Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ CITY FM

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ CITYFM
 
 
Δημοσιογράφος: Φοίβος Καρζής
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πως αισθάνεται ο Γραμματέας μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει οριακή πλειοψηφία, όπως η δική σας, και τι κάνει για διατηρήσει τη συνοχή της, όταν τα μέλη της παίρνουν την Κυριακή την εφημερίδα και βλέπουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι κουρασμένος;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχάς, να κάνω ένα σχόλιο για τον αριθμό 151 της κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι αποτέλεσμα, ενός εκλογικού νόμου που το ΠΑΣΟΚ έφερε το 2004, δύο μήνες προ των εκλογών, για να δημιουργήσει μια οριακή πλειοψηφία, ενώ είχαμε άνετη πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό.
 
ΔΗΜ: Γιατί δεν τον αλλάξατε νωρίτερα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τον αλλάξαμε τώρα.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά τον αλλάξατε μετά τις εκλογές κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, εγώ ήμουν από εκείνους που πίεζαν από τότε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Παρά το γεγονός αυτό, έχω την αίσθηση ότι και ο νέος εκλογικός νόμος πιθανόν να μην φτάσει για να δώσει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, εάν η Βουλή γίνει εξακομματική. Για να συνεχίσω, όμως, το σχόλιο μου για το 151. Είναι, πράγματι, δύσκολο να διαχειρισθείς μια οριακή πλειοψηφία. Θέλω, ωστόσο, να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στη Βουλή 182 ονομαστικές ψηφοφορίες και χιλιάδες ψηφοφορίες σε άρθρα και η Ν.Δ. δεν σημείωσε ούτε μια, μα ούτε μια, απώλεια. Σε κανένα νομοσχέδιο, σε κανένα άρθρο.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Πείτε μου, τώρα, για την Κυριακή και την εφημερίδα RealNews.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Καραμανλής, είναι ο νεότερος αρχηγός του ελληνικού κοινοβουλίου και δεν δίνει καθόλου την εντύπωση της κούρασης. Βλέπετε ότι αυτή την εποχή, της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, δίνει τον αγώνα στις Βρυξέλλες μόνος του, όρθιος, χωρίς καμία εσωτερική βοήθεια.
Και αυτό είναι σημαντικό, διότι σε χώρες όπου η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε με την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, αυτές πήγαν καλά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις.
 
ΔΗΜ: Έχετε δίκιο. Και επειδή δεν δίνει αυτή την εντύπωση αναρωτιόμαστε γιατί το είπε.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν γνωρίζω εάν το είπε ή εάν εννοούσε αυτό. Πάντως, δεν μας δίνει καθόλου την εντύπωση ότι είναι κουρασμένος, όταν μάλιστα οι εμφανίσεις του το τελευταίο εξάμηνο είναι τόσο πυκνές, συχνές και καταλυτικές για τα μεγάλα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι κουρασμένος.
 
ΔΗΜ: Το πώς το είπε να το κουβεντιάσουμε, για το εάν το είπε δεν τίθεται θέμα.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι απάντησα σε αυτό το θέμα και εκτός εμού απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες και το έκλεισε το ζήτημα. Όχι μόνο δεν υπάρχει κούραση στην κυβέρνηση, αλλά άκουσα προηγουμένως το ρεπορτάζ σας για την Ολυμπιακή Αεροπορία και πολύ σωστά είπατε ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Όταν, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, καταφέρνει να φέρει σε πέρας ένα εγχείρημα, στο οποίο πέντε φορές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αποτύχει. Πιστώνω, επίσης, θετικά στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ενώ πέρυσι, τέτοια εποχή, μόνο το 36% των ελλήνων πίστευε ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή, σήμερα με τους σωστούς χειρισμούς της - τόσο προς την Ε.Ε. που παραδίδει μια καθαρή επιχείρηση, αλλά και με την όλη συμφωνία - οι καινούργιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 72% συμφωνεί με τη λύση που δόθηκε στην Ολυμπιακή.
 
ΔΗΜ: Σύμφωνοι, έτσι είναι. Αλλά στον χοντρό τόμο των δημοσκοπήσεων δεν υπάρχει τίποτα άλλο καλό για το κόμμα σας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να σας πω και άλλα θετικά. Δεν θα σας αναφέρω τις απαντήσεις στο ερώτημα για το καταλληλότερος Πρωθυπουργός, γιατί δεν με εκφράζει, αλλά με εκφράζει το στοιχείο των πρωθυπουργικών χαρακτηριστικών. Ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει κατά πολύ του Γιώργου Παπανδρέου σε πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά.
 
ΔΗΜ: Είστε πίσω πέντε μονάδες σε πρόθεση ψήφου κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν σημαίνει τίποτα αυτό, οι δημοσκοπικές πρωτιές δεν μεταφράζονται πάντα σε εκλογικές νίκες. Να σας θυμίσω τι έγινε το 1999; Κερδίσαμε άνετα τις ευρωεκλογές, προηγούμασταν στις δημοσκοπήσεις έξι μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και το 2000 χάσαμε τις εκλογές. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2008 η Ν.Δ. προηγείτο στις δημοσκοπήσεις δυόμιση μονάδες και στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, προηγείτο το ΠΑΣΟΚ δύο μονάδες. Δεν λένε τίποτα όλα αυτά. Η πρόθεση ψήφου, έχει ιδιαίτερη αξία όταν τίθεται το ερώτημα ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα την παγκόσμια οικονομική κρίση και οι πολίτες απαντούν μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Αυτά είναι τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά του Καραμανλή. Διότι, οι Έλληνες δεν ψηφίζουν μόνο κόμμα στις εκλογές, ψηφίζουν και ποιος θα τους κυβερνήσει και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη για εμάς. Ο Κώστας Καραμανλής.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1143 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω