Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Πηνελόπη Γαβρά
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου είναι η Ζήμενς και η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για την φυγή του δεύτερου ενεχόμενου στην υπόθεση. Τι υπάρχει εδώ; Έλλειψη συντονισμού, υπάρχει ευθύνη υπουργού;
Γιάννης Τραγάκης: Έχω επανειλημμένα τονίσει και θα το επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι το σκάνδαλο της Ζήμενς είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι βεβαιωμένο. Όλες οι συμβάσεις και οι προμήθειες για τον ΟΤΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπογράφηκαν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜ: Δεν υπάρχει καμία γαλάζια προέκταση κ. Τραγάκη; Είστε κατηγορηματικός σε αυτό;
Γιάννης Τραγάκης: Είμαι κατηγορηματικός και απόλυτος. Διότι, αυτά που λέγονται και γράφονται ότι πιθανόν να κατέληξαν και στα ταμεία της Ν.Δ. χρήματα από τη Ζήμεν δεν υφίσταται.
ΔΗΜ: Μέσω της Mayo…
Γιάννης Τραγάκης: καλά, αυτό είναι προβοκάτσια του χειρίστου είδους. Η Mayo δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Γνωρίζετε, ότι έχει κριθεί δικαστικά με τη διαμάχη Μητσοτάκη – Λαλιώτη και το να επαναφέρουν αυτό το θέμα με τόσο άκομψο και προβοκατόρικο τρόπο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Άλλωστε, υπάρχει μια καταδίκη πολιτικού του ΠΑΣΟΚ για συκοφαντική δυσφήμιση και μάλιστα την αποζημίωση την πλήρωσε το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει ότι αποδεχόταν τις θέσεις του κ. Λαλιώτη. Θέλω, όμως, να κάνω μια παρατήρηση για τον κ. Καραβέλα. Είναι γνωστό, ότι ο κ. Καραβέλας αποχώρησε από το τμήμα τηλεπικοινωνιών της Ζήμενς πολύ πριν το 2004. Επομένως, όλες τις πιθανές συναλλαγές που, ενδεχομένως, να είχε κάνει ο κ. Καραβέλας θα ήταν οπωσδήποτε πριν από το 2004. Δεν βλέπω, λοιπόν, για ποιο λόγο μπορεί να συνδέεται η Ν.Δ. και η κυβέρνηση με το όνομα Καραβέλας. Όσον αφορά στη διαφυγή του, γνωρίζετε ότι την απόφαση για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τις προφυλακίσεις την έχει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας. Ούτε ο ανακριτής, ούτε ο εισαγγελέας, λοιπόν, είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Ούτε του Καραβέλα ούτε του Χριστοφοράκου. Εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε παρέμβει και είχε ζητήσει από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δυο αυτών κυρίων, είναι σίγουρο ότι θα κατηγορείτο για παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Ακόμα και σήμερα, που κρίνεται η προφυλάκιση της κόρης του κ. Καραβέλα, είναι μια απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα που δεν μπορούμε να κρίνουμε. Είναι αποφάσεις των ανακριτικών αρχών και αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους μας.
ΔΗΜ: Σωστά. Ωστόσο, έρχεται ένα έγγραφο από την πρεσβεία μας στην Ουρουγουάη που αναφέρει τις κινήσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου και βλέπουμε μια καθυστέρηση μεταξύ των δύο υπουργείων για την αντιμετώπιση του θέματος. Δεν υπάρχει ευθύνη κάποιου;
Γιάννης Τραγάκης: Αυτό που υπάρχει ή υπήρξε, είναι σίγουρο ότι θα διερευνηθεί διότι έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε. Για να δούμε από πού μπορεί να προήλθε η καθυστέρηση αυτή. Θα επιμείνω, όμως, στην ουσία της υπόθεσης. Το σκάνδαλο της Ζήμενς, είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜ: Πάντως, οι Γερμανοί, όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, μίλησαν για χρηματισμό και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Γιάννης Τραγάκης: Αναφέρεστε στην κατάθεση του κ. Σίκατσεκ. Ο κ. Σίκατσεκ, είπε ότι δεν θυμάμαι ακριβώς εάν και τον Οκτώβριο του 2004 είχαν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι, ότι οι συναλλαγές της Ζήμενς με την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν το 1994. Σας θυμίζω τον πόλεμο της Ζήμενς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην κυριολεξία πόλεμο. Από το 1994, άνοιξαν οι πύλες για την Ζήμενς, η οποία μονοπώλησε όλες τις προμήθειες του ΟΤΕ μέχρι το 2004 και όλες τις προμήθειες και τις συμβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΔΗΜ: Δηλαδή, στην κριτική που λέει ότι αφήσατε να διαφύγουν οι δύο ενεχόμενοι, φοβούμενοι τις αποκαλύψεις, απαντάτε ότι εσείς δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.
Γιάννης Τραγάκης: Απολύτως τίποτα. Και σας εξήγησα τις ημερομηνίες στις οποίες ο κ. Καράβελας ήταν υπεύθυνος του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Ζήμενς.
ΔΗΜ: Θα συμφωνήσετε, πάντως, μαζί μου ότι όλη αυτή η ιστορία, πέντε μέρες πριν την ευρωκάλπη, βλάπτει όλο το πολιτικό σύστημα.
Γιάννης Τραγάκης: Πραγματικά. Έχω κάνει έξι ευρωεκλογές και πρώτη φορά βλέπω ευρωεκλογές να διεξάγονται τόσο πολύ με όρους εθνικών εκλογών, όσον αφορά στην πόλωση και την όξυνση. Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ σε ένα σημείο της χθεσινής συνέντευξης του κ. Παπανδρέου. Στο σημείο που νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμα φορά, παίζει με τους θεσμούς. Θα σας θυμίσω, ότι το 1985 το ΠΑΣΟΚ έπαιξε με τους θεσμούς με την μη εκλογή του Κων/νου Καραμανλή σαν Προέδρου της Δημοκρατίας. Για άλλη μια φορά, ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη του, χθες, είπε κυνικά ότι ναι, στηρίζουμε τον κ. Παπούλια, αλλά θα αποφασίσουμε τον Μάρτιο του 2010 με ποιο τρόπο θα γίνει η στήριξη του. Είναι μια κυνική ομολογία. Να δούμε, δηλαδή, δημοσκοπικά που θα βρισκόμαστε τότε και εάν «μας βγαίνουν τα κουκιά» θα αποφασίσουμε να σύρουμε τη χώρα σε εκλογές ενόψει προεδρικής εκλογής. Θυμίζω μόνο το εξής, απλά για τη σύγκριση. Το 1999, η Ν.Δ. κέρδισε τις ευρωεκλογές με διαφορά άνω των τριών μονάδων, δημοσκοπικά ήμασταν εξήμισυ μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά, παρόλα αυτά, τον Μάρτιο του 2000, στηρίξαμε την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές.
ΔΗΜ: Υπάρχει καλό και κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές;
Γιάννης Τραγάκης: Η δική μου άποψη, είναι πως την Κυριακή θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Από τα μεγαλύτερα έως τα μικρότερα κόμματα, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.
ΔΗΜ: Εσείς με τι ποσοστό θα είστε ευχαριστημένοι;
Γιάννης Τραγάκης: Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που έχω, επανειλημμένα, τονίσει είναι ότι στόχος μας, στις ευρωεκλογές, είναι να βγούμε πρώτο κόμμα
ΔΗΜ: Δημοσκοπικά, πάντως, δεν φαίνεται καταγράφεται κάτι τέτοιο.
Γιάννης Τραγάκης: Το κλίμα αλλάζει και βλέπετε ότι από την περασμένη βδομάδα μειώνεται η δημοσκοπική ψαλίδα. Έχουμε δύο σημαντικές δεξαμενές ψήφων από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε. Πρώτον, από τη συσπείρωση μας, διότι είναι αδιανόητο ένα κόμμα εξουσίας, σαν την Ν.Δ., να έχει συσπείρωση 65%. Η δεύτερη δεξαμενή, είναι η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, πάνω στην οποία κάναμε ποιοτική έρευνα που έδειξε τα εξής. Ότι το 52% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από την Ν.Δ. και το 57% αυτής θεωρεί ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει καλύτερα ηγετικά και πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από τον Γιώργο Παπανδρέου.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.