Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 19Μαΐου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, και στα δύο μεγάλα κόμματα οι επικεφαλής τους δυσκολεύονται να δεσμευτούν ότι θα εξαντλήσουν την θητεία τους στις Βρυξέλλες. Μήπως έχουμε όχι μια ευρωπαϊκή, αλλά μια εθνική μάχη εντυπώσεων;
Γιάννης Τραγάκης: Να ξεκαθαρίσω το θέμα που αφορά στο κόμμα μου. Χθες, η κ. Γιαννάκου έκανε δήλωση, στην οποία είπε ότι «πάω για να μείνω». Αυτό τα λέει όλα. Είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, είναι μια διεθνής προσωπικότητα και μια αγωνίστρια.
ΔΗΜ: Πάω για να μείνω, εκτός εάν τύχει τίποτα έκτακτο είπε. Ανέφερε το παράδειγμα του 1999, όταν την κάλεσε πίσω ο κ. Καραμανλής να αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο.
Γιάννης Τραγάκης: Πάντως, η πρόθεση της κ. Γιαννάκου – η μόνη που έκανε τέτοια δήλωση - είναι να μείνει. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσα να καταλάβω τι είδους επικεφαλής θα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ο κ. Λαμπρινίδης θα εκτελεί τα χρέη του επικεφαλής στο ευρωκοινοβούλιο και ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι μέχρι τον Οκτώβριο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει εκλογές ώστε να χρησιμοποιηθεί. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Νομίζω, ότι το ίδιο ισχύει και για την κ. Ράπτη. Τα ίδια γράφτηκαν για εκείνη και δεν διαψεύστηκαν.
ΔΗΜ: Μήπως, όμως, αυτή η συμπεριφορά υποβαθμίζει την ευρωπαϊκή μάχη. Η κ. Γιαννάκου έλεγε ότι την ενδιαφέρει η μάχη στην Α΄ Αθηνών.
Γιάννης Τραγάκης: Η κ. Γιαννάκου, έχει δώσει μεγάλες μάχες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ήταν από τις πιο καταξιωμένες ευρωβουλευτές μας και το 1989 και το 1999. Έχει μια τεράστια διεθνή εμπειρία και θα δώσει τις μάχες της όπως ξέρει να τις δίνει. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει τα δύο κόμματα να αντιληφθούν - εμείς το έχουμε αντιληφθεί και το κάνουμε ήδη – ότι πρέπει να βάλουν την ευρωπαϊκή ατζέντα στο τραπέζι. Τι Ευρώπη θέλουμε, τι ευρωπαίους πολίτες θέλουμε, τι εθνική πολιτική θέλουμε σε σχέση, πάντα, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜ: Εσείς, προσωπικά, δεσμεύεστε ότι η κ. Γιαννάκου θα εξαντλήσει την θητεία της;
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, είμαι Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο των βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου όσο και των ευρωβουλευτών. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι δεν είναι δικό μου θέμα να δεσμεύσω ή να δεσμευτώ εγώ για την κ. Γιαννάκου.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Λέγεται ότι υπάρχουν γκρίνιες για τον αποκλεισμό στελεχών από το ψηφοδέλτιο, ακούω ότι ο κ. Σουφλιάς δυσαρεστήθηκε για τον αποκλεισμό του κ. Κατσιγιάννη, όπως και ο κ. Φρατζής στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι προβλήματα κατά την κρίση σας;
Γιάννης Τραγάκης: Όταν γίνονται επιλογές προσώπων για ορισμένες θέσεις, είναι επόμενο να υπάρχουν αποκλεισμοί και οι αποκλεισμοί να δημιουργούν αντιδράσεις, είτε των ιδίων προσώπων είτε των φίλων τους. Αυτό γίνεται πάντα και σε όλα τα κόμματα. Πιστεύω, ότι το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε η Ν.Δ. είναι ένα πολύ καλό και ισορροπημένο ευρωψηφοδέλτιο. Περιλαμβάνει όλες τις τάσεις της κοινωνίας, έχει ευρωπαίους πολίτες, ανθρώπους που μπορούν να δώσουν τις μάχες στην Ευρώπη. Και δεν εννοώ, μόνο, τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές. Το να συμπεριληφθείς στο ευρωψηφοδέλτιο ενός μεγάλου κόμματος είναι μεγάλη τιμή και η προσπάθεια σου δεν εξαντλείται μόνο μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών. Πρόθεση μας είναι να αξιοποιήσουμε σωστά και τους 22 υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα που έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜ: Είναι στρατηγική, από την πλευρά σας, να υποβαθμίσετε την εκλογική αναμέτρηση και να δώσετε έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας; Να πείτε, δηλαδή, ότι είναι ευρωεκλογές, ότι ενδεχομένως να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά από εκεί και ύστερα η ζωή συνεχίζεται με τα προβλήματα της;
Γιάννης Τραγάκης: Εμείς, πρώτοι, βάλαμε στην πολιτική ατζέντα τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και καλέσαμε τους πάντες να αναμετρηθούμε, με υπευθυνότητα, στο πεδίο αυτό. Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιπτώσεις της τεράστιας, διεθνούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τις χώρες όλου του κόσμου.
ΔΗΜ: Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι αυτές οι εκλογές είναι δημοψήφισμα.
Γιάννης Τραγάκης: Τι σημαίνει δημοψήφισμα, ας μας εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ. Όπως ξέρετε, πριν λίγο καιρό, αρκετά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για νίκη με μεγάλη διαφορά. Τώρα, μιλάνε για μια απλή νίκη, έστω και με ένα ψηφοδέλτιο παραπάνω. Κοιτάξτε, αυτός ο εκλογικός αγώνας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Πρώτον, ότι διεξάγεται μέσα στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Δεύτερον, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της αποχής. Από εκεί και πέρα, στόχος δικός μας είναι η νίκη στις ευρωεκλογές και αυτός ο στόχος παραμένει αναλλοίωτος. Μέρα με την ημέρα, όπου η συσπείρωση μας ανεβαίνει και το ποσοστό των αναποφάσιστων πέφτει, είμαστε πιο κοντά στον στόχο μας.
ΔΗΜ: Πως μπορεί να καλυφθεί το θέμα της συσπείρωσης; Η πόλωση είναι μια λύση ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχετε απώλειες από τον μεσαίο χώρο;
Γιάννης Τραγάκης: Όπως φαίνεται, ο δικομματισμός θα έχει χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπως και το 1999. Αντιλαμβάνεστε, ότι σε ένα χαμηλό ποσοστό δικομματισμού η συσπείρωση και μόνο του κομματικού χώρου προσφέρει μια άνεση. Επίσης, σε χαμηλά ποσοστά έχει διαφορετική σημασία η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι μιλάμε για ευρωεκλογές, το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο.
ΔΗΜ: Διαβάζω, σήμερα, στο ΕΘΝΟΣ ότι υπάρχει γαλάζιο κίνημα δυσαρεστημένων, ότι βουλευτές που το 1997 στήριξαν την εκλογή του Κώστα Καραμανλή προσανατολίζονται στη δημιουργία άτυπης ομάδας που θα αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Γιάννης Τραγάκης: Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα στην Ν.Δ. Η Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Και το έχει αποδείξει σε όλες τις ψηφοφορίες που έγιναν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ποτέ δεν είχαμε μια απώλεια. Ούτε μια.
ΔΗΜ: Να κλείσουμε, με το ζήτημα που προκάλεσε η απόφαση να εξαιρεθούν τα στελέχη που φέρονται να έχουν εμπλοκή με το Βατοπάιδι και με άλλες υποθέσεις. Δηλαδή, δεν ανέλαβαν κάποιο ρόλο στην ευρωπαϊκή μάχη.
Γιάννης Τραγάκης: Ευθέως σας λέω ότι δεν έχει εξαιρεθεί κανείς. Η δραστηριότητα μας δεν εξαντλείται μόνο εντός των ορίων της χώρας, αλλά επεκτείνεται και στο εξωτερικό. Πεδίον λαμπρό, λοιπον, για όλους μας, να κάνουμε περιοδείες στο εξωτερικό και επομένως να αξιοποιηθούμε όλοι.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.