Τα υψηλά πρόστιμα βοηθάνε στην παραβίαση της νομοθεσίας; Τι βοηθάει στην αδήλωτη εργασία; Τι βοηθάει στην παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας; Τι μέτρα πρέπει να λάβουμε για την υπερωριακή απασχόληση; Τι μέτρα πρέπει να λάβουμε για την υπερεργασία; Είναι θέματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους, πολλούς εργαζόμενους και απασχολούν και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

 Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω και είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό, ότι σε ότι αφορά τον ΕΛΙΝΥΑΕ, δηλαδή, αυτός ο διμερής εταιρικός θεσμός των κοινωνικών εταίρων, είναι μια σημαντική εμπειρία και θα πρέπει σε αυτά τα θέματα, που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια να δώσουμε μεγάλη σημασία τώρα διότι ίσως τα εργατικά ατυχήματα να έχουν αρκετά προβλήματα, και βέβαια αναφέρομαι και στην ιδιαίτερη περιφέρειά μου που είχαμε μερικά ατυχήματα στο Πέραμα, σε ότι αφορά αν πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα για να τα αποφύγουμε αυτά; Διότι  ο ΕΛΙΝΥΑΕ, ο οποίος είναι ένας θεσμός διμερής, όπου εκπροσωπούνται και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα και έκανε μια αναφορά ο κύριος Υπουργός σε αυτό το θέμα, διότι είναι σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτη. Από τη μια είναι η εκτίναξη της ανεργίας, η οποία τιθασεύτηκε, όμως η απαξίωση ειδικοτήτων -διότι υπάρχουν απαξιωμένες ειδικότητες - που για πολλά χρόνια είχαν μια σημαντική θέση στην αγορά εργασίας, αλλά πλέον δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή και από την άλλη οι συνεχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες μορφές απασχόλησης, όπου γίνεται η απασχόληση στις πλατφόρμες, στην τηλεργασία, αφήνουν πολλά πεδία κενά από την πλευρά της προστασίας των εργαζομένων και από την πλευρά της υγείας και της ασφάλειας. Αυτή η ερώτηση είναι προς εσάς για εσάς κ. Διοικητά.

Διαβάζοντας προσεκτικά το βιογραφικό σας, είδα ότι έχετε  πολύ σημαντική εμπειρία σε  ότι αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και το αποδείξετε από όλες τις θέσεις οι οποίες περάσατε. Εγώ θα ήθελα να μου πείτε πως θα προωθήσετε την καινοτομία και τη βελτίωση των επιχειρηματικών ενεργειών, διότι οι επιχειρηματικές ενέργειες είναι εκείνες οι οποίες θα βοηθήσουν και την εργασία. Θα επικεντρωθείτε μόνο στην ενδυνάμωση του Προσωπικού, ώστε να επιτύχει τα μέγιστα των δυνατοτήτων που το αναφέρατε και εσείς , ότι την εμπειρία τους θα τη χρησιμοποιήσετε και θα την αποδεχθείτε.

 Κλείνοντας, γιατί πέρασε και χρόνος θα ήθελα να μου αναφέρετε, είδα ότι είχατε βγάλει ένα υπόμνημα οδηγίες προς ναυτιλομένους στο πέλαγος της αγοράς εργασίας με πρακτικές οδηγίες σε όσους βρίσκονται και σε φάση αναζήτηση εργασίας. Δυο- τρία θεματάκια, από αυτό το υπόμνημα σας, στο βιβλίο σας δηλαδή, θα ήθελα να ακούσω. Σας ευχαριστώ πολύ. Και βέβαια η άποψή μας είναι θετική για το πρόσωπό σας.

Print
933 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω