Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο ΒΗΜΑ FM

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο Ρ/Σ  ΒΗΜΑ FM

 

Δημοσιογράφος:  Α. Ραβανός, Μ. Παπαπαναγιώτου   

 

 

Για την επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ρήγα – Τριαντάφυλλου προς το προεδρείο της Βουλής, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της κας. Κωνσταντοπούλου:

 

Πράγματι λάβαμε, χθες, μια επιστολή, την οποία θα διερευνήσουμε με τον Πρόεδρο της Βουλής για το εάν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Διάσκεψη των Προέδρων, εκτός εάν τεθεί από τον κ. Ρήγα που συμμετέχει στη Διάσκεψη.

 

Οι συμπεριφορές των βουλευτών, πάντως, δεν διορθώνονται με επιστολές. Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη αυτών που λέει και αυτών που γράφει.

 

Για το εάν προβλέπονται κυρώσεις για την κα. Κωνσταντοπούλου:

 

Όχι βέβαια, αν είναι δυνατόν. Ούτε να διανοηθεί κανείς να πει ότι γίνεται προσπάθεια φίμωσης. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τα πάντα, προβλέπει τις κυρώσεις, αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

 

Και επειδή προέδρευα στη συγκεκριμένη διαδικασία, θα σας πω ότι εντάξει υπήρξε μια συνηθισμένη ένταση μεταξύ δύο βουλευτών, λεχθήκανε ορισμένα πράγματα και μάλιστα το προεδρείο πήρε θέση πάνω στο ζήτημα και είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά.

 

Θεωρώ υπερβολική την αντίδραση και των δύο πλευρών, και της κας. Κωνσταντοπούλου και των κ.κ. Ρήγα – Τριαντάφυλλου.

 

 

Για την ουσία του θέματος:

 

Ως προεδρεύων της COSAC είμαι ο καταλληλότερος να απαντήσω στην καταγγελία της κας. Κωνσταντοπούλου.

 

Καταρχήν, να σας πω ότι ο προϋπολογισμός για το κοινοβουλευτικό σκέλος της ελληνικής προεδρίας ήταν 1.090.000 ευρώ και στο τέλος δαπανήθηκαν 578.000 ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 45%. Τα υπόλοιπα χρήματα επιστράφηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Γενικά, κάναμε μια λιτή και καλή προεδρία, αν αναλογιστείτε ότι συνολικά η προεδρία κόστισε 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν η αντίστοιχη λιθουανική κόστισε 70 εκατομμύρια και η τρέχουσα ιταλική θα πάει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη καταγγελία, ότι ο κ. Τριαντάφυλλος παράθεσε γεύμα, η πραγματικότητα είναι αυτή που ανέπτυξα στη Βουλή. Στη διάρκεια του γεύματος της Cosac, ανακοίνωσα ως προεδρεύων ότι ο κ. Τριαντάφυλλος, στο ίδιο γεύμα, σε ένα τραπέζι, θα συναντήσει νέους βουλευτές από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία η κίνηση αυτή, πάνω από 15 νέοι βουλευτές συναντήθηκαν, αντικείμενο συζήτησης ήταν η ανεργία και σας πληροφορώ ότι και η ιταλική προεδρία θα συνεχίσει αυτή τη πρωτοβουλία.

 

Για το εάν αυτές οι συγκρούσεις θα επηρεάσουν την προεδρική εκλογή, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει κλίμα συναίνεσης:

 

Η προεδρική εκλογή επηρεάζεται, ούτως ή άλλως, από το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό, με τη μεγάλη πόλωση που υπάρχει και τις έωλες καταγγελίες, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για χρηματισμό βουλευτών. Λειτούργησαν ανασταλτικά στην ομαλή πορεία προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Όταν ο συνταγματικός νομοθέτης, το 1975, προέβλεψε σοφά ότι για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα πρέπει στις δύο πρώτες ψηφοφορίες να συγκεντρωθούν 200 βουλευτές και στη τρίτη ψηφοφορία 180, αυτό είχε στο μυαλό του, τη συναίνεση. Και λειτούργησε θετικά σχεδόν σε όλες τις εκλογές Προέδρων της Δημοκρατίας.

 

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι θα βρεθεί ο τόπος συναίνεσης και για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσωπικά, θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να δημιουργηθούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις συναίνεσης, από κάτω προς τα πάνω, που θα ευνοεί τη πολιτική της συνεννόησης για την εκλογή Προέδρου. Και μετά, βεβαίως, είναι το πρόσωπο.

 

Για το εάν θα βοηθούσε στη συναίνεση μια εξομάλυνση της σχέσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια συνάντηση Πρωθυπουργού – Α. Τσίπρα:

 

Ασφαλώς και θα βοηθούσε η εξομάλυνση των σχέσεων. Βέβαια, συνάντηση έγινε το 2012, όταν κλήθηκε ο κ. Τσίπρας να συμμετέχει στη κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας και αρνήθηκε. Έγινε και δεύτερη προσπάθεια, για τη δημιουργία μιας ομάδας εθνικού διαπραγματευτή για το χρέος μας και απάντησαν αρνητικά. Και απάντησαν και τώρα όχι απλώς αρνητικά, αλλά προσβλητικά μπορώ να πω, όταν δια στόματος του κ. Παππά απαντούν ότι εάν ο Πρωθυπουργός καλέσει τον κ. Τσίπρα θα του πει να παραιτηθεί. Τότε πιο το νόημα να τον καλέσει; Αυτομάτως τορπιλίζουν το κλίμα.

 

Θα σας πω ένα ιστορικό περιστατικό, το οποίο θέλω να καταγραφεί. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε τότε «βυθίσατε το Χώρα» είχε τη συναίνεση του Κων/νου Καραμανλή και το έχει επιβεβαιώσει στη Βουλή ο αείμνηστος Αλευράς.

 

Όταν τότε, σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, υπήρχε μια συναίνεση, υπήρχε μια επαφή, γιατί δεν μπορούμε σήμερα να συνεννοηθούμε, τη στιγμή που η χώρα μας περνάει δύσκολες καταστάσεις;

 

Εμείς και η Κύπρος, είμαστε οι μόνες κοιτίδες σταθερότητας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Από παντού βαλλόμαστε, από τα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή, από την Τουρκία. Γιατί να μην έχουμε ένα κλίμα συναίνεσης, τουλάχιστον στα εθνικά μας θέματα; 

Print
1508 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω