Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γ. Τραγάκη, στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ

Σημεία συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ
 
Δημοσιογράφος: Α. Μπουσδούκου
 
 
Για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού:
 
Είθισται η ψήφιση του Προϋπολογισμού να θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό έγινε για άλλη μια φορά. Δεν υπήρξε καμία απώλεια από την συμμαχία των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση.
 
Για το κλίμα της συζήτησης:
 
Καταρχήν, μίλησαν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές, μίλησαν περίπου 27 Υπουργοί, μίλησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υπήρξαν ορισμένες οξύτητες, αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές ήταν μια ήρεμη διαδικασία. Ήταν από τις καλές συνεδριάσεις. Ωστόσο, αυτό που επισκίασε την διαδικασία ήταν η μικρή προσέλευση των βουλευτών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.
 
Για την γενικότερη εικόνα του Κοινοβουλίου:
 
Όπως ξέρετε θητεύω στο Κοινοβούλιο δεκαετίες, έχω διατυπώσει μια άποψη στην οποία επιμένω και την λέω πάντα: κάθε Βουλή είναι χειρότερη από την προηγούμενη, σε ότι αφορά τον ανθρώπινο δυναμικό. Θυμάμαι όταν συμμετείχα στη Βουλή του 1974 υπήρχαν 12 «πρωθυπουργίσιμοι» βουλευτές, δηλαδή υπήρχαν 12 άνθρωποι, 12 αρχηγοί κομμάτων, για τους οποίους μπορούσες να πεις ότι αυτοί μπορούν να γίνουν αύριο Πρωθυπουργοί. Σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο.
 
Σε μια κοινωνία η οποία χειμάζεται και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας, εμείς θα πρέπει να δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα.
 
Για τις δυνατότητες συναίνεσης:
 
Για ορισμένα θέματα, για παράδειγμα τα κοινωνικά θέματα, πρέπει να δείχνουμε σύμπνοια. Όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση είχαμε ψηφίσει 80 νομοθετικές πρωτοβουλίες της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όπου υπήρχαν υποχρεώσεις της χώρας μας στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όπου υπήρχαν νομοθετήματα που θα βοηθούσαν τους ασθενέστερους τα ψηφίζαμε.
 
Σήμερα, δεν έχει υπάρξει ούτε καν μια διάταξη νόμου που να έχει συμφωνήσει η αντιπολίτευση. Φανταστείτε, ότι την προηγούμενη βδομάδα δεν συμφώνησαν στη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Μα δεν βλέπουν τίποτα θετικό;
 
Για το θέμα των πλειστηριασμών:
 
Αυτό το θέμα δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, είναι ένα θέμα που μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Από ότι φαίνεται στο νομοσχέδιο που θα έρθει για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για το θέμα των πλειστηριασμών. Η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη.
 
Μπορεί να υπάρχουν, για παράδειγμα, 30.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα είτε να κάνουν εξόφληση του δανείου τους, όπως φαίνεται από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, είτε να κάνουν μια ρύθμιση, για την οποία άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι θα δώσει ο καθένας ότι μπορεί. Να προστατευθούν, λοιπόν, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ.
 
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:
 
Σε αυτό το ζήτημα, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν όσο λιγότερα οι περισσότεροι και όσο περισσότερα οι λιγότεροι. Και ακούσαμε τον Πρωθυπουργό, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, να λέει ότι το 75% του πληθυσμού θα πληρώσει μικρότερο φόρο ακινήτων σε σχέση με τον φόρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 
Για το email της τρόικας την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός:
 
 Αυτό ήταν επιεικώς απαράδεκτο και ήταν ανήθικο. Ανήθικο γιατί την ώρα που ο Πρωθυπουργός ήταν στη μέση της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό εστάλη αυτό το email στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, θέλοντας με εκβιαστικό τρόπο να δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις. Απεδείχθη, όμως, ότι η σθεναρή στάση της κυβέρνησης έφερε αποτελέσματα.
 
Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, έχει ατού στα χέρια της. Το μεγαλύτερο ατού είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
 
Για την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε:
 
Όπως γνωρίζετε, είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής για την προετοιμασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., που αναλαμβάνουμε από την 1Ιανουαρίου του 2014. Έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε την ατζέντα μας, την θεματολογία μας και έχουμε καταφέρει να συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές, από τον Ε. Μπαρόζο μέχρι την Κ. Λανγκάρντ,.
 
Η Προεδρία μας δίνει την ευκαιρία να επιβάλλουμε τις προτεραιότητες μας σε πολλά θέματα που μας ενδιαφέρουν ως χώρα και θα το κάνουμε. Η ελληνική Προεδρία θα είμαι μια λιτή και καλή Προεδρία και θα μπορέσουμε να δώσουμε μια νέα εκκίνηση και στην ελληνική οικονομία και στην οντότητα της χώρας μέσα στην Ε.Ε.
 
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.
Print
1398 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω