Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ΝΕΡΙΤ
Για τη σημασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας:
Στη πολιτική, έχει αξία το τι αποτύπωμα αφήνεις στη διαδρομή σου και κρίνεσαι από την Ιστορία. Την Δευτέρα κρίνονται οι πολιτικοί, προσωπικά πια, με ονοματεπώνυμο, εάν θα αφήσουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην πολτική τους διαδρομή.
Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο συνταγματικός νομοθέτης του 1975, είχε προβλέψει τη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος των συνταγματικών προβλέψεων 200 – 200 – 180. Ο βουλευτής, σε αυτή την ψηφοφορία, δεν πρέπει να εντάσσεται σε κομματικές γραμμές, έχει προσωπική ευθύνη, είναι η κορυφαία ψήφος που μπορεί να δώσει.
Για το κείμενο των οκτώ, με τις προϋποθέσεις για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας:
Υπήρξαν οκτώ συνάδελφοι που συνυπέγραψαν το λεγόμενο «κείμενο των οκτώ», οι οποίοι έθεταν ορισμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα τα προαναφερόμενα στο κείμενο έγιναν δεκτά από τον Πρωθυπουργό και είναι περίεργο εκείνοι που συνέταξαν και συνυπέγραψαν το κείμενο να μην ψηφίζουν τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για το εάν θα υπάρχει νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού:
‘Εχω την αίσθηση και την ελπίδα ότι θα υπάρχει κάτι καινούργιο, έαν γίνει διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην ευθύνη των βουλευτών. Άλλωστε, στην πρώτη του ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός μίλησε για διεύρυνση στο κυβερνητικό σχήμα προς όλους τους χώρους.
Για την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ:
Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της ΔΗΜ.ΑΡ. Μπορεί ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, που τέθηκαν για προγραμματική συμφωνία από τα τρία κόμματα στη κυβέρνηση των τριών κομμάτων, στην πορεία να αλλοιώθηκαν, αλλά η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ έκανε κακό στον τόπο. Έφυγε από την κυβέρνηση ένας εταίρος σημαντικός, όχι τόσο ποσοτικά όσο ποιοτικά, ο οποίος έλειψε στη συνέχεια της συγκυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ένα αντίβαρο, ο άλλος πόλος, μεταξύ ορισμένων ενδοκυβερνητικών προστριβών που δημιούργησαν προβλήματα.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους:
Το χρέος μας είναι βιώσιμο, με τις προϋποθέσεις που ζητάμε. Τι ζητάμε; Όχι βέβαια διαγραφή του χρέους, που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν γίνεται, αλλά με επιμύκυνση του χρέους, η αποπληρωμή του να πάει από τα τριάντα στα πενήντα χρόνια, μείωση του επιτοκίου και δέκα χρόνια περίοδο χάριτος, όπου θα πληρώνουμε μόνο τους τόκους. Αυτά είναι εφικτά και θα γίνουν αποδεκτά. Με αυτό τον τρόπο, το χρέος μας είναι βιώσιμο και το αναγνωρίζουν όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι.
Για το υπό ίδρυση κόμμα του Γ. Παπανδρέου:
Κόμμα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε και όποτε θέλει, αρκεί να έχει τις προϋποθέσεις και το κυριότερο την κοινωνική αποδοχή. Σημασία, όμως, έχει ο χρόνος που κάνεις ένα κόμμα. Αν η ψηφοφορία την Δευτέρας δεν πάει καλά οδηγούμαστε σε εκλογές τέλη Ιανουαρίου. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να διασπάται αυτή την περίοδο, δηλαδή εικοσιπέντε ημέρες προ των εκλογών. Το θεωρώ άκομψο, για να μην πω μια πιο βαριά έκφραση. Το να διασπάσεις ένα κόμμα έναν μήνα πρις τις εκλογές είναι βαρύ πολιτικό γεγονός, το οποίο καταγράφεται αρνητικά στην πολιτική ιστορία.