Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δελτία Τύπου

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ALPHA 9.89

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στον Τ/Σ ALPHA

με τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο – Χ. Λάμπρου

 

Για το εάν η πολιτική είναι τέχνη:

 

Η πολιτική είναι τέχνη ναι και όπως όλες οι τέχνες χρειάζεται κάποια εμπειρία για να την ασκήσεις. Μια εμπειρία την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδειξε, γιατί δεν βασίστηκε στα σωστά βήματα του παρελθόντος, αλλά προσπάθησε να μιμηθεί τα λανθασμένα βήματα και τα έκανε χειρότερα.

 

Για το εάν οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι πρόκρινα των εθνικών:

 

Στις εκλογές αυτές υπήρχαν κάποια στοιχήματα. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι ζητάει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αυτό σημαίνει ότι αν δεν την έχει θα παραιτηθεί. Δεν πήρε την εμπιστοσύνη του λαού και πράγματι παραιτήθηκε και εξήγγειλε εκλογές.

 

Το δεύτερο στοίχημα που έβαλε ο Πρωθυπουργός είναι ότι προσωποποίησε τον εκλογικό αγώνα. Δηλαδή είπε, δεν υπάρχει  ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., υπάρχει Τσίπρας – Μητσοτάκης και έχασε και σε αυτό. Ο Μητσοτάκης είπε το εξής, εγώ δίνω πολιτική χροιά στις περιφερειακές εκλογές και θέλω η Ελλάδα να βαφτεί μπλε. Και το πέτυχε, από τις 13 περιφέρειες πήραμε τις 12, η μια είναι του ΚΙΝΑΛ. Και κάτι άλλο σημαντικό για εμένα, είναι ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων η Ν.Δ. πήρε τις 35, το ΚΙΝΑΛ πήρε τις 9 και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις 5, εκ των οποίων μόνο ένας ήταν προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σημαίνει τίποτα αυτό το αποτέλεσμα; Για εμένα τίποτα. Ξεκινάμε από την αρχή, ξεκινάμε έναν καινούργιο αγώνα, προσπαθούμε να πλησιάσουμε τον ελληνικό λαό με σχέδιο, με πρόγραμμα, με τοποθετήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα.

 

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω, ότι αύριο, στις 13:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το συνολικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο είναι κοστολογημένο. Το αναγνώρισε και ο Μπαρόζο, όταν είχε έρθει στους Δελφούς τελευταία, ο οποίος είπε ότι πρώτη φορά βλέπω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνηση να παρουσιάζει πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο.

 

Για το ενδεχόμενο αποχής:

 

Γίνονται εκλογές Ιούλιο στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια. Όλοι είχαν σεβαστεί τις διακοπές που ξεκινάνε και τη πιθανότητα να υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής. Για αυτό και εγώ, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να προσκαλέσω, να προκαλέσω, αλλά και να παρακαλέσω όλους τους πολίτες, όπου και αν βρίσκονται, να έρθουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αποχή είναι ο μεγάλος εχθρός.

 

Για το εάν πρέπει να ασκούν πολιτική οι τεχνοκράτες:

 

Την πολιτική πρέπει να την ασκούν οι πολιτικοί. Μπορείς να χρησιμοποιείς τεχνοκράτες σε ορισμένα θέματα που μπορείς να εμπιστευθείς τεχνοκράτες ή ανθρώπους που δεν θα δέχονται πολιτικές επιρροές. Μισώ πραγματικά το πολιτικά κόστος, θεωρώ ότι όποιος αναλαμβάνει μια υπεύθυνη θέση και εξετάζει όλες τους τις αποφάσεις μέσω του πολιτικού κόστους θα πέσει σε πολλά λάθη. Πρέπει να ενεργείς με βάση τι είναι καλύτερο για την πατρίδα και σε όλα αυτά τα χρόνια που πολιτεύομαι υπήρξαν τέτοια άνθρωποι.

 

Για την σχέση μας με την Τουρκία:

 

Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει περισσότερο, νομίζω ότι τα κάνει όλα αυτά ενόψει του προεκλογικού αγώνα να κερδίσει ο Ερντογάν την Κωνσταντινούπολη. Παίζει πολιτικά παιχνίδια, αλλά είναι απομονωμένος από όλους. Είδατε, ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κάνει εισήγηση και μιλάει για την αρχή της αλληλεγγύης. Τι θα πει είμαστε ένωση κρατών, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη; Αυτή η εισήγηση του Συμβουλίου, που θα πάει αύριο στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., πρέπει να γίνει αποδεκτή.

 

Για το τι σημαίνει κυρώσεις στην Τουρκία:

 

Για να επιβληθούν κυρώσεις πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών μελών. Τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί γιατί διαφωνούν μια σειρά από χώρες, η Βρετανία, η Κροατία, η Ουγγαρία κ.λπ. Ωστόσο, εμείς έχουμε ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας, που είναι το βέτο. Να ασκηθεί, δηλαδή, βέτο και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από εμάς σε ότι αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας. Ποιο θέμα ενδιαφέρει περισσότερο τον Ερντογάν; Το θέμα της βίζας, δηλαδή της ελεύθερης πρόσβασης των Τούρκων υπηκόων στην Ε.Ε. άνευ βίζας, να θεωρηθούν με άλλα λόγια ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες. Εδώ μπορούμε να ασκήσουμε βέτο.

 

Για την εξωτερική πολιτική:

 

Θέλω να μνημονεύσω τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έλεγε ότι στην εξωτερική πολιτική γίνονται πολλά που δεν λέγονται, δεν δημοσιοποιούνται. Και όπως γνωρίζετε, στα εθνικά θέματα υπήρχε πάντα μια απευθείας γραμμή μεταξύ του εκάστοτε Πρωθυπουργού και του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δυστυχώς αυτή τη περίοδο των 4,5 χρόνων λείπει.

 

Η ενημέρωση σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών στον αντίστοιχο τομεάρχη της Ν.Δ. δεν λέει τίποτα, πρέπει να υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Και η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται χωρίς να παίρνει είδηση ο κόσμος, για να μην πανικοβληθεί. Αυτό είχαμε ζητήσει εμείς, πρώτα ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, να πάρει τις απόψεις τους και να τις μεταφέρει στο ΚΥΣΕΑ, το ανώτατο όργανο εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Κατά τη γνώμη μου, στο χρόνο που συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ έγινε για εσωτερική κατανάλωση, διότι δεν είδα να παράγεται και κανένα αποτέλεσμα.

 

Για την Β’ Περιφέρεια του Πειραιά:

 

Λένε ότι η περιφέρεια μου είναι προβληματική και αυτό με ενοχλεί. Δεν είναι προβληματική, είναι μια περιφέρεια με συσσωρευμένα προβλήματα για τα οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά, πρέπει να σκύψουμε με περισσότερη στοργή στο μέσο Έλληνα, στη μεσαία τάξη που φτωχοποιήθηκε, στο μέσο επιχειρηματία. Η λέξη που λείπει από την  Β’ Πειραιά είναι η λέξη δουλειές, δουλειές, δουλειές.

Print
1757 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω