Σημεία συνέντευξης του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γ. Τραγάκη, στη Δημόσια Τηλεόραση
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στη Δημόσια Τηλεόραση
Για την διαδικασία της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας:
Έχω παραστεί σε οκτώ προτάσεις δυσπιστίας και εμπιστοσύνης, από το 1978 που άρχισε αυτή η διαδικασία στη Βουλή. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια χαλαρή διαδικασία και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων δεν βρισκόντουσαν στην αίθουσα περισσότεροι από είκοσι με τριάντα βουλευτές στο σύνολο.
Άλλες φορές, από το κόμμα που υποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας είναι σχεδόν «υποχρεωτικό» να παρίστανται το σύνολο των βουλευτών του και να παρακολουθούν τη συνεδρίαση. Και είναι, επίσης, γνωστό ότι τουλάχιστον το σύνολο των βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας εγγράφονται στον κατάλογο των ομιλητών. Εδώ από τους 71 υπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας εγγράφηκαν για να μιλήσουν μόνο οι 41 βουλευτές.
Για την ποιότητα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας:
Έχω εκπεφρασμένη γνώμη για την ποιότητα της Βουλής, την οποία θα επαναλάβω ακόμα μια φορά. Κάθε Βουλή είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτό είναι γεγονός. Νομίζω, όμως, ότι σε αυτή Βουλή έχουμε φτάσει στο έσχατο όριο.
Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω να ανανεωθεί πολύ η επόμενη Βουλή, να φέρει νέους ανθρώπους που θα ανταποκρίνονται στην ποιότητα που απαιτεί ο θεσμός.
Για τις εκφράσεις που ακούστηκαν σε προσωπικό επίπεδο:
Αυτές είναι ατάκες που ακούγονται καμιά φορά και ναι, ίσως υπήρξε και μια υπερβολή. Σημασία έχει η ουσία.
Για τον χρόνο και τον σκοπό της πρόταση δυσπιστίας:
Νομίζω, ότι η πρόταση δυσπιστίας έγινε σε λάθος χρόνο, για λάθος λόγο και λάθος σκοπό. Καταρχήν, έγινε πρόταση δυσπιστίας ενόψει προϋπολογισμού, ο οποίος είναι από μόνος του πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε ένα μήνα, δηλαδή, θα έχουμε αυτή τη διαδικασία.
Και μια άλλη παρατήρηση, ως προς την στόχευση. Μετά την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, η επόμενη πρόταση δυσπιστίας μπορεί να γίνει μετά από έξι μήνες. Εάν, όμως, υπέβαλαν πρόταση μομφής εναντίον οποιουδήποτε Υπουργού τότε μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα, διότι τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηνυγάει τον αριθμό των 151 βουλευτών.
Για να μην πω κιόλας, ότι μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας για την κυβέρνηση, δεν μπορούν να υποβάλλουν και πρόταση μομφής εναντίον υπουργού της κυβέρνησης εντός του εξαμήνου.
Το είπα εξαρχής, έδειξε κοινοβουλευτική απειρία ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση δυσπιστίας.
Για την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. το 2014:
Θα βάλω και μια άλλη διάσταση, όσον αφορά στο χρόνο της πρότασης δυσπιστίας. Μην ξεχνάτε, ότι από την 1/1/2014 η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Εγώ είμαι και Πρόεδρος της Επιτροπής για την προετοιμασία της χώρας μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αυτή θα είναι η κορυφαία πολιτική διαδικασία και διεργασία εντός του 2014.
Από 1/1/2014 η χώρα μας θα γίνει το επίκεντρο όλων των συνομιλιών και όλων των αποφάσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. Και μην ξεχνάτε, ότι η προεδρία μας συμπίπτει με τις Ευρωεκλογές, επομένως ο ρόλος της χώρας σε αυτή την προεδρία γίνεται ακόμα πιο αποφασιστικός και μας δίνει πολλές δυνατότητας να φύγουμε προς τα εμπρός.
Το γεγονός αυτό πιθανώς να λειτούργησε ανασταλτικά για την κατάθεση μιας πρότασης δυσπιστίας σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μια χρονική στιγμή, στην οποία η χώρα μας κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιβάλλει την ατζέντα της και σε ότι αφορά τη θεματολογία και τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Εμείς έχουμε καταφέρει να επιβάλλουμε την ατζέντα μας στην Ε.Ε., παρά τις αντιδράσεις και αντιρρήσεις πολλών κομμάτων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ατζέντα αφορά, κυρίως, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική συνοχή.
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:
Δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς κτηματολόγιο και περουσιολόγιο να προχωρήσουμε σε ενιαίο φόρο ακινήτων. Και αν προχωρήσουμε, το νομοσχέδιο θα έρθει αρκετά αλλαγμένο και βελτιωμένο από το προσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση. Θα υιοθετηθούν απόψεις αρκετών βουλευτών.
Για τον αριθμό των 153 βουλευτών που στήριξαν την κυβέρνηση:
Μιλάνε όλοι για τον αριθμό των 153 βουλευτών και δεν μίλησε κανείς για τον αριθμό των 124. Γιατί η ψηφοφορία της Κυριακής δεν ήταν για το 153, ήταν για το εάν το 124 θα γινόταν 151 βουλευτές.
Μπορεί για παράδειγμα, στην πρόταση δυσπιστίας να υπήρχαν 140 όχι από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν θα έλεγε τίποτα αυτό. Ο μαγικός αριθμός, για αυτούς που υπέβαλαν την πρόταση δυσπιστίας, ήταν το 151.
Για τον προϋπολογισμό του 2014:
Υπάρχει μια εμπλοκή αυτή τη στιγμή και υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε προϋπολογισμό χωρίς την τρόικα και για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων και για το θέμα των απολύσεων και για ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Αυτή η εμπλοκή δεν οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση. Οφείλεται, αποκλειστικά, στο γεγονός ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν έχει κυβέρνηση και επομένως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Το δημοσιονομικό κενό που θα υπάρξει το 2014 και για το οποίο εμείς λέμε ότι είναι 500 – 900 εκατομμύρια ευρώ και εκείνοι λένε περίπου 2 – 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεν ξέρω πως θα καλυφθεί εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στη Γερμανία. Όπως γνωρίζετε, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που παίζει καθοριστικό ρόλο, άγεται και φέρεται από την γερμανική πλευρά.
Ας δούμε τι θα γίνει, σήμερα, στις δύο συσκέψεις που θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών με την τρόικα. Υπάρχει και το Eurogroup της Πέμπτης, που θα ληφθούν αποφάσεις, υπάρχει και το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, που είναι το αποφασιστικό και θα καθορίσει την πορεία του δημοσιονομικού μας προβλήματος για το 2014.
Εγώ είμαι αισιόδοξος, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη ψήφιση του Προϋπολογισμού, διότι μην ξεχνάτε ότι ο Προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Για το εάν η χώρα βγαίνει από την κρίση:
Η χώρα είναι ήδη στην έξοδο από την κρίση. Εάν μας λείψει το ένα 1,1 δισ τον Δεκέμβριο μπορούμε να το αναπληρώσουμε σίγουρα από βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Όπως θα είδατε, τα επιτόκια του βραχύχρονου δανεισμού για τη χώρα μας έχουν πέσει πάρα πολύ, έχουν φτάσει τα επίπεδα προ του 2009, δηλαδή επιτόκιο 4,19% είναι πολύ σημαντικό. Είναι προάγγελος της επιστροφής μας στις αγορές.
Για την Πρωτοβάθμια Υγεία:
Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Ιδιαίτερα, σε περιοχές απομακρυσμένες ή υποβαθμισμένες και με βαριά προβλήματα, όπως είναι η περιοχή που πολιτεύομαι, η Β’ Πειραιά, ένα δεν λειτουργήσουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το σύστημα. Εάν λειτουργήσουν σωστά, θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία.