Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΝΕΡΙΤ

 

 

 

Για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ορίζεται απο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής:

 

Στο άρθρο 32 του Συντάγματος, παράγραφος 1, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία - η διάταξη αυτή προστέθηκε στην αναθεώρηση του 1986 - και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τουλάχιστον ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Στο άρθρο 3 του Συντάγματος, προβλέπεται ότι εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 βουλευτές. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μετά από πέντε ημέρες γίνεται και δεύτερη ψηφοφορία, που πάλι θέλει τους 200 βουλευτές και εάν πάλι δεν επιτευχθεί ο στόχος γίνεται τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετα από πέντε ημέρες, που απαιτεί 180 βουλευτές.

 

Ο συνταγατικός νομοθέτης, έχει προνοήσει να υπάρχει συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αυτό και έχει προβλέψει αυξημένη πλειοψηφία.

 

Για το εάν θα ακουστεί όχι στην ψηφοφορία:

 

Αυτό αφορά τον Κανονισμό της Βουλής, το άρθρο 149 παράγραφος 5, που ορίζει ότι η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Δηλαδή, δικαίωμα προτάσεων για την υπόδειξη προσώπου για την εκλογή Πορόεδρου της Δημοκρατίας έχουν μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

 

Απόψε, από ότι φαίνεται, θα έχουμε μόνο έναν υποψήφιο, τον κ. Δήμα, ο κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομα του, θα εγείρεται από τη θέση του, θα αναφέρει το όνομα της προτίμησης του και όποιος δεν επιθυμεί να αναφέρει την προτίμηση του υπερ ορισμένου προσώπου θα αναφέρει παρών.

 

Αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι διαδικασία ευθύνης των βουλευτών, δεν είναι ευθύνης των κομμάτων. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής τους, για αυτό πρέπει να τους αφήσουμε ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

 

 

Για το εάν η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών μπορεί να υποδείξει υποψήφιο για Πρόεδρο:

 

Και η ομάδα των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών, που είναι κοινοβολευτική ομάδα, μπορεί να υποδείξει υποψηφιότητα, αλλά και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών μπορεί να υποδείξει και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι γίνεται ψηφοφορία μεταξύ των ανεξάρτητων και υπερισχύει η πρόταση εκείνου που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

 

Για την τρίτη ψοφοφορία εκλογής Προέδρου:

 

Νομίζω ότι η τρίτη ψηφοφορία, είναι η ψηφοφορία κλειδί, σε αυτή διαμορφώνονται συνήθως οι πλειοψήφίες. Το 1980, για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πάρει 179 στην πρώτη ψηφοφορία, στην δεύτερη 181 και στη τρίτη 183 και είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Για το έαν είναι κοντά η συγκέντρωση των 180 βουλευτών:

 

Έχω την αίσθηση, ότι από ημέρα σε ημέρα διαμορφώνεται μια πλειοψηφία που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

 

Ακούμε πολλούς βουλευτές που εξαρτούν την ψήφο τους απο την πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση της χώρας. Ακούμε άλλους να εξαρτούν την ψήφο τους από το εάν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Οπότε, το δεκαπενθήμερο μέχρι τις 29 του μήνα, που θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία, θα είναι ένα δύσκολο πολιτικό δεκαπενθήμερο, στο οποίο θα δημιουργηθούν αλλαγές και συμμαχίες. Είναι όλα ρευστά.

 

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης να μεταπείσει τους βουλευτές:

 

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η αστάθεια που δημιουργήθηκε από την αναγγελία της προεδρικής εκλογής δείχνει ότι όλοι, και οι αγορές, αντιλαμβάνονται ότι εάν δεν βγάλουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, προκηρυχθούν εκλογές και εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αυτό θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και όλα τα στελέχη, έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχει κάνει το ελληνικό κράτος.

 

Για το εάν η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου έπρεπε να παραμείνει μυστική, όπως στο πρώτο Σύνταγμα του 1975:

 

Το ερώτημα είναι καίριο, αλλά η απάντηση μου είναι όχι. Η ψηφοφορία θα πρέπει να είναι ονομαστική και ο καθένα να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του.

 

 

 

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων:

 

Έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, σε σχέση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Πρώτον, είναι συντριπτικό το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και δεν θέλουν εκλογές. Όπως συντριπτικό είναι και το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει αστάθεια στον τόπο.

 

Και κάτι ακόμα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται το φαινόμενο μιας αρκετά υψηλής αδιευκρίνιστης ψήφου, γύρω στο 17% - 20%. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμφιταλαντευόμενοι, σκεπτόμενοι ψηφοφόροι, επομένως σε αυτούς δεν απευθύνεσαι στο θυμικό τους, με εκφράσεις ότι θα «βαράω νταούλια στις αγορές», απευθύνεσαι στη λογική τους.

 

Για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα:

 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει, κατά γράμμα, τον οδικό χάρτη που έχει θέσει. Ποιος είναι αυτός; Πρώτον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δεύτερον, η συμφωνία με την τρόικα, η οποία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε μάλλον μένουν λεπτομέρειες. Τρίτον, είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, για να μπορεί η χώρα μας να βγει στις αγορές, που είναι και το ζητούμενο. Και βέβαια, το κυριότερο θέμα από όλα, η ρύθμιση του χρέους, το οποίο δεν αφορά αυτή τη γενιά, αφορά τις μελλοντικές γενιές.

 

Print
1457 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω