Ομιλία του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην παρουσίαση του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων",Ζάππει
Ομιλία του Γ.Γ. Κ.Ο. ΝΔ
κ. Ιωάννη Τραγάκη
στην παρουσίαση του βιβλίου
«Πρακτικός Οδηγός Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων»
2 Φεβρουαρίου, 10.00 – 12.00 Αίγλη Ζαππείου
Καλημέρα σας,
Είναι σύνηθες οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε συναντήσεις με πολιτικό προσανατολισμό, να σχολιάζουν την επικαιρότητα, να επιχειρηματολογούν για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, να επεξηγούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλα τινά, όλα αυτά που καλώς γνωρίζουμε όλοι μας.
Δυστυχώς σπανιότερα, οι πολιτικοί συμμετέχουν σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε συζητήσεις με επιστημονικό περιεχόμενο που τους δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουν για λίγο τη καθημερινότητά τους.
Είμαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως χαρούμενος που ξεκινά έτσι το Σαββατοκύριακο.
Σήμερα δε, η παρουσία μου εδώ έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μένα καθότι γνωρίζω τους συγγραφείς για πολλά χρόνια και είμαστε πάρα πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο.
Για να το πω απλά, σήμερα νιώθω περήφανος που είμαι εδώ μαζί με όλους εσάς και συζητάμε για ένα μοναδικό βιβλίο, γραμμένο από τον Παύλο Δόικο και την Ελένη Μαγκλάρα.
Όπως πολλοί γνωρίζετε είμαι Τοπογράφος Μηχανικός στο επάγγελμα, με πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, σε συνδυασμό με την πολιτική μου δραστηριοποίηση βίωσα τα διάφορα στάδια ανάπτυξης της χώρας μας και την επίδραση σε αυτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως την λέγαμε παλαιότερα).
Θα κάνω λοιπόν μια συνοπτική ιστορική αναδρομή για να έχουμε όλοι μια συνολική εικόνα της ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στη χώρα μας.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έργο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1981, οι περιφέρειες της χώρας μας επωφελήθηκαν από σημαντικές εισροές κοινοτικών πόρων.
Σταθμός, για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.) που ξεκίνησαν το 1986 και ολοκληρώθηκαν το 1993.
Η αρχική περίοδος εφαρμογής των Μ.Ο.Π. ήταν η περίοδος 1984-1989, αλλά επεκτάθηκε μέχρι το 1993.
Η αναπτυξιακή στρατηγική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 1984 μέχρι το 1993 (που καλύπτει τόσο τα ΜΟΠ όσο και το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη μεγάλη διασπορά των διαθέσιμων πόρων σε μικρά έργα υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα, με πολλά προβλήματα στη λογική και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Μετά ακολούθησε το Β’ ΚΠΣ
Β΄ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (1994-1999)
Η περίοδος 1994-1999 χαρακτηρίστηκε από μεγαλύτερη έμφαση σε έργα υποδομής εθνικής σημασίας που ενισχύσουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και τη γενικότερη διασύνδεση της χώρας με το εξωτερικό.
Κατά την περίοδο εφαρμογής του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και η συμβολή του ιδίου του Β΄Κ.Π.Σ., δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη απόδοση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας η οποία συνεχίστηκε κατά την περίοδο 2000-2006 στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Δυστυχώς, την εφαρμογή του Β΄ και σε ένα βαθμό του Γ΄Κ.Π.Σ. δυσχέρανε, μία σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών που αφορούσαν τους μηχανισμούς διαχείρισης και υλοποίησης.
Οι μηχανισμοί αυτοί, και θα το πω όσο πιο κομψά μπορώ, δεν ήταν επαρκείς για να αντιμετωπίσουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τις αυξημένες απαιτήσεις διαχείρισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλή απορρόφηση πόρων, ιδιαιτέρως πριν το 2004, όπως επίσης την επιβολή προστίμων και επιστροφές πληρωμών.
Σήμερα βρισκόμαστε στο Δ’ ΚΠΣ (2007 – 2013) που η Κυβέρνηση προετοίμασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να το διαχειριστούμε και το οποίο ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι πολύ σημαντικό. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, πέτυχε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, να εξασφαλίσει για τη χώρα 20,1 Δις ευρώ, ένα κολλοσιαίου μεγέθους οικονομικό πακέτο στήριξης του οποίου το 80% θα επενδυθεί στην ελληνική περιφέρεια που έχει τεράστιες ανάγκες.
Υπάρχει όμως κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε στη χώρα μας.
Το Δ’ ΚΠΣ είναι πιθανότατα το τελευταίο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα όπως και τις λεγόμενες «παλαιές» χώρες της Ένωσης (δηλαδή αυτές που εισήλθαν πριν το 2004).
Από το 2013 και μετά οι χρηματοδοτήσεις θα προέρχονται κυρίως από τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας γιατί είναι ανοικτά στον ανταγωνισμό όλων των Ευρωπαίων από τις 27 χώρες μέλη και τα 500 εκατομμύρια πληθυσμό.
Σήμερα δε, τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, προσφέρουν ήδη πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τους οργανισμούς στην Ελλάδα που γνωρίζουν πώς να τα αξιοποιήσουν.
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποτελούν το μέλλον.
Και εδώ έγκειται η ιδιαίτερη χρησιμότητα αυτού του βιβλίου.
Σήμερα, επιτέλους, στην Ελλάδα υπάρχει για πρώτη φορά μια συστηματική καταγραφή του τρόπου λειτουργίας των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από την αρχή έως το τέλος.
Διαβάζοντας το βιβλίο, που σημειωτέον είναι ιδιαίτερα κατανοητό από τον μη ειδικό, καταλαβαίνει κανείς όλα τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας οργανισμός - π.χ. Δήμος, Υπουργείο, Νομαρχία, επιχείρηση, πανεπιστήμιο, κ.α. - ώστε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πλούσια δεξαμενή ευκαιριών των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν την εισήγησή μου, θέλω να απευθυνθώ στους συγγραφείς και να κάνω την εξής ευχή.
Το εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο σας, αγαπητοί Παύλο και Ελένη, να βρίσκεται στο γραφείο κάθε Δημάρχου, κάθε Νομάρχη, κάθε υπεύθυνου τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς (επιχειρήσεις).
Πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύτιμο οδηγό για όλους που θα βοηθήσει τη χώρα να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια!