Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του κ. Ιωάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ(Πρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει, ο κύριος Τραγάκης.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έχω εδώ, κύριε Υπουργέ, τα πρακτικά από 22/12 του 2016. Είχατε πει πολλά κολακευτικά λόγια για τον κ.Μπακαλέξη. Είχατε πει ότι είναι το μέλλον, είχατε πει ότι ο άνθρωπος που θα αναβαθμίσει το Ε.Φ.Κ.Α., είχατε πει πάρα πολλά κολακευτικά λόγια.

 Το ερώτημά μου είναι, γιατί αποπέμψατε τον κ.Μπακαλέξη; Γιατί τον αποπέμψατε μέσα σ' ένα χρόνο;

Θα σας πω εγώ γιατί όμως. Διότι πήρατε την απόφαση από 8/3 του 2018, που ο κ.Μπακαλέξης ζητούσε να βγούνε οι εγκύκλιοι οι οποίοι θα του λύνανε τα χέρια και δεν θα ήταν παράνομες όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει. Γιατί ο νόμος προέβλεπε καθαρά πότε και πώς θα είχαν βγει οι εγκύκλιοι αυτές.

Θα σας διαβάσω αυτό το οποίο είναι καταγεγραμμένο στην απόφαση αυτή στις 8/3 του 2018, δηλαδή πριν από 25 μέρες, του κ.Μπακαλέξη, που έλεγε: «Όσον αφορά τις ανελαστικές παραμέτρους οι οποίες ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στο κλιμάκιο ομάδες εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το ΥΠΕΚΑ.».

Άρα, σας ρίχνει απευθείας ευθύνες σε σας γιατί δεν εκδώσατε τις εγκυκλίους για να γίνει η δουλειά από τα κλιμάκια, από τις ομάδες εργασίας, για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.     Άρα θα μας εξηγήσετε γιατί τον αποπέμψατε.

 Για εσάς κ.Μαρίνο, διαβάζοντας και εγώ εμπεριστατωμένα το βιογραφικό σας δεν θα πω για τις σπουδές σας, για αυτά όλα που τις αφήσατε στη μέση τις περισσότερες από το 1999, θα πω για την διαδρομή σας στην Βουλή.

 Περάσατε ως Τεχνικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στην Βουλή, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν αφήσατε καλό όνομα. Καθόλου καλό όνομα. Γιατί υπήρξαν περιπτώσεις που τα βάλατε με υπαλλήλους με τους οποίους δεν έπρεπε να τα βάλετε, τους είδατε στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν, παρόλα αυτά όμως έμεινε τότε το όλο θέμα το οποίο εσείς γνωρίζετε καλύτερα.

Έχετε καταλάβει πού πάτε να παραλάβετε;

Και από την εισήγηση σας που κάνατε, είδα ότι εσείς αυτό που ξέρετε καλά από το κομμάτι και νομίζω ότι το ξέρετε, για να είμαι ειλικρινής, είναι η ψηφιακή μετάβαση του Ε.Φ.Κ.Α. σε άλλα δεδομένα.

Δεν αναλαμβάνατε όμως έναν Οργανισμό, ο οποίος έχει κύριο μέλημα την ψηφιοποίηση του.

Το κύριο μέλημα, είναι το ασφαλιστικό. Και εσείς από ότι είδα και στο βιογραφικό σας, αλλά και στην εισήγησή που κάνατε σήμερα, μόνο για το ασφαλιστικό δεν μιλήσατε. Καθόλου δεν μιλήσατε.

Πού πάτε, λοιπόν, σε έναν Οργανισμό που είναι χάος;

Γιατί είναι χάος; Διότι όλοι οι Οργανισμοί οι οποίοι τον απετέλεσαν έμειναν αποκλειστικά μεμονωμένοι, όπως ήταν. Όλοι οργανισμοί. Από τον Ο.Γ.Α. που έγινε ΥΠΕΚΑ, όλοι οι Οργανισμοί.

Δηλαδή, έμειναν στα ίδια κτίρια, έμειναν με τους ίδιους υπαλλήλους, βγάζουνε με τον ίδιο τρόπος τις συντάξεις, ακόμα και χειρόγραφα παρακαλώ, στους περισσότερους.

Άρα, πάτε να παραλάβετε ένα χάος.

Και ρωτάω, αφού συνεχίζουν τα ταμεία με την αρχική τους φάση, δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός στον Ε.Φ.Κ.Α., δεν υπάρχει και δεν έχει εφαρμοστεί οργανόγραμμα, καθυστερεί η απονομή των συντάξεων.

Άκουσα εγώ τον κ. Υπουργό στην μεσημεριανή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, και άκουσα  όλες τις αιτιάσεις που είπε για την καθυστέρηση των συντάξεων. Για την καθυστέρηση όμως των συντάξεων, αφού η σύνταξη υπολογίζεται βάσει των εισφορών, έχει σημασία, πρώτον, ο χρόνος ασφάλισης, οπότε αυτά είναι ακόμα χειρόγραφα και αν είναι διαδοχική η ασφάλιση έχει περισσότερη καθυστέρηση και το εισόδημα. Για το εισόδημα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο.

Να παίρνουν ορισμένοι σύνταξη τώρα βάσει του εισοδήματος του 2015 και να παίρνουν σύνταξη το 2017, που είναι μικρότερο το εισόδημα, έτσι θα δημιουργηθούν περιπτώσεις επιστροφών. Και εσείς, κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω πώς το έχετε αντιμετωπίσει αυτό.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για την αναβάθμιση του συστήματος πιστεύω θα γίνει διαγωνισμός, δεν θα γίνει με απευθείας ανάθεση για αυτά τα 18 εκατομμύρια ευρώ που περιφέρονται παντού.

Εμείς κύριε Μαρίνο θα ψηφίσουμε «όχι» και θα ψηφίσουμε «όχι» βάσει όλων αυτών των αιτιάσεων που είπα. Θα σας περιμένουμε όμως σε έξι μήνες, θα ξαναρθείτε από δω, θα δούμε την πρόοδο που έχετε κάνει σε αυτόν τον ασφαλιστικό Φορέα, που μπορεί να σας είχε σύμβουλο για την ψηφιακή του μετάβαση, αλλά είναι ασφαλιστικός Φορέας, έχει 8.500 υπαλλήλους, έχει όλο το φάσμα των συντάξεων- γήρατος, χηρείας, αναπηρίας.

Ακούσαμε και κάτι που είπε ο κ. Υπουργός στη συνέντευξή του και θα ήθελα να τον διορθώσω. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αμερική, δεν είπε αυτά τα οποία εσείς ερμηνεύσατε με τα δικά σας λόγια, είπε τελείως διαφορετικά πράγματα. Γιατί είπατε εσείς, ότι ο πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης θα κόψει τις αναπηρίες, θα κόψει τους συνοδούς.

 

Από πού το βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Να μας το εξηγήσετε.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα μιλήσω, να καταγραφεί επομένως ότι συντάσσομαι με τον κ. Τραγάκη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις κύριε Τραγάκη, ήταν προς τον Υπουργό είτε έτσι είτε αλλιώς και από κει και πέρα η αγωνία σας για ένα τιτάνιο έργο που έχει σχέση με το ότι έχουμε πάει σε έναν Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης, πράγμα το οποίο επί χρόνια ήταν ζητούμενο για όλους, με τις δυσκολίες και την μεταβατική φάση, για τις οποίες δώσατε το περίγραμμα. Το καταλαβαίνω, είναι μια αγωνία που θα απαντηθεί και θα το δούμε και στο δρόμο. Είμαστε σε μετάβαση

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ σωστά το θέσατε. Παίρνοντας όμως τα πρακτικά κύριε Πρόεδρε από 22/12/2016 του κ. Υπουργού, εδώ διαβεβαίωνε την Επιτροπή μας, ότι σε ένα χρόνο όλα αυτά τα οποία είχα εγώ την αγωνία και έθεσα, θα είχαν ολοκληρωθεί και δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα.

 

 

Print
1625 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω