Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ ΣΤΟ
ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

4/12/06


Κυρίες και κύριοι ,

 

Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου κάνατε να παραστώ στην σημερινή συζήτηση, διότι μου δίνεται η ευκαιρία - ως Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής – να κάνω ορισμένες αναφορές  για αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο Μάϊο, η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, αναγνωρίζοντας τα αιτήματα της κοινωνίας και τις επιτακτικές ανάγκες της νέας εποχής, ανέλαβε την πρωτοβουλία  να κινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

 

Πριν, από οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από μια θεμελιώδη παραδοχή για τις έως τώρα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν, κυρίως κατά την αναθεώρηση του 2001, χωρίς να μεταβάλουν τον πυρήνα του Συντάγματος έχουν προσθέσει σημαντικά θετικά στοιχεία. Είναι, όμως, κοινή πλέον η ομολογία ότι ορισμένες επιτακτικά αναγκαίες αλλαγές δεν έγιναν. Χρειάζεται, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε και να προχωρήσουμε σε Αναθεώρηση ουσίας, ικανή να διασφαλίσει την μεταρρυθμιστική πορεία της Χώρας στα επόμενα χρόνια.

 

Η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν γίνεται ούτε για ανέξοδο εντυπωσιασμό, ούτε βέβαια για να αλλάξουμε το πολιτειακό μας σύστημα.

 

Γίνεται για:

να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και λειτουργίες,

να διασφαλίσουμε ισχυρή Οικονομία και ανάπτυξη σε όλη την Χώρα,

να ανοίξουμε τον δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.


Θέλω να τονίσω ότι στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται, ως τώρα, εξαιρετικά σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, με την συμμετοχή όλων των συναδέλφων, των επιστημόνων, φορέων (όπως του ΣΕΒ) και μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και ενεργών πολιτών. Έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη να προσαρμόσουμε το Σύνταγμα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις νέες απαιτήσεις της εποχής, ανιχνεύουμε τις προς Αναθεώρηση διατάξεις, εξετάζουμε την δυνατότητα τροποποίησης της κάθε διάταξης χωριστά και αξιολογούμε όλες τις υποβλειθήσες προτάσεις, προκειμένου το Αναθεωρημένο Σύνταγμα να υπηρετήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον ρόλο που παραδοσιακά κατέχει στην Ελληνική έννομη Τάξη.

 

Σημειώνω ότι, ήδη, έχουν αναπτυχθεί και έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικές προτάσεις και ιδέες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα σχετικά με:

 

- Τη θεσμική κατοχύρωση του εθελοντισμού,
- Την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας,
- Την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων,
- Την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς,
- Την προσωπική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων,
- Την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών,
- Την ίδρυση Ειδικών Τμημάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο,
- Την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνο με ειδικό νόμο.


Κυρίες και κύριοι,

 

Η Ν.Δ. έχει αναπτύξει επτά βασικούς άξονες της πρότασης της για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τους επαναλαμβάνω:

 

Πρώτον: Σύγχρονη Παιδεία, προσιτή σε όλους, ώστε να καταστεί η Χώρα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

 

Δεύτερον: Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, για την εμπέδωση Κράτους Δικαίου και την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας.

 

Τρίτον: Προστασία του περιβάλλοντος, που εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

 

Τέταρτον: Αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής.

 

Πέμπτον: Κράτος Δικαίου στην υπηρεσία του πολίτη, με αναβαθμισμένες δομές και λειτουργίες, απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εστίες διαφθοράς.

 

Έκτον: Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του πολίτη.

 

Έβδομον: Θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται διαφάνεια παντού, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το συλλογικό συμφέρον και να ενισχύεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο δημόσιο βίο και το πολιτικό σύστημα.


Όπως αντιλαμβάνεστε, και οι 7 βασικοί άξονες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μόλις σας ανέφερα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την άσκηση επιχειρηματικότητας, κάτι που χρειάζεται όσο τίποτα η χώρα μας.


Ένα από τα ζητήματα που τίθενται, εκ των πραγμάτων, αφορά τη δύναμη της Παιδείας στο σύγχρονο Κόσμο, της κινητήριας δύναμης για την έρευνα και ανάπτυξη, της κινητήριας δύναμης της καινοτομίας. Ειδικά οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελούν την αιχμή του δόρατος της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται εκτεταμένος διάλογος στην Βουλή για το άρθρο 16, που αφορά την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστημίων, εγώ θα θέσω μερικά απλά αλλά αμείλικτα ερωτήματα:

 

- Χρειάζονται – ναι ή όχι – αλλαγές στα Α.Ε.Ι;

- Πρέπει – ναι ή όχι – να γίνουν ανταγωνιστικά προς τα Πανεπιστήμια των άλλων χωρών της Ε.Ε. και να συνδεθούν με την παραγωγή

- Θέλουμε – ναι ή όχι – τα παιδιά μας να έχουν επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες, ικανές να τροφοδοτούν άμεσα τις επιχειρήσεις με την προστιθέμενη αξία τους μέσω της εργασίας τους;

 

Κανένα από αυτά τα αυτονόητα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη στασιμότητα. Είναι αδιανόητο, τόσο για τις πολιτικές δυνάμεις όσο και για την πανεπιστημιακή κοινότητα, να υποτάσσονται στη συντηρητική αντίληψη του να μην αλλάξει τίποτα. Δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στις ανάγκες της νέας εποχής, ούτε να παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια στο θέμα αυτό. Αυτό συνιστά εγκατάλειψη της νέας γενιάς και εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο.


Επίσης, μείζονος σημασίας είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας.

 

Προτείνεται, ειδικότερα, αναθεώρηση των ρυθμίσεων που αφορούν στη θητεία και τον τρόπο ανάδειξης της Ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων:

•  Την επιλογή, δηλαδή, των Προέδρων, αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των Αντιπροέδρων των οικείων δικαστηρίων.
•  Την επιλογή των Αντιπροέδρων αποκλειστικά και μόνον μεταξύ των αρχαιότερων μελών των οικείων Δικαστηρίων.
•  Την καθιέρωση θητείας και για τους Αντιπροέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων.

Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να καταστεί αυστηρότερος και ουσιαστικότερος ο προβλεπόμενος έλεγχος στις συμβάσεις που συνάπτει το Δημόσιο, ώστε να αποτρέπονται και στην ανάγκη να εξουδετερώνονται κατά τη γένεσή τους φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Προτείνεται, για το σκοπό αυτό, η σύσταση ειδικών Τμημάτων στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Η προτεινόμενη αναθεώρηση προσεγγίζει με ευθύνη και το στόχο της βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Υπενθυμίζω ότι ένα από τα βήματα που έγιναν κατά την αναθεώρηση του 2001 ήταν και το γεγονός ότι εισήχθη, για πρώτη φορά, η αρχή της «βιώσιμης ανάπτυξης». Με βάση αυτήν την αρχή, με γνώμονα την ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος και με στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης προτείνεται παρέμβαση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Παρέμβαση η οποία να ενισχύει αποτελεσματικά την προστασία των δασών. Μπορούμε έτσι να πετύχουμε ένα διττό στόχο: Αφενός τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και, αφετέρου, την αξιοποίηση εκτάσεων, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τρόπο που να αποφέρει όφελος και για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.


Κυρίες και κύριοι,

 

Επιτρέψτε σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι εμείς  δεν αρνούμαστε την κριτική, όσο σκληρή και αν είναι. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις, σε νέες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται. Είμαστε ανοιχτοί γιατί δεν έχουμε ιδεοληψίες, δεν μας κατευθύνουν πείσματα, ούτε η αίσθηση του αλάθητου.
Κάθε πρόταση που αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι καλοδεχούμενη.

 

Η δική μου πρόθεση - και το δήλωσα απο την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης -  είναι να κινηθούμε όλοι με έναν και μόνο γνώμονα: την συνεννόηση και την σύνθεση. Αξιοποιούμε κάθε γόνιμη ιδέα και αποζητούμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και εθνικής ενότητας. Μακριά απο κομματικές σκοπιμότητες και άγονες αντιπαραθέσεις. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η Αναθεώρηση πρέπει να υπηρετεί διαχρονικές αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η ισονομία και να αφορά όλους τους Έλληνες, όλους τους πολίτες, τις ανάγκες τους, τα δικαιώματα τους, τα συμφέροντα τους.

 

Η Συνταγματική Αναθεώρηση προωθείται για:

- Τη διεύρυνση των δρόμων της ανάπτυξης και της προόδου.

- Την διασφάλιση της ισχυρής Οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης σ’ ολόκληρη την Χώρα.

- Την συνέχιση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Ελληνική κοινωνία και τους πολίτες της.


Σας ευχαριστώ πολύ.


 

Print
1310 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω