Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη ΝΕΡΙΤ
Για την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, για τον πληθυσμό στα όρια της φτώχειας:
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με το εγγυημένο εισόδημα, που μπορεί να βοηθήσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που πένεται κυριολεκτικά.
Γνωρίζετε ότι εκλέγομαι στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά και έχω γνώση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Στην περιφέρεια μου, έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ελλάδα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα η ανεργία αγγίζει το 60%.
Για τον οδικό άξονα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της κρίσης:
Ο οδικός χάρτης ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και μετά τη συνάντηση με την κα. Μέρκελ, όταν μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις. Φοροελαφρύνσεις σε όλους τομείς, στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις. Ο Έλληνας έχει υπερφορολογηθεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Για το εάν συμφωνεί η τρόικα για τις φορολεαφρύνσεις:
Το πρώτο πράσινο φως έχει ήδη δοθεί, στη συνάντηση στο Παρίσι και κατά κάποιο τρόπο και στη συνάντηση με την κα. Μέρκελ. Έπονται τα τεχνικά θέματα. Οι δανειστές δεν έχουν καμία αντίρρηση ο φόρος των επιχειρήσεων να πέσει στο 15%, ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως και ο φόρος των φυσικών προσώπων.
Για τον τουρισμό εφέτος:
Εφέτος, το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός είναι πράγματι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Προς αυτή τη κατεύθυνση βοήθησε σημαντικά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ το μέρος εκείνο των εγκαταστάσεων με σήμα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συλληφθεί η μαύρη εργασία
Για το πρωτογενές πλεόνασμα:
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι η μεγάλη μας επιτυχία, είναι το διαβατήριο μας να εφαρμόσουμε, από εδώ και πέρα, τις όποιες αλλαγές θέλουμε.
Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε γρηγορότερα από όσο περιμέναμε, το πετύχαμε το 2013 να έχουμε πλεόνασμα και το 2014 ακόμα μεγαλύτερο. Είδατε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε, σε σχέση με το 2013, περίπου 7%.
Εκείνο που μπορεί να υστερήσει σε σχέση με τις εκτιμήσεις είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο στόχος για το 2015 ήταν η ανάπτυξη να πάει στο 3% και τώρα βλέπουμε μια μείωση των προσδοκιών στο 2.5%. Αυτό το 0.5% θα πάει στις λεγόμενες κοινωνικές παροχές, διότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Για το θέμα της ασφάλισης των αγροτών:
Χθες, περάσαμε στη Βουλή ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα ένα αίτημα αρκετών ετών, αυτό της συνταξιοδότησης των αγροτών. Εξομοιώσαμε τους αγρότες με όλους τους άλλους εργαζόμενους και μπορούν να παίρνουν σύνταξη στα 62 χρόνια, εάν έχουν 40 χρόνια από ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, διαπιστώνω ότι αυτό το θέμα δεν πέρασε στο κόσμο, δεν επικοινωνήθηκε σωστά.
Για το εάν μπορεί να γίνει διάλογος του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Πρέπει να γίνει διάλογος, αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι να τιμά ο άλλος τη θέση που κατέχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρεται, συνέχεια, απαξιωτικά για τον Πρωθυπουργό, εντός και εκτός Βουλής, όταν λέει αυτά που λέει για το πρόσωπο του, πώς να γίνει διάλογος; Επειδή έχω εμπειρία κοινοβουλευτική, μπορώ να σας πω υπεύθυνα, ότι στη μεγάλη σύγκρουση Κωνσταντίνου Καραμανλή – Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης σε όλα τα εθνικά θέματα.
Εδώ σε τι συνεννόηση να έρθουμε όταν μας λένε εθνικούς μειοδότες, όταν υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είπε εντός το κοινοβουλίου ότι πρέπει να στηθούν κρεμάλες; Σε εμάς που κρατήσαμε τη χώρα όρθια; Σοβαρά, μιλάμε για συναίνεση;
Σας θυμίζω, μετά τις εκλογές η πρόσκληση για συγκυβέρνηση έγινε ανοιχτή προς όλα τα κόμματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανέλαβαν την ευθύνη της διακυβέρνησης μόνο τα τρία κόμματα, ασχέτως αν το ένα στην πορεία αποχώρησε. Τα άλλα δύο, όμως, έμειναν όρθια και αντέχουν σε όλους τους κλυδωνισμούς και τα χτυπήματα.
Για την άρνηση της κας. Δούρου να δεχθεί την αξιολόγηση των υπαλλήλων:
Αυτό είναι μια πρόγευση, ένα πρώτο δείγμα του τι θα ακολουθήσει εάν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Καταδεικνύει το πώς σκέφτονται τη νομιμότητα, την επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει.