Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Δελτία Τύπου

Λήξη των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της ΕΕ

Λήξη των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της ΕΕ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“ Λήξη των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC)”
 
Με την καταληκτική του ομιλία, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), Ιωάννης Τραγάκης, κήρυξε το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Ο κ. Τραγάκης, στην ομιλία του, παρουσίασε μια σύνοψη των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις παρεμβάσεις των εισηγητών και των μελών της COSAC. Ακολουθεί η ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, Ι. Τραγάκη:
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
 
            Ολοκληρώνεται σήμερα η 1η διακοινοβουλευτική συνάντηση επί ελληνικού εδάφους στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ελληνικής προεδρίας κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το ρόλο και τη σημασία των θεσμικών οργάνων, ώστε να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα που συνδέει τους πολίτες με την Ευρώπη.
 
            Πολίτες που σήμερα βλέπουμε να αποστασιοποιούνται εν γένει από την πολιτική, να απομακρύνονται ή και να αποστρέφονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία, γιατί πιστεύουν ότι δεν τους προσφέρει λύσεις στα καθημερινά και δύσκολα προβλήματά τους.
 
            Ο Υπουργός των Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος, μόλις σας ανέλυσε διεξοδικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας οι οποίες συνοψίζονται στους εξής 4 βασικούς άξονες :
 
·         H Ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
 
·         Η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ευρωζώνης/ΟΝΕ
 
·         Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ο έλεγχος των συνόρων και η κινητικότητα και
 
·         Οι θαλάσσιες πολιτικές της ΕΕ ως οριζόντια προτεραιότητα που διατρέχει τις προηγούμενες τρεις, με έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια
 
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
            Θα ήθελα, ακόμη, να αναφέρω ότι η 51η COSAC θα είναι η τρίτη που θα οργανώσει η Βουλή των Ελλήνων. Με την ευκαιρία, υπενθυμίσω ότι, στην 29η COSAC που διεξήχθη το 2003 στη χώρα μας, ελήφθη η απόφαση της σύστασης της μόνιμης γραμματείας της COSAC, πρόταση που αναβάθμισε σημαντικά το έργο της διάσκεψης και το ρόλο της τόσο σε επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων, όσο και σε επίπεδο ουσιαστικής συνεισφοράς των εθνικών κοινοβουλίων επί ζητημάτων ευρωπαϊκής πολιτικής.
 
            θέλω και πάλι να τονίσω ότι αυτή η Προεδρία έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας και για αυτό τον λόγο το ελληνικό Κοινοβούλιο θα εργαστεί σκληρά ώστε κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας να παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα.
 
            Ως πολίτης μιας χώρας που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την κρίση, πιστεύω ακράδαντα, ενόψει και των πολύ σημαντικών Ευρωεκλογών του Μαΐου, ότι η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
 
            Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης, πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, να προστατεύσουμε την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης μας. Αυτά είναι τα προβλήματα των πολιτών και σ’ αυτά οφείλουμε να βρούμε λύσεις.   Το ιστορικό, ιδεολογικό και πολιτικό μας καθήκον είναι να παρουσιάσουμε ενώπιον των ευρωπαϊκών κοινωνιών μια νέα αφήγηση που αφορά το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση. Είναι χρέος μας να ξεπεράσουμε την κρίση, να δούμε τα σφάλματά μας και να τα διορθώσουμε.
 
Η συγκυρία είναι ιστορική. Πολλοί πριν από κάποιο διάστημα προεξοφλούσαν την κατάρρευση της Ελλάδας και τη διάλυση της ευρωζώνης. Διαψεύστηκαν όλοι οικτρά.
 
            Με ισχυρή πολιτική βούληση μπορούμε να δρομολογήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες, γιατί τους το οφείλουμε και γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας.
 
            Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει το καλύτερο «γήπεδο» στον κόσμο, είναι και θα παραμείνει ο τόπος της ελπίδας.
 
            Μ’ αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη διάσκεψη και πιστεύω ότι η συνάντηση μας ήταν γόνιμη και χρήσιμη.
 
            Σας εύχομαι καλή επιστροφή στην πατρίδα σας και ελπίζω να σας ξαναδώ τον Ιούνιο στην Ελλάδα».
Print
1622 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω