Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009
 
 
Δημοσιογράφος: Μ. Τριανταφυλλόπουλος
 
 
ΔΗΜ: Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Αυτό το δείγμα των 25.000 πολιτών, από την διαδικτυακή δημοσκόπηση του zougla.gr, σταθμισμένο έδειξε ότι η Ν.Δ. πλέον παλεύει για την ήττα, προκειμένου να αποφύγει τη συντριβή. Πως το σχολιάζετε αυτό;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Το έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται σε εκλογικές νίκες. Τρανή απόδειξη είναι το 1999, όταν η Ν.Δ. κέρδισε τις ευρωεκλογές με τρεισήμισι μονάδες διαφορά, προηγείτο έξι μονάδες από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και το 2000 έχασε τις εκλογές. Ή και πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2008 ήμασταν δυόμιση μονάδες μπροστά και στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2008 ήμασταν δύο μονάδες πίσω, που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ κάλυψε μια διαφορά τεσσεράμισι μονάδων. Επίσης, εάν δείτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων θα αντιληφθείτε ότι το εκλογικό σώμα είναι σαν κινούμενη άμμος. Για παράδειγμα, την ημέρα που αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής η Ν.Δ. τσίμπησε, αυτομάτως, 1,4 μονάδες. Όταν, πριν από μερικές μέρες, έγιναν τα επεισόδια στο Κολωνάκι η Ν.Δ. υποχώρησε πάλι κατά 0,8. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι δημοσκοπικές έρευνες επηρεάζονται από τα γεγονότα της στιγμής. Άλλωστε, τα γεγονότα της στιγμής καταγράφουν. Εμείς, αξιολογούμε όλες τις δημοσκοπήσεις και κυρίως τα ποιοτικά τους στοιχεία. Θα σας ξαναφέρω το παράδειγμα της Ολυμπιακής, διότι πέρυσι τέτοια εποχή μόνο το 36% των Ελλήνων ήθελαν την ιδιωτικοποίηση της και σήμερα, με τους επιδέξιους χειρισμούς της κυβέρνησης, το 72% των Ελλήνων αποδέχονται τη λύση όπως την έφερε η Ν.Δ. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ορισμένες επιδέξιες κινήσεις από την κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν άρδην το υπάρχον δημοσκοπικό καθεστώς.
 
ΔΗΜ: Έχετε δίκιο. Ωστόσο, η Ν.Δ. παρουσιάζει ένα ποσοστό συσπείρωσης πολύ χαλαρό. Το 45,8% είναι πολύ χαλαρό, είναι ευνοϊκό μεν γιατί μπορείτε να ανασυγκροτηθείτε, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί κάποια στιγμή.
 
Γιάννης Τραγάκης: Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Το 1981, που ήταν η χειρότερη εκλογική μας χρονιά, η συσπείρωση της Ν.Δ. ήταν 80%. Θα δείτε ότι, διαχρονικά, οι συσπειρώσεις όλων των κόμματων εξουσίας, ποτέ δεν έπεσαν σε εκλογές κάτω από 75%. Αντιλαμβάνεστε, ότι έχουμε μπροστά μας έργο λαμπρό να πείσουμε τον σκληρό μας πυρήνα, διότι αυτός αποσυσπειρώνεται. Δεν μεταφέρεται σε άλλα κόμματα, δεν έχουμε διαρροή νίκης προς το ΠΑΣΟΚ. Πηγαίνει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία έχει τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον, από ποιοτική έρευνα που έχουμε κάνει προκύπτει ότι το 52% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και, επομένως, μπορούμε να το ξανακερδίσουμε εφόσον δεν μεταφέρθηκε σε άλλο κόμμα. Και δεύτερον, το 57% της αδιευκρίνιστης ψήφου αναγνωρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει καλύτερα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από τον Γιώργο Παπανδρέου.
 
ΔΗΜ: Πάντως, για πρώτη φορά, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, κάτι που δεν είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν ξέρω εάν έχει καταγραφεί, αλλά θα είδατε ότι απέφυγα να χρησιμοποιήσω τη λέξη καταλληλότερος για πρωθυπουργός διότι δεν με εξέφρασε ποτέ. Το ερώτημα που με εξέφραζε, πάντα, είναι τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, στο ερώτημα το ποιος είναι καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ποιος είναι πιο αποφασιστικός, ποιος έχει ηγετικά στοιχεία, ο Κώστα Καραμανλής υπερέχει σαφώς του Γιώργου Παπανδρέου.
 
ΔΗΜ: Πάντως, και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διαρροή της Ν.Δ. είναι προς τους οικολόγους κάτι λέει.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι δημοσκοπικό εύρημα διαμαρτυρίας. Δηλαδή, είναι ένα καμπανάκι για εμάς, που μας λέει ξυπνήστε, ετοιμαστείτε, διότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Βέβαια, το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν είναι η κυβέρνηση, είναι η εκλογή των ευρωβουλευτών. Παρόλα αυτά, είναι πανελλαδικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1169 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω