Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»
με τους Δ. Καμπουράκη – Γ. Οικονομέα
Για τις προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ:
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, έχουν μαζέψει 89 υπογραφές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και του ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές. Το επικοινωνιακό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπληρώσει 120 υπογραφές κάτω από ενιαίο κείμενο, δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, υπήρξαν πέντε διαφορετικά κείμενα.
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ξεκαθαρισμένη, το κείμενο τους αφορά όλη την ενεργειακή πολιτική και την κατάργηση των νόμων της ενεργειακής πολιτικής από το 1990 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση του είναι εν μέρει αντισυνταγματική, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι δημοψήφισμα γίνεται επί ψηφισμένου νομοσχεδίου και όχι για νόμους. Η ΔΗΜ.ΑΡ, από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι αναγνωρίζει την απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά δεν δέχεται την παραχώρηση των δικτύων.
Αν ερμηνεύσουμε, κανονικά, το Σύνταγμα όλες αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να προσμετρηθούν.
Για την ουσία του νομοσχεδίου:
Το νομοσχέδιο, σαφώς, αναφέρει ότι το 30% που παραχωρείται στον ιδιώτη αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που έχει η ΔΕΗ. Το κοινωνικό τιμολόγιο, για παράδειγμα, που θυμίζω ότι το αποφασίζει η κυβέρνηση, παραμένει και είναι υποχρέωση του ιδιώτη.
Επίσης, όσον αφορά τα αρδευτικά οι υποχρεώσεις παραμένουν ως έχουν, για να αρδεύονται οι εκτάσεις από τα υδροηλεκτρικά έργα.
Το 30% που παραχωρείται παίρνει και το 30% του πελατολογίου της ΔΕΗ, δεν υπάρχει καλή και κακή ΔΕΗ όπως ακούγεται.
Για το θέμα της ανεργίας:
Η ανεργία, είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που δεν το αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας. Σκεφτείτε, ότι ο μέσος όρος της ανεργίας φέτος στην Ε.Ε. ήταν 11,8%, όταν προ τριών ετών η μέση ανεργία στην Ευρώπη ήταν 4,2%. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα με την ανεργία.
Στη χώρα μας, το θέμα της ανεργίας αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, επομένως πρέπει όλα τα μέτρα που θα λάβουμε να στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η Ελληνική Προεδρία, έθεσε ως βασική προτεραιότητα των ζήτημα της ανεργίας και καταφέραμε να επιβάλουμε την ατζέντα μας στην Ε.Ε. τόσο αυτό το θέμα, όσο και την ανάπτυξη. Πράγματι, το ποσό που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. για την ανεργία των νέων είναι μικρό, είναι 6 δις μέχρι το 2020. Εμείς, το θεωρούμε ελάχιστο και για αυτό σαν ελληνική Προεδρία ζητήσαμε να τριπλασιαστεί, να πάει στα 18 δις και καταφέραμε να εντάξουμε στα προγράμματα της ανεργίας την ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών.
Για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα και για να υπάρχει ρευστότητα πρέπει οι τράπεζες να ανοίξουν τις «κάνουλες» τους, από τη στιγμή που τώρα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν κάνει. Έχουν πάρει φθηνό χρήμα, είδατε ότι όλες οι έξοδοι τους στις αγορές πήγαν καλά, δανείστηκαν με χαμηλό επιτόκιο.
Το ανησυχητικό, κατά την άποψη μου, είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Προχθές, που ακροαστήκαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον κ. Στουρνάρα, για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον ρώτησα πόσα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και μου απάντησε ότι είναι, σε όλες τις τράπεζες 77 δισεκατομμύρια. Με χαρά, άκουσα, τον κ. Σάλα, χθες, να λέει ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι διαχειρίσιμο. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό, σημαίνει ότι μπορούν ότι τράπεζες θα δώσουν τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν κόκκινα δάνεια να διαχειριστούν τις οφειλές τους και αυτό συνεπάγεται χρήμα στην αγορά, προϋποθέσεις για ανάπτυξη και άρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.