Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

60 χρόνια από την Νίκη των Συμμάχων επό των Δυνάμεων του Άξονα

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ”.

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

 

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Προέδρου του τη σημερινή εκδήλωση ευγνομώνως στρέφω τη σκέψη μου προς τους γενναίους της Ρωσίας και της Ελλάδος οι οποίοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους συνετέλεσαν, τουλάχιστον στο Ευρωπαϊκό θέατρο του πολέμου, αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη επί των δυνάμεων του Άξονος.

 

Τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Ρωσίας μιλούν από μόνα τους για τον ανυπέρβλητο και μεγαλειώδη αγώνα των παιδιών της για την προάσπιση του πατρίου εδάφους. Στο περίφημο ανατολικό μέτωπο θραύστη η γερμανική υπεροψία και ήδη από το 1943 είχαν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της Ρωσίας. Στο μέτωπο αυτό τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας.

 

Η εποποιία του Στάλινγκραντ και η γιγαντομαχία στο Κουρκ, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη μάχη αρμάτων στην παγκόσμια πολεμική ιστορία, είναι χαρακτηριστικά περιστατικά της ανδρείας και γενναιότητας του Ρώσου Στρατιώτου.

 

Ο ρόλος της Ρωσίας στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, υπήρξε κεφαλαιώδης και αποφασιστικός και ως τέτοιος αξίζει της ευγνωμοσύνης των ελευθέρων λαών.

 

Κυρίες και κύριοι θα μου επιτρέπατε στη συνέχεια να αναφερθώ δι ολίγον στο ρόλο και στη συμβολή της χώρας μας στην τελική έκβαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Θεωρώ, ότι πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα επέφερε την πρώτη ήττα στην ηπειρωτική Ευρώπη στα στρατεύματα του Άξονος στα βουνά της Αλβανίας, σπουδαία υπήρξε και η υπηρεσία της και η συμβολή της υπέρ του συμμαχικού αγώνα στην ήττα των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο. Μια από τις κυριότερες αιτίες, η πρώτη χρονικά, για την ήττα αυτή ήταν η αναβολή της επίθεσης των Γερμανών εναντίον της Ρωσίας κατά πέντε έως έξι εβδομάδες, η μετάθεση δηλαδή της ενάρξεως της από τα μέσα Μαΐου στις 22 Ιουνίου 1941. Εκπομπή της 27ης Απριλίου του 1942 του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας με θέμα «Χαιρετισμός προς Έλληνες» ανέφερε: «Πολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά , γιατί είσαστε Έλληνες. Ως Ρώσοι κερδίσαμε, χάρη στη θυσία σας, χρόνο για να αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε». Η στάση της Ελλάδος απέναντι στο φασιστικό άξονα και οι αγώνες της εναντίον του από την 28η Οκτωβρίου του 1940, ως τις 31 Μαΐου 1941, όταν κατελήφθη η Κρήτη, επηρέασαν πολλαπλά και αποφασιστικά υπέρ των συμμάχων την εξέλιξη και την έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα και ως κράτος και ως λαός δεν συνθηκολόγησε. Παρέμεινε πιστή στους συμμάχους της και συνέχισε τον πόλεμο εναντίον του φασιστικού άξονος, που ήταν ακόμη πανίσχυρος. Η συνέχιση από την Ελλάδα της συμμετοχής στον πόλεμο πραγματοποιήθηκε τότε σε δύο μεγάλα μέτωπα : Το ένα στο εξωτερικό, υπό την ηγεσία των εξόριστων ελληνικών κυβερνήσεων και το άλλο στην κατεχόμενη χώρα, με την Εθνική Αντίσταση.

 

Τελειώνοντας θα μου επιτρέπατε να παρατηρήσω ότι η κατάκτηση της Ευρώπης από τον Χίτλερ δεν ήταν απλώς ζήτημα στρατών που διασχίζουν τα εθνικά σύνορα. Καθώς οι θηριωδίες των Ναζί και τα φαύλα δόγματα της διεστραμμένης ιδεολογίας τους γίνονταν έκδηλα, πρόσφεραν ακαταμάχητο λόγο στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας. Στον αγώνα αυτό, οι λαοί της Ρωσίας και της Ελλάδος στρατεύτηκαν με απαράμιλλο ζήλο και ηρωισμό.

Print
1361 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω