Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
Για την δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα:
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και την βαθύτατη θλίψη και λύπη μου, τόσο προς την οικογένεια όσο και στο σώμα της ελληνικής αστυνομίας, για την άνανδρη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού.
Ήταν ένα τυφλό χτύπημα, το οποίο εκδηλώθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα. Δεν είναι δυνατόν να έχουν ριχθεί 22 πυροβολισμοί εξ επαφής.
Για την «ιδεολογία» της τρομοκρατίας:
Η τρομοκρατία δεν μπορεί να έχει ιδεολογικό περίβλημα. Δεν υπάρχει δικαιολογία, η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία. Συνιστά, κίνδυνο για την δημοκρατία και την κοινωνία.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα επηρεάζουν και άλλους τομείς της ζωής μας. Για παράδειγμα, το χθεσινό χτύπημα θα επηρεάσει την οικονομία μας, μέσω της επίπτωσης που θα έχει στον τουρισμό.
Όταν, επί 24 χρόνια, δρούσε και χτυπούσε η 17 Νοέμβρη, ο πολιτικός κόσμος ήταν σύσσωμος εναντίον των χτυπημάτων αυτών και δεν είχαν ακουστεί «βολές» εναντίον της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Έτσι και τώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είμαστε σύμφωνες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της νέας τρομοκρατικής τάξης.
Η νέα τρομοκρατία δείχνει μια βιαιότητα άνευ προηγουμένου. Δείχνει μίσος, το οποίο δεν ξέρουμε που θα καταλήξει.
Για το εάν υπάρχει κομματισμός στην αστυνομία:
Πράγματι, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε φτάσει στο ζενίθ της την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι είχε εμπλουτιστεί με ένα πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών.
Από εκεί και πέρα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν και έγιναν ορισμένες μετακινήσεις στα πλαίσια των, αναπόφευκτων, ετήσιων προαγωγών των αξιωματικών. Δεν γίνεται, λόγου χάρη, να βρίσκεται σε θέση Αστυνόμου Ά Ταξίαρχος.
Εάν οι αλλαγές αυτές πέτυχαν ή όχι, αυτό θα κριθεί στην πράξη. Ο βασικός, όμως, κορμός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας παρέμεινε ο ίδιος.
Για την επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας:
Έχω την αίσθηση ότι η αστυνομία θα πρέπει αναθεωρήσει ορισμένα επιχειρησιακά της σχέδια και να τα δει με ένα πιο σύγχρονο μάτι.
Να συγκροτηθούν καινούργια επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα τεθούν σε νέες βάσεις και με σύγχρονα μέσα.
Να μην αδικούμε την αστυνομία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει πάρα πολλές επιτυχίες, όταν σε άλλες χώρες δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν τα ίχνη σοβαρών ηλεκτρονικών εγκλημάτων.
Για το εάν υπάρχει κρατική βία:
Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά, αντίθετα, η ελληνική αστυνομία κατηγορείται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ότι δεν ασκεί με αυστηρότητα τα καθήκοντα της.
Για την απαξίωση των αστυνομικών:
Νιώθω υποχρέωση να υπερασπιστώ τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, όλους τους ένστολους και μη αστυνομικούς, οι οποίοι πραγματικά αναλώνονται.
Υπάρχουν συνδικαλιστικά αιτήματα, τα οποία η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τα δει σοβαρά. Για παράδειγμα, επειδή είμαι βουλευτής της Β’ Πειραιά, σας πληροφορώ ότι στα αστυνομικά τμήματα του Κορυδαλλού, λόγω των φυλακών, οι αστυνομικοί κάνουν δύο βάρδιες την ημέρα. Για να μεταφερθούν οι κατηγορούμενοι της δίκης του Ε.Λ.Α., δημιουργείται ένα ολόκληρο «πλέγμα», επηρεάζεται όλος ο ιστός της πόλης του Κορυδαλλού και του Πειραιά.
Διαφωνώ με τον τρόπο φύλαξης των μαρτύρων, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο. Από εκεί και πέρα, οι μάρτυρες που προστατεύονται, αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολλοί. Είναι και μάρτυρες του κοινού ποινικού δικαίου.
Οι αστυνομικοί, προσπαθούν όσο γίνεται περισσότερο, αλλά πρέπει να τους βοηθήσει και η πολιτεία. Να μην φείδεται ούτε χρημάτων ούτε μέσων, προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών.