Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8

Αθήνα, 7Σεπτεμβρίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και υποψήφιο στη Β’ Πειραιά.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Γιατί ένας Πρωθυπουργός αναγκάζεται να πει ότι εγώ θα παγώσω τους μισθούς, θα παγώσω τις συντάξεις, δεν θα κάνω προσλήψεις, θα κόψω τις υπερωρίες. Απευθύνεται, λέτε, στον πολίτη του μεσαίου χώρου, ο οποίος έχει συναίσθηση μιας οικονομικής πραγματικότητας δύσκολης; Προκαλεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει τη μάχη του συγκεκριμένου; Και γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές για να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Στα τόσα χρόνια που πολιτεύομαι, για πρώτη φορά Πρωθυπουργός έχει το πολιτικό θάρρος, λίγες μέρες προ των εκλογών, να βγει και να πει την πραγματικότητα στον ελληνικό λαό. Λίγο έως πολύ, όλοι οι πολιτικοί στην προεκλογική περίοδο δεν λέμε αυτά που πρέπει. Μου θύμισε τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που όταν του φώναζαν από κάτω οι αγρότες να παγώσει τα αγροτικά χρέη τους είπε όχι, δεν θα το κάνω. Και τον ψήφισαν.
 
ΔΗΜ: Αυτό περνάει στους πολίτες ή θα τους γυρίσουν την πλάτη αδιάφορα; Τι λέτε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι πολίτες, αυτή τη στιγμή, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας κρίσης, όμοια της οποίας δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η υφήλιος. Ότι έχουν καταρρεύσει οικονομίες κρατών και εταιρείες κολοσσοί με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το ελληνικό ΑΕΠ. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η κρίση αυτή έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας. Έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση πήρε άμεσα τα πρώτα μέτρα, ώστε οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης να έχουν το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στην οικονομία μας. Και οι πολίτες αντιλαμβάνονται, ότι ένας Πρωθυπουργός που έχει το θάρρος να τους πει αυτά που πρέπει να τους πει, είναι ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός. Νομίζω, ότι αυτή θα είναι και η ατζέντα των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί υπεύθυνα σε όλα.
 
ΔΗΜ: Μου λέτε, δηλαδή, ότι απευθύνεται σον πολίτη του μεσαίου χώρου, ελπίζει ότι με την ειλικρίνεια θα τον συγκινήσει και πιστεύει ότι θα προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα, πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις και άξονες. Αυτό μου λέτε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Επικυρώνω ακριβώς αυτά που είπατε, με δύο επιπρόσθετες παρατηρήσεις. Πρώτον, σε ότι αφορά την εκλογική μας βάση. Πιστεύω, είναι αδιανόητο να είμαστε σε ποσοστό συσπείρωσης 62% αυτή τη στιγμή. Σκεφτείτε, ότι στη χειρότερη εκλογική χρονιά για εμάς, το 1981, φτάσαμε σε συσπείρωση 80%. Έχω την αίσθηση ότι, καθημερινά, αυξάνεται η συσπείρωση μας ραγδαία. Οι δεκαοκτώ μονάδες συσπείρωσης είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Επομένως, αρχίζουμε να μην ανησυχούμε για τη συσπείρωση της εκλογικής μας βάσης. Επιπλέον, πράγματι ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον μεσαίο χώρο, αλλά απευθύνθηκε και προς τις Βρυξέλλες, διότι γνωρίζετε ότι η διετής περίοδο χάριτος που πήραμε έπρεπε να συνοδεύεται από ορισμένα μέτρα. Μέτρα, που μπορεί να είναι προσωρινά επώδυνα για το 2010, αλλά θα υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης από το 2011 και μετά. Ο πολίτης το αντιλαμβάνεται αυτό. Περιμένουμε ο κ. Παπανδρέου να έχει το ίδιο θάρρος, το επόμενο σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ, να πει την αλήθεια. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι δεν θα την πει.
 
ΔΗΜ: Όταν οι πολίτες ακούνε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα παγώσουν οι προσλήψεις, ότι θα παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ότι θα περιοριστούν οι υπερωρίες και γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι μια καινούργια κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση που έχει τη διαδρομή της, πως θα τους πείσετε να σας ψηφίσουν εκ νέου, για τρίτη φορά, όταν τους λέτε ευθέως ότι έρχονται χειρότερες μέρες;
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι πολίτες θα πρέπει να εκτιμήσουν όχι ότι έρχονται χειρότερες μέρες, αλλά ότι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ανάγκη να ληφθούν σε αυτούς τους τρεις τομείς. Όλοι έδωσαν βάρος στον πρώτο πυλώνα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, αλλά κανείς δεν στάθηκε στον τρίτο πυλώνα που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι μια ελληνική πατέντα, είναι μια παθογένεια της ελληνικής οικονομίας που μας ακολουθεί τόσα χρόνια.
 
ΔΗΜ: Γιατί δεν υπήρξε πάταξη της φοροδιαφυγής τόσα χρόνια;
 
Γιάννης Τραγάκης: Πέρυσι, τέτοια εποχή, που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την οικονομική πολιτική στην Θεσσαλονίκη, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είχε τέτοια ένταση. Ένας από τους λόγους, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει προβλήματα είναι ότι με τη διεθνή κρίση βγήκαν στην επιφάνεια οι χρόνιες παθογένειες που μας ακολουθούν.
 
ΔΗΜ: Πάμε σε κάτι άλλο. Γιατί ο κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, ότι ακόμα και ένα χάσει τις εκλογές δεν παραιτείται;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε. Και για να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή, σύσσωμη η παράταξη στοιχίζεται πίσω από τον Κώστα Καραμανλή. Νομίζω, ότι είναι η μοναδική ελπίδα, σαν Πρωθυπουργός, για τον τόπο. Διότι, μην ξεχνάτε ότι στις εκλογές δεν κρίνονται μόνο κόμματα. Στις εκλογές κρίνεται και ο Πρωθυπουργός που θα μας κυβερνήσει. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει τον κυβερνήτη, ο οποίος θα τον καθοδηγήσει σε δύσκολους καιρούς.
 
ΔΗΜ: Ο Καραμανλής είναι η μοναδική ελπίδα και για την ενότητα της Ν.Δ.;
 
Γιάννης Τραγάκης: Μα δεν αμφισβητείται η ενότητα της Ν.Δ. Από την άλλη μεριά, δεν βλέπω να μιλάει κανείς για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Όταν άπαντες γνωρίζουν ότι, αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ είναι δύο ΠΑΣΟΚ. Γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας; Μήπως επηρεαζόμαστε από τα δημοσκοπικά ευρήματα όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου; Γιατί, θα επαναλάβω ότι οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται πάντα σε εκλογικές νίκες. Εκτός, από τη συσπείρωση μας που βρίσκεται στο 62% και είναι σίγουρο ότι θα φτάσει το 80%, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αυτή τη στιγμή, το 24% των πολιτών, δηλαδή πάνω από δυόμιση εκατομμύρια έλληνες, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Πεδίο λαμπρό, λοιπόν, για εμάς, στον μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές, να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε η καλύτερη και η μόνη υπεύθυνη λύση.
 
ΔΗΜ: Το δεν παραιτούμαι, προφανώς, είναι συνάρτηση του αποτελέσματος. Ένα κακό αποτέλεσμα δεν προκαλεί εσωστρέφεια;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καθόλου. Υπάρχει κάποιος που αμφισβήτησε τον Καραμανλή μέσα στο κόμμα; Κανένας. Ούτε θα υπάρξει. Και γιατί να υπάρξει; Είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Ν.Δ., είναι δύο φορές Πρωθυπουργός και δόξα των Θεό είναι μικρός ακόμα.
 
ΔΗΜ: Σήμερα, βγαίνει ο κ. Ζαγορίτης στα ΝΕΑ και λέει ότι πράγματι υπήρξαν πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη. Θέλω να ρωτήσω ευθέως τον Γραμματέα της Κ.Ο. Τα πρόσωπα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πλήγωσαν την παράταξη, θα είναι εκτός ψηφοδελτίων;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Είναι αποκλειστικό δικαίωμα του να επιλέξει τα ψηφοδέλτια.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Δεν θα σας ρωτήσω για τον Εργοτέλη. Σέβομαι το 5-0 και δεν θα σας στενοχωρήσω.
 
Γιάννης Τραγάκης: Επειδή μου δίνετε την ποδοσφαιρική ατάκα, θα σας πω ότι κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την καρδιά του πρωταθλητή. Γιατί ο πρωταθλητής έχει καρδιά, γνωρίζει και αγωνίζεται. Και η Ν.Δ. είναι πρωταθλήτρια.
 
Print
1247 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω