Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "9,84"

Σημεία της συνέντευξης του

Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής

κ. Γιάννη Τραγάκη

στο Ρ/Σ  ΑΘΗΝΑ 98,4

 

Δημοσιογράφος: Ν. Καραγιάννη

 

 

 

Για την επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΔΕΗ:

 

Η επαναστατική γυμναστική που ήθελε να επιβάλλει ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απέτυχε. Απέτυχε, όχι λόγω της εργασιακής επίταξης, απέτυχε γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι απεργοί, για παράδειγμα στο νότιο τομέα της ΔΕΗ η ανταπόκριση  στην απεργία ήταν μόλις 3,5%.

 

Για το μέτρο της επίταξης:

 

Δεν είναι ένα ευχάριστο μέτρο, αλλά πολλές φορές απαιτείται για το κοινωνικό συμφέρον. Αν η απεργία συνεχιζόταν, μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, θα είχαμε διακοπές ρεύματος στην Αθήνα και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και αντιλαμβάνεστε τι ζημιά θα προξενούσε αυτό στην ελληνική οικονομία. Η προηγούμενη απεργία, της ΔΕΗ, στοίχισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

 

 

Για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ήρθε στο θερινό τμήμα:

 

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε τώρα, για αυτό κατατέθηκε τώρα και για αυτό ψηφίζεται στο θερινό τμήμα, το οποίο έχει τις ίδιες, ακριβώς, αρμοδιότητες με την Ολομέλεια. Όπως είδατε, άλλωστε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 51, 46 και ένα παρών. Αντιλαμβάνεστε, ότι η ψηφοφορία ήταν χαμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Για τη συλλογή 120 υπογραφών:

 

Η προσπάθεια για συλλογή 120 υπογραφών κάτω από τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επετεύχθη. Κατατέθηκαν, ήδη, τρείς και θα κατατεθούν άλλες δύο ξεχωριστές προτάσεις για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Αν υποθέσουμε ότι οι προτάσεις αυτές είναι ταυτόσημες, τότε μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει 99 υπογραφές, δηλαδή τις δικές του 71, τις 14 υπογραφές των ΑΝ.ΕΛ. και τις 14 των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών. Ο αριθμός, λοιπόν, των 120 υπογραφών δεν μαζεύεται, εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμπεριλάβει στις δικές του υπογραφές και τις 16 υπογραφές της Χ.Α., κάτι που δεν έχει κάνει ούτε η Μαρί Λεπέν.

 

 

Η Μαρί Λεπέν, είχε από πέντε χώρες ευρωβουλευτές, τους οποίους χρησιμοποίησε για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, ήθελε άλλους δύο και δεν χρησιμοποίησε τη Χ.Α. από την Ελλάδα, το απέφυγε. Εάν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μεγάλο πολιτικό θέμα.

 

 

Για τη πρόταση του ΚΚΕ:

 

Το ΚΚΕ, είπε ότι δεν θέλουν να προσμετρηθούν οι ψήφοι του, γιατί έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία και θέλουν καταργηθούν όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί για την ενέργεια από το 1990. Αυτή η πρόταση, επομένως, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη και να προσμετρηθεί, γιατί όπως γνωρίζετε το άρθρο 44, παράγραφος 2, του Συντάγματος και το άρθρο 102 του Κανονισμού της Βουλής, αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα γίνεται επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, δεν αναφέρονται σε νόμους.

 

Για το δημοψήφισμα:

 

Κανείς δεν λέει ότι για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι στη Βουλή, οι οποίες δεν υπάρχουν. Δηλαδή, πάνε να προκαλέσουν μια συζήτηση, η οποία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι χαμένη. Αυτό όλο, λοιπόν, ήταν ένα πυροτέχνημα, μια πομφόλη, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν σαν πρόθεση να δημιουργήσουν ένα μέτωπο το οποίο θα ήταν αντίθετο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

 

Πιστεύω, ότι μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί στην οκτακομματική Βουλή, για να μην πω δεκακομματική τώρα, που μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εκλογή Προέδρου. Βέβαια, θα παίξει σημαντικό ρόλο και το πρόσωπο που θα προταθεί, θα επηρεάσει την ψήφο πολλών ανεξάρτητων βουλευτών. Πιστεύω, ωστόσο ότι είναι εφικτός ο στόχος των 180 βουλευτών, αντιθέτως θεωρώ ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική ή εξακομματική, με συσχετισμούς που θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ακόμα και το 151. 

 

Για την πορεία της οικονομίας:

 

Η οικονομία μας πάει καλά, σήμερα βγαίνουμε στις αγορές για δεύτερη φορά, για την έκδοση τριετούς ομολόγου, το οποίο βλέπουμε ότι θα έχει επιτόκιο γύρω στο 3.5%. Να θυμίσω ότι το επιτόκιο δανεισμού μας, όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, είχε φτάσει 32%. Και δεν είναι μόνο η διάθεση των επενδυτών να συμβάλλουν στο ελληνικό ομόλογο, είναι και η διάθεση όλων εκείνων που αναφέρονται σε αυτό. 

Print
1500 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω