Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Αθήνα 9.84"

Αθήνα, 21Δεκεμβρίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
Δημοσιογράφοι: Γ. Λοβέρδος Α. Μόσχοβας
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλές γιορτές.
 
ΔΗΜ: Πέστε μας τελικά, υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνηση Καραμανλή για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, όπως λέει ο Αβραμόπουλος, ή δεν υπάρχουν όπως λέει ο Μαρκόπουλος. Ποιόν από τους δύο να πιστέψουμε; Είναι και οι δύο goldenboysτης Ν.Δ..
 
 Γιάννης Τραγάκης: Παραβλέπω τον όρο goldenboys. Είναι και οι δύο στελέχη της Ν.Δ., όπου ο ένας έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης και ο άλλος είπε αυτό που έπρεπε να πει σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η αλήθεια είναι η εξής. Έχω την αίσθηση, ότι τεράστια διεθνής οικονομική κρίση του 2008, η οποία γονάτισε οικονομίες χωρών και μάλιστα οδήγησε ορισμένες από αυτές σε πτώχευση, επηρέασε πράγματι και την ελληνική οικονομία. Και την επηρέασε λόγω και των διαρθρωτικών της προβλημάτων, κυριότερο των οποίων είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η διελκυστίνδα τελικά. Διότι, το μεν έλλειμμα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους, αλλά το δημόσιο χρέος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα χρειαστεί να ασχοληθεί το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικές ομάδες στο σύνολο τους.
 
ΔΗΜ: Για όλο αυτό το πράγμα, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ευθύνη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Φταίνε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Για το δημόσιο χρέος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι μέχρι το 1981 οι προϋπολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι. Το χρέος διογκώθηκε υπερβολικά τη δεκαετία του ’80 και εκτινάχθηκε τη δεκαετία του ’90. Με αποτέλεσμα, στο φετινό προϋπολογισμό, του 2009, να χρειαζόμαστε 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τόκους. Σκεφτείτε ότι τα έσοδα από τους φόρους είναι λιγότερα. 
 
ΔΗΜ: Αυτό που λέτε είναι εντελώς απλοϊκό κ. Τραγάκη. Όταν πληρώνεις τους τόκους, πληρώνεις και τοκοχρεολύσια. Άρα, το χρέος θα έπρεπε να υποχωρεί και όχι να μεγαλώνει. Πως, λοιπόν, από τα 160 δισεκατομμύρια πήγαμε στα 300 δισεκατομμύρια χρέος; Πως διπλασιάστηκε μέσα σε πεντέμισι χρόνια; Άρα, παίρνατε και άλλα χρήματα που τα δίνατε στην κατανάλωση. Που προσλαμβάνατε, μόνο το 2009, επιπλέον 29.000 δημόσιους υπαλλήλους. Που διπλασιάσατε την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε έξι χρόνια.
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι 29.000 εργαζόμενοι, που εσείς αναφέρεστε, είναι καθηγητές και οι προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις. Επιμένω όμως. Το κυριότερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Και σε αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Το λέω και το εννοώ. Προσπαθώντας να ρίξουν όλα τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και να αυξήσουν το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, δυσφήμησαν την οικονομία μας. Όπως γνωρίζετε, ο οίκος αξιολόγησης S & P, πριν από δύο μέρες αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Πριν από δώδεκα ημέρες, ο ίδιος οίκος είχε δηλώσει ότι περιμένει να ακούσει τα μέτρα της κυβέρνησης και από αυτά θα αποφανθεί που θα κατατάξει την χώρα μας. Απεδείχθη ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά για να ανατάξουν την οικονομία.
 
ΔΗΜ: Εσείς έχετε μέτρα να προτείνετε;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Βεβαίως. Και όχι μόνο έχουμε προτείνει μέτρα, αλλά είχαμε και το θάρρος να τα προτείνουμε προεκλογικά. Εμείς είχαμε το θάρρος να πούμε την αλήθεια στον λαό, όταν η σημερινή κυβέρνηση, τότε αντιπολίτευση, έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν.
 
ΔΗΜ: Για τους δημοσίους υπαλλήλους το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, μείωσε τον αριθμό τους. Εσείς θέλετε να μειωθούν;
 
Γιάννης Τραγάκης: Τον μείωσε στα λόγια. Σε εμάς ίσχυσε το συνταξιοδοτούνται δύο και μπαίνει ένας. Μιλάμε πάντα για τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους, όχι τους συμβασιούχους.
 
ΔΗΜ: Μα υποτίθεται ότι η κυβέρνηση σας, το 2004, είχε μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Πως βρεθήκαμε πάλι με 200.000 συμβασιούχους;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η κυβέρνηση Καραμανλή τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει και το 2004 μονιμοποίησε 32.7000 συμβασιούχους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ξέρετε ποια είναι η αντιμετώπιση των συμβασιούχων τώρα, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Τους έστειλε όλους στο δρόμο. Και να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι απαραίτητοι. Σας κάνω μια πρόβλεψη. Όταν θα απολυθούν όλοι stagers και οι συμβασιούχοι, θα δείτε ότι θα καταρρεύσουν όλες οι υπηρεσίες.
 
ΔΗΜ: Τότε γιατί δεν τους μονιμοποιήσατε, αφού ήταν τόσο απαραίτητοι;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησης μέσω των stage. Εμείς είπαμε το εξής. Επειδή η μαθητεία είναι απόκτηση εμπειρίας, έπρεπε αυτά τα παιδιά να μοριοδοτηθούν. Το ξέρετε ότι υπάρχουν παιδία σε stage από το 1999 – 2000;
 
ΔΗΜ: Πόσους δημόσιους υπαλλήλους αντέχει τελικά αυτή η χώρα κ. Τραγάκη;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Μιλάμε πάντα για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους. Σας πληροφορώ, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι το 2009 είναι λιγότεροι από τους μονίμους δημόσιους υπαλλήλους του 2004. Το 2004 ήταν 387.900 και το 2009 είναι 362.000.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Print
1242 Rate this article:
3.0
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω