Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β' Πειραιά και Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Βουλευτή Β’ Πειραιά της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας – Τ. Σαράντης
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, είδαμε τα μέτρα. Έχετε, ως Ν.Δ., κάποια εικόνα, κάποια θέση για το φορολογικό;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εγώ συμμετέχω στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία έγινε χθες η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Γενικά, εάν θέλουμε να κρίνουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου θα έλεγα ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση, εγκλωβίζεται πάλι σε μια καθαρά φοροεισπρακτική λογική, η οποία οδηγεί σε αβέβαια αποτελέσματα. Και αυτή η αβεβαιότητα πηγάζει από το γεγονός ότι η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων. Αυτό, άλλωστε, το είδαμε και στην πράξη. Εάν ανατρέξετε στα στοιχεία του περσινού έτους, θα διαπιστώσετε ότι τα φορολογικά έσοδα του τελευταίου τριμήνου του 2009 ήταν κατά πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα του προηγούμενου εννεάμηνου. 
 
ΔΗΜ: Λέτε, λοιπόν, ότι η ύφεση θα φέρει μείωση των εσόδων.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι μόνο η ύφεση. Αυτή τη στιγμή ανεβαίνει και ο πληθωρισμός. Που σημαίνει ότι πάμε για στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει τρομακτική κρίση στην οικονομία μας. Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσης θα είναι η αύξηση της ανεργίας, για την οποία οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
 
ΔΗΜ: Θεωρείται ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο; Ή τουλάχιστον, είναι περισσότερο δίκαιο από όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουμε δει έως τώρα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, διότι δεν εμπεριέχει καμία αναπτυξιακή προοπτική.
 
ΔΗΜ: Τους κατέχοντες τους πιάνει; Αυτό είναι το θέμα.
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Τους κατέχοντες δεν τους πιάνει ακόμα. Δηλαδή, η φορολογική βάση στην οποία απευθύνεται το νομοσχέδιο είναι οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, στους οποίους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
 
ΔΗΜ: Μισό λεπτό. Η αντικειμενική αξία των σπιτιών, δεν πιάνει τον κατέχοντα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η αντικειμενική αξία πιάνει τον κατέχοντα, αλλά πιάνει και τον μικρομεσαίο κατέχοντα. Τι εννοώ. Ο υπουργός βάζει αφορολόγητο για πρώτη κατοικία στις 200.000 ευρώ. Στο ερώτημα, που του θέσαμε χθες, εάν προβλέπεται για εφέτος να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες η απάντηση του ήταν διφορούμενη. Είπε όχι, προς το παρόν. Είναι σίγουρο, ότι αργότερα θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σας θυμίζω, αυτά που είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος ο υπουργός. Είχε πει ότι στόχος του είναι να οδηγήσει τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές αξίες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτά που λέει για 200 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητο σε περιοχές με 1.000 ευρώ αντικειμενική αξία δεν υφίστανται. Καταρχάς, δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες με 1.000 ευρώ. Ακόμα και στη δική μου περιοχή, στις Δυτικές συνοικίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, οι αντικειμενικές αξίες είναι από 1.200 έως 1.500 ευρώ. Δηλαδή, μια κατοικία της τάξεως των 100 τετραγωνικών, θα υπερβαίνει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία. Θα πρέπει να το προσέξουν πολύ αυτό το μέτρο, διότι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα. Γνωρίζετε, ότι είναι ένας τομέας που πλήττεται αφάνταστα αυτή τη στιγμή. Σκεφτείτε, ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μόνο στα πολεοδομικά γραφεία της Αττικής, οι καταθέσεις νέων αδειών είναι μειωμένες, σε σχέση με πέρσι, κατά 70%. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε υψηλή ανεργία, γιατί από την οικοδομή εξαρτώνται πάρα πολλά επαγγέλματα. Εγώ πρότεινα κάτι, χθες, στον υπουργό. Να καταργήσει το πόθεν έσχες σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας. Με αυτό το μέτρο προσβλέπουμε στον «επαναπατρισμό» των κεφαλαίων που υπάρχουν στο εξωτερικό.  
 
ΔΗΜ: Δηλαδή, το μαύρο χρήμα να το κάνουμε σπίτια;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι όλα μαύρο χρήμα. Ασφαλώς, είναι και μαύρο χρήμα, αλλά δεν είναι όλα. Είναι αδήλωτα έσοδα και αυτό έχει διαφορά. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς και κλάδοι – δεν θέλω να αναφερθώ αυτή τη στιγμή – οι οποίοι έχουν αδήλωτα έσοδα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η κίνηση θα προσέφερε στην οικοδομική δραστηριότητα και αυτομάτως θα προσέφερε στην μείωση της ανεργίας.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Έχετε το προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Βλέπουμε, όμως, ότι πηγαίνετε με πολλές γραμμές και πάντως υπάρχει μια ανακατωσούρα. Σήμερα, διαβάζουμε ότι ο Μεϊμαράκης δεν θα ανέβει, διότι το θεωρεί απολιτική διαδικασία, έχουμε τις επιστολές Αλογοσκούφη, έχουμε αυτούς που πρέπει να πεταχτούν από το καράβι, έχουμε τους άλλους που πρέπει να μείνουν στο μπαλαούρο..Έχουμε μπερδευτεί.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ, θα είμαι ο τελευταίος που θα έριχνε νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Δεν θα προχωρήσω, επίσης, σε ονοματολογία, διότι πιστεύω ότι δεν κάνει καλό. Άλλωστε, όλοι μας, κρινόμαστε από τις πράξεις, τα λεγόμενα και τις δηλώσεις μας. Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, έχει την ευθύνη των όσων λέει και όσων πράττει. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες έγινε μια πολιτική «επανάσταση». Για πρώτη φορά, εκλέξαμε αρχηγό από τη βάση, με 800.000 συμμετέχοντες. Οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι μας έδωσαν μια καινούργια ώθηση. Αυτή την ώθηση πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και να την αναπτύξουμε. Αναγνωρίζοντας, βεβαίως, ότι ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί τελείως διαφορετικά από τον υπόλοιπο χρόνο. Ο πολιτικός χρόνος απαιτεί υπομονή, επιμονή και σταθερότητα.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1368 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω