Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "ALPA 98,9"
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ALPHA 98,9
Δημοσιογράφος: Γ. Παπαδάκου
Για το πρωτογενές πλεόνασμα:
Με το πρωτογενές πλεόνασμα η εποχή των μνημονίων τελείωσε για τη χώρα μας. Πλεόνασμα, το οποίο η Eurostat επικύρωσε μετ’ επαίνων, που σημαίνει ότι τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν τα σωστά, για τα 3,4 δισεκατομμύρια. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μια επιτυχία του ελληνικού λαού, η οποία βασίστηκε στις πραγματικές θυσίες που υπέστη.
Tο πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το 2015 θα παρουσιάσουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα και να ξέρετε ότι από τις 28 χώρες της Ε.Ε. ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πλεόνασμα σε ότι αφορά τα έσοδα – έξοδα, αλλά θα μπορούμε να καλύψουμε και τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα από όλα, μας εντάσσει στις πιο προηγμένες οικονομικά χώρες. Θα το επαναλάβω, χάρις στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.
Για το κοινωνικό μέρισμα:
Είπαμε ότι θα μοιράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αυτό κάνουμε. Μας κατηγορούν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα. Ασφαλώς και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Διότι, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν είχαν εισόδημα πέρσι αλλά έχουν κατοικίες 500 τ.μ. και τρία τζιπ, δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα αυτά, τα οποία προορίζονται για ομάδες με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Για το εάν θα υπάρξει καινούργιο μνημόνιο:
Καινούργιο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει. Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα έρθει τώρα στη Βουλή, αφορά σε υποχρεώσεις που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας και δεν έχει να κάνει με νέο μνημόνιο. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ να χωρίζουμε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, έχει τελειώσει αυτό το παραμύθι. Για αυτό και ο κ. Τσίπρας, στις ομιλίες του, βάζει πλέον το δίλλημα «Σαμαράς ή Μέρκελ», το οποίο στερείται πολιτικής ουσίας.
Για την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.:
Το τρίπτυχο της προεδρίας μας είναι ανάκαμψη, καταπολέμηση της ανεργίας και κοινωνική συνοχή και νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα πάμε πολύ καλά σε αυτό τον τομέα.
Σας μιλάω εξ ιδίας πείρας, διότι είμαι επικεφαλής του κοινοβουλευτικού σκέλους της προεδρίας και σας βεβαιώνω ότι έχουμε πετύχει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ένα θέμα που δεν έτυχε της ανάλογης δημοσιότητας, είναι ότι καταφέραμε, μέσω του Ενιαίου Μηχανισμού Στήριξης, να πετύχουμε την τραπεζική ένωση, ένα ζήτημα που απασχολούσε την Ε.Ε. για δέκα ολόκληρα χρόνια. Όπως καταφέραμε, να υπάρξει απεμπλοκή σε πολλά σημαντικά θέματα και φακέλους. Όλα αυτά έγιναν επί της προεδρίας μας.
Για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη:
Έχω την αίσθηση ότι σε ένα πολύ ευαίσθητο, για τη χώρα μας, θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενήργησε με πλήρη αδεξιότητα και άγνοια. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι το κόμμα της διαμαρτυρίας του 3%, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός, εάν έχουν σκοπό να γυρίσουν σε κόμμα διαμαρτυρίας ή εάν οι συνιστώσες που το απαρτίζουν έχουν σκέψεις σαν αυτές του κ. Χριστόπουλου.
Για το εάν τα κυβερνητικά κόμματα φλερτάρουν με δυνάμεις της μειονότητας, στη Θράκη, που δεν προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα:
Κοιτάξτε, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και εγώ θα σας θέσω μια προσωπική μου εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό. Όπως γνωρίζετε, ήμουν Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και είχα συμμετάσχει στην κατάρτιση των συνδυασμών του 2009. Τότε, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαμε συμφωνήσει να κατεβάσουμε υποψηφιότητες που δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα. Και θα σας θυμίσω ότι εμείς τότε δεν είχαμε βάλει υποψήφιο μουσουλμανικής καταγωγής. Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ όχι.
Βλέπω ότι, για ψηφοθηρικούς λόγους, αυτή η συμφωνία δεν τηρήθηκε ούτε στις τελευταίες εκλογές. Απόδειξη τούτου, είναι ότι η καλύτερη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που πέρασαν, ήταν η Θράκη. Εκεί πήραν 38%, το υψηλότερο ποσοστό τους, αυτό σημαίνει ότι είχαν έρθει σε συμφωνία με το τουρκικό προξενείο της Θράκης, σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες και τις στηρίξεις τους.
Ένα κόμμα που είχε ξεκινήσει με 3%, δεν μπορεί να παίρνει στη Θράκη 38%. Δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι άλλο υπήρξε; Ότι έγινε μια συμφωνία υποστήριξης υποψηφιοτήτων, γιατί έχει βουλευτή μειονοτικό εκεί;
Για το θέμα της ανάπτυξης:
Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω επενδύσεων και οι επενδύσεις θα έρθουν μόνο εάν υπάρξει φθηνό χρήμα και αυτό θα συμβεί εάν οι τράπεζες μπορέσουν να προμηθευτούν φθηνό χρήμα και να το διοχετεύσουν στην αγορά. Αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης.
Η πρώτη έξοδος μας στις αγορές ήταν πολύ επιτυχημένη. Πετύχαμε το επιτόκιο που είχαμε πριν από τέσσερα χρόνια και κάτι χαμηλότερο, το 4,75% είναι ένα πολύ καλό επιτόκιο για πρώτη έξοδο. Βλέπω ότι οι τράπεζες πάνε ακόμα καλύτερα, διότι όταν τα τραπεζικά ομόλογα έχουν τέτοιο επιτόκιο, το τραπεζικό επιτόκιο είναι συνήθως χαμηλότερο. Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, που μπαίνει σήμερα για να εισπράξει 750 εκατομμύρια, ξεκινάει με επιτόκιο 4,5% και πιθανόν να πάει χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει φθηνό χρήμα στις τράπεζες, ώστε να διοχετευθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις.