Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 98,4"

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Ράπτης – Γ. Κουρτάκης
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Λέγαμε με τον Χρήστο ότι το θέμα με τους μάνατζερ και την ασυδοσία καλά κρατεί, από την εποχή του Χρηματιστηρίου όπου υπήρξε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου. Ήρθε η Ν.Δ., υποσχέθηκε στον κόσμο ότι κάτι θα διορθωθεί, αλλά τελικά είδαμε να συνεχίζεται η ιστορία αυτή.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, θα συμφωνήσω απόλυτα ότι με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου. 36 τρισεκατομμύρια δραχμές άλλαξαν χέρια. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι το «έγκλημα» του Χρηματιστηρίου παραγράφηκε, δεν είναι ότι δεν πήγε κανένας φυλακή γιατί επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Δεν πήγε κανένας φυλακή γιατί δεν έγινε δίκη, παραγράφηκε. Έχω απόλυτη γνώση τι έγινε στο Χρηματιστήριο, διότι, σαν Πρόεδρος της επιτροπής για το πόθεν έσχες μου ανατέθηκε ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών των συναδέλφων από το 1989 και μετά. Έχω, λοιπόν, απόλυτη γνώση για το θέμα αυτό. 
 
ΔΗΜ: Μας προκαλείτε, όμως, να σα πούμε ότι υπάρχει το πόθεν αίσχος των βουλευτών, το οποίο το συγκαλύπτετε.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι μύθος αυτό που λένε, ότι οι βουλευτές ελέγχουν το πόθεν έσχες τους. Ο έλεγχος γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και όλο το δημόσιο. Το πόθεν έσχες οποιουδήποτε βουλευτή είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε το ζητήσει.
 
ΔΗΜ: Πάμε στα καινούργια. Αποφασίσατε, μετά το υπουργικό συμβούλιο, να βάλετε μια τάξη στην ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού, με έμφαση στις μειώσεις των μισθών των διοικητών στις ΔΕΚΟ, των ανθρώπων που εσείς διορίσατε. Γιατί με καθυστέρηση πέντε ετών όλα αυτά;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει υπάρξει ποτέ. Έχει αποδειχθεί, ότι σε πάρα πολλούς οργανισμούς υπάρχουν διοικητές ή διευθύνοντες σύμβουλοι οι οποίοι παίρνουν αρκετά υψηλές αμοιβές και αυτό έπρεπε να περιορισθεί. Από την άλλη, τίθεται και το εξής ερώτημα. Θέλουμε να έχουμε ικανούς μάνατζερ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται σωστά το δημόσιο χρήμα και θα μπορέσουν να βάλουν μια τάξη στους δημόσιους οργανισμούς, ή θέλουμε να έχουμε προέδρους, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλους της σειράς; Εγώ απαντάω, ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, η αλήθεια είναι στη μέση. Νομίζω, ότι η πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός και έγινε αποδεκτή από σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο για την μείωση των αμοιβών των διοικητών των δημοσίων οργανισμών είναι σωστή. Μπήκε, λοιπόν, ένα πλαφόν 6.000 ευρώ και όποιος θέλει έρχεται.
 
ΔΗΜ: Πάμε στο άλλο θέμα. Πολιτεύεστε στην Β’ Περιφέρεια του Πειραιά, μια δύσκολη περιφέρεια. Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια τους βουλευτές της Β’ Πειραιά να υπόσχονται την απομάκρυνση των φυλακών, αλλά το θέμα είναι πόσες φορές θα πρέπει να υπάρξει ρεζιλίκι για να αποφασίσετε να φύγουν οι φυλακές;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Χαίρομαι που βάζετε στην ατζέντα ένα θέμα το οποίο με αγγίζει. Γνωρίζετε ότι εκλέγομαι βουλευτής στην Β’ Πειραιά από το 1974, είμαι κάτοικος Κορυδαλλού, έχω γεννηθεί στον Κορυδαλλό και το πατρικό μου σπίτι είναι σε απόσταση 150 μέτρων από τις φυλακές. Πάγιο αίτημα, διαχρονικά, όλων των βουλευτών της περιφέρειας μας, όλων των κομμάτων, είναι η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού. Είναι αδιανόητο να έχουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Για να αντιληφθείτε το πρόβλημα, σας ενημερώνω ότι δώδεκα σχολικά συγκροτήματα, από νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια, με 6.000 παιδάκια, είναι εν επαφή με την μάντρα των φυλακών Κορυδαλλού. Έγινε ένα πρώτο βήμα, το οποίο ήταν η απομάκρυνση των γυναικείων φυλακών, δεν υπάρχουν γυναίκες κρατούμενες πια στις φυλακές. Και εάν μεταφερθούν και οι κατάδικοι της 17 Νοέμβρη, που στεγάζονται εκεί, τότε οι γυναικείες φυλακές θα κατεδαφιστούν και επιτέλους 25 στρέμματα θα δοθούν στην πόλη του Κορυδαλλού.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή, κάθε πέντε χρόνια θα κλείνει και μια πτέρυγα. Στα επόμενα πενήντα χρόνια θα έχουν φύγει οι φυλακές.
 
Γιάννης Τραγάκης: Εγώ είμαι μαζί σας σε αυτό που λέτε, απολύτως μαζί σας. Έχω αναδείξει το θέμα με ερωτήσεις στη Βουλή και προτρέπω την ταχεία κατασκευή των τριών καταστημάτων φύλαξης, στα οποία θα μεταφερθούν οι φυλακισμένοι του Κορυδαλλού. Διότι, οι φυλακές Κορυδαλλού δημιουργηθήκαν, αρχικά, μόνο για τους υπόδικους, δηλαδή για τους ανθρώπους που εκκρεμούσαν οι δίκες τους. Όχι για 2.000 κρατούμενους που έχουμε σήμερα, σε μια φυλακή που είναι για 600 άτομα. Θέλουμε ανθρώπινες φυλακές, οι φυλακισμένοι να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι να υπάρχουν κελιά που, ενώ είναι ατομικά, να ζουν μέσα τέσσερις κρατούμενοι. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Για εμάς, τους βουλευτές της Β’ Περιφέρειας, αλλά και για τον δήμαρχο Κορυδαλλού, το ζήτημα αυτό είναι το πρώτο και κυρίαρχο θέμα.
 
ΔΗΜ: Κάτι τελευταίο κ. Τραγάκη. Σας προβληματίζει η υπόθεση Παυλίδη; Αν έρθει στη Βουλή, θα ταχτείτε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή σας;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει ο ανακριτής και μετά το ξανασυζητάμε.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Να είστε καλά κ. Τραγάκη, καλημέρα σας.
Print
1181 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω