Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
                                                                                        
 
Για το σύντομο της διαδικασίας του Συνεδρίου:
 
Η απόφαση αφορά στην εκλογή νέου αρχηγού. Αφού εκλεγεί ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. είναι σίγουρο ότι μετά, πολύ σύντομα, θα πάμε σε συνέδριο θεματικό και θα κάνουμε προσυνεδριακές συσκέψεις για να εκλέξουμε τα νέα μέλη του επόμενου συνεδρίου. Μην ξεχνάτε ότι τα μέλη που θα ψηφίσουν σε αυτό το συνέδριο είναι οι εκλεγμένοι του 2007.
 
Για το εκλεκτορικό σώμα του Συνεδρίου:
 
Οι σύνεδροι, γενικά, εκλέγονται για να είναι μέλη του συνεδρίου, δεν εκλέγονται για να αναδείξουν αρχηγό. Απλώς, τώρα, συμβαίνει το συνέδριο να γίνεται για να εκλέξει αρχηγό.
 
Αυτοί οι σύνεδροι, που έχουν εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, έχουν ψηφισθεί από 360.000 μέλη από όλη την Ελλάδα. Όλοι τους, έχουν ιδιότητες που είναι αιρετές, δηλαδή εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, των εμπορικών συλλόγων κλπ, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι τέως βουλευτές, εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ. Ακόμα και η ΟΝΝΕΔ έκανε δικές της προσυνεδριακές συσκέψεις και έστησε κάλπες για την ανάδειξη των 400 Οννεδιτών που συμμετέχουν στο συνέδριο.
 
Για την εκλογή αρχηγού απευθείας από τη βάση:
 
Επιμένω, ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνεδρίου αποτελούν εκπροσώπηση της βάσης. Πέρα από αυτό, όμως, για να γίνει εκλογή από τη βάση θα πρέπει να γίνει συνέδριο ώστε να αλλάξει το καταστατικό μας και ο τρόπος εκλογής αρχηγού. Αναλογιστείτε, ότι θα χρειαστεί να κάνουμε ένα συνέδριο για την αλλαγή καταστατικού, να κάνουμε τις εκλογικές διαδικασίες σε όλη τη χώρα και να εκλέξουμε αρχηγό. Αντιλαμβάνεστε, ότι θα έχουν περάσει τέσσερις – πέντε μήνες. Ο χρόνος τρέχει. Ευχής έργο θα ήταν ο αρχηγός να εκλεγεί απευθείας από τη βάση.
 
 
 
 
Για τη διαφάνεια των διαδικασιών στην εκλογή νέου αρχηγού:
 
 Επειδή ακούγονται διάφορα και επειδή έχω την τύχη και την τιμή να είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, δηλώνω ρητά, κατηγορηματικά και υπεύθυνα ότι η εκλογή θα είναι τίμια και ειλικρινής. Θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι. Όπως έγινε σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια εκλογής αρχηγού.
 
Το καταστατικό μας, προβλέπει ότι όταν κάποιος συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, αλλά είναι υποψήφιος αρχηγός, παύει να είναι μέλος της Επιτροπής.
 
Για τον επιτρεπόμενο χρόνο υποβολής υποψηφιότητας:
 
Βάσει του καταστατικού, ακόμα και την προηγούμενη ημέρα του Συνεδρίου μέχρι τις 22.00 μπορεί να υποβληθεί υποψηφιότητα. Βέβαια, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν μαζέψει 50 υπογραφές συνέδρων.
 
Για το εάν πρέπει οι υποψήφιοι να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους πριν το Συνέδριο:
 
 Είναι σίγουρο, ότι την ημέρα του Συνεδρίου θα τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί. Θα θέσουν την πολιτική τους πλατφόρμα, τις προτεραιότητες τους και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το κυριότερο, όμως, στοιχείο είναι ότι αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να οδηγήσουν στη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής την οποία θα ακολουθήσουμε όλοι απαρέγκλιτα.
 
Για την ιδεολογία του κόμματος:
 
Πιστεύω ότι ιδεολογικά, το κόμμα μας είναι άρρηκτα δεμένο με την ιδεολογία που οριοθετήθηκε από την ιδρυτική πράξη στο συνέδριο της Χαλκιδικής. Αλίμονο, εάν κάθε φορά, με την εκλογή νέου αρχηγού, αλλάζαμε την ιδεολογία μας.
 
Για το εάν η συνεδριακή διαδικασία, που επελέγη, ευνοεί συγκεκριμένη υποψηφιότητα:
 
Δεν πρόκειται να απαντήσω σε παραπολιτικά σχόλια. Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ψηφοφορία θα γίνει όπως πρέπει να γίνει και η συμμετοχή θα είναι μαζική. Θα συμμετάσχουν όλοι. Δεν θα λείψει κανείς από την κορυφαία διαδικασία του κόμματος.
 
Για το ενδεχόμενο τέταρτης υποψηφιότητας:
 
Δεν το γνωρίζω. Διεργασίες μπορεί να γίνονται και είναι λογικό. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα.
 
Για τον Κώστα Καραμανλή:
 
Ο Κώστας Καραμανλής, είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ., δώδεκα χρόνια αρχηγός. Είναι ο ηγέτης, που μας οδήγησε σε τέσσερις εκλογικές νίκες.
 
Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός:
 
Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να έχει κοινή αποδοχή. Αποδοχή όχι μόνο στη βάση της Ν.Δ. αλλά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Διότι, η συρρίκνωση μας στις εκλογές ήταν μεγάλη.
 
Για τη διαχείριση της ήττας:
 
Οι εκλογές αυτές ήταν οδυνηρές. Θα πρέπει να διαχειριστούμε την ήττα με τον καλύτερο τρόπο. Το να διαχειριστείς νίκη είναι εύκολο, το να διαχειριστείς ήττα είναι δύσκολο. Θέλω να προσκαλέσω και να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους βουλευτές της Ν.Δ. να είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Όταν δημιουργούμε κλίμα εσωστρέφειας σε μια τέτοια περίοδο, κρινόμαστε. Δεν κρινόμαστε μόνο στις εκλογές ή την προεκλογική περίοδο. Κρινόμαστε πάντα, για τα λεγόμενα μας και τις πράξεις μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει η εσωστρέφεια.
 
Για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ.:
 
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το αποκλείω κατηγορηματικά. Έχουμε δοκιμαστεί σε αυτές τις διαδικασίες και ίσως σε δυσκολότερες. Από τα πιο δύσκολα βγήκαμε πιο «ατσαλωμένοι». Έχουμε περάσει φάσεις διαγραφών, αποχωρήσεων, διασπάσεων και τελικά βγήκαμε πιο δυνατοί.
 
Θα περάσουμε από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού αναίμακτα. Διότι, αυτή τη στιγμή, η βάση της Ν.Δ. είναι ισχυρότερη γιατί είναι μικρότερη. Είναι πιο συμπαγής και πιο συσπειρωμένη. Δεν επιτρέπει προσωπικές πολιτικές και διαφοροποιήσεις.
 
Για τις ευθύνες της ήττας:
 
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την ήττα. Στον καθένα μας καταλογίζονται ευθύνες, ανάλογα με τον ρόλο που είχαμε. Ο Πρόεδρος, ανέλαβε αντρίκια την ευθύνη για όλους μας και είχε το θάρρος να αποχωρήσει.
 
Ο νέος αρχηγός, με τις εμπειρίες και τις προϋποθέσεις που θα έχει, θα κρίνει ποιους θα κρατήσει και ποιους όχι.
 
Για τις πρόωρες εκλογές:
 
Η απόφαση αυτή έχει ήδη κριθεί από τον λαό και έχει κριθεί από τη βάση μας. Πιστεύω, ότι ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της Ν.Δ. δεν πήγαν να ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι η αποχή ήταν κοντά στην αποχή του 2007. Ήταν λίγο αυξημένη. Αυτό το 2% της μη προσέλευσης ήταν σημαντικό.
Print
1247 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω