Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Κανάλι 1 Πειραιά"
Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2010
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «Κανάλι 1 Πειραιά»
Δημοσιογράφοι: Β. Σκουρής – Γ. Τζιοβάρας
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλή σας ημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Πως κρίνετε τις πρώτες 100 ημέρες ης κυβέρνησης;
Γιάννης Τραγάκης: Αρνητικά. Το ισοζύγιο είναι αρνητικό.
ΔΗΜ: Συμφωνείτε με τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι υπάρχει ακυβερνησία;
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς. Και επιεικής είναι. Νομίζω ότι ο όρος ακυβερνησία που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος είναι επιεικής. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τη λέξη μπάχαλο. Διότι, έχουμε τόσες κόντρες μεταξύ στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, που είναι δύσκολο να τους κάνουμε αντιπολίτευση. Αντιπολιτεύονται οι ίδιοι τον εαυτό τους. Άρχισαν από την πρώτη εβδομάδα με την COSCO, συνέχισαν με τα οικονομικά, παραίτηση - μη παραίτηση Κατσέλη προηγουμένως, δεύτερη παραίτηση – μη παραίτηση Κατσέλη τώρα, διαφωνίες Λοβέρδου με Παπακωνσταντίνου και όλους τους υπουργούς, διαφωνίες Διαμαντοπούλου – Χρυσοχοϊδη, στο Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει συντονισμό. Με λίγα λόγια, υπάρχει ένα αλαλούμ. Και είναι πολύ νωρίς να συμβαίνει αυτό, σε μια κυβέρνηση 100 ημερών.
ΔΗΜ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες, ζήτησε να τους κρίνουμε στους έξι μήνες.
Γιάννης Τραγάκης: Μετά ο κ. Πάγκαλος θα ζητήσει να τους κρίνουμε στον ένα χρόνο και μετά στο δεύτερο χρόνο και ου το καθεξής. Κάποτε πρέπει να μάθουν. Δηλαδή, είναι πρωτοφανής η δήλωση τους συμπαθέστατου υπουργού των Οικονομικών ότι δεν ήξερε για την νυχτερινή τροπολογία. Δεν υπάρχει δεν ξέρω, σε ένα τέτοιο υπουργείο, για ένα τέτοιο θέμα. Εμείς, στα θέματα της οικονομίας τηρούμε μια συνεπή στάση. Είπαμε, εξαρχής, ότι όσα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα τα στηρίξουμε και θα συναινέσουμε.
ΔΗΜ: Υπάρχει ένα μέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έως τώρα;
Γιάννης Τραγάκης: Πολλά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τα επικροτούμε. Γνωρίζετε, ότι από τα τρία νομοσχέδια που έχει φέρει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ στα δύο έχουμε συναινέσει. Πρωτοφανές για μια αντιπολίτευση. Όταν εγώ, σαν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έζησα την περίοδο 2007 – 2009 μια αντιπολίτευση του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει μια αντιπολίτευση που είναι υπέρ του. Βέβαια, όπου δεν συμφωνούμε θα είμαστε αυστηρά κριτικοί και επικριτικοί, αλλά θα καταθέτουμε και προτάσεις. Διότι, το να κάνεις κριτική χωρίς πρόταση δεν λέει τίποτα. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στον προϋπολογισμό, κατέθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στην οικονομία. Δεν μας άκουσαν. Επιχειρούν φοροεπιδρομή στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, στην οικοδομή. Η οικοδομή είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας. Εάν μηδενίσουν την οικοδομή, τι θα μείνει για να υπάρξει ανάκαμψη, ανταποδοτικότητα, ανάπτυξη της οικονομίας;
ΔΗΜ: Γιατί υπάρχουν στελέχη του κόμματος σας που είναι αντίθετοι με τον κ. Σαμαρά που λέει ότι υπάρχει ακυβερνησία;
Γιάννης Τραγάκης: Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακυβερνησία αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία μιας κυβέρνησης, η οποία μετά από 100 ημέρες δεν έχει δώσει ακόμα εξουσίες και αρμοδιότητες στους υφυπουργούς της. Έχει περισσότερους υφυπουργούς από υπουργούς και οι περισσότεροι δεν έχουν αρμοδιότητες. Δεν έχουν καλυφθεί ακόμα οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων. Θα μας πουν, βέβαια, ότι ευθύνεται η περίφημη διαβούλευση και η ανοιχτή διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων. Αλλά πώς να πιστέψουμε σε μια ανοιχτή διαδικασία, όταν από τους δεκατρείς περιφερειάρχες που διορίστηκαν οι έντεκα ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜ: Ίσως οι περιφερειάρχες να ήταν η εξαίρεση.
Γιάννης Τραγάκης: Παντού το ίδιο γίνεται. Απλά δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα το θέμα. Και σε άλλα υπουργεία ποιοι νομίζετε ότι χρησιμοποιήθηκαν; Στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜ: Από την άλλη, ακούμε στο εσωτερικό του κόμματος σας φωνές, σαν αυτή του κ. Γιακουμάτου, που λέει ότι κακώς δεν ρίξαμε την κυβέρνηση Καραμανλή.
Γιάννης Τραγάκης: Επί τρία χρόνια που είμαι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχω πάγια τακτική να μην σχολιάζω ποτέ δηλώσεις βουλευτών.
ΔΗΜ: Βοηθάνε αυτές οι δηλώσεις τη Ν.Δ.;
Γιάννης Τραγάκης: Πιστεύω ότι, πράγματι, δεν βοηθάνε. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω.
ΔΗΜ: Στο θέμα του μεταναστευτικού το κόμμα σας φαίνεται να παλινωδεί.
Γιάννης Τραγάκης: Καθόλου. Μάλιστα ο κ. Ραγκούσης έκανε χθες ένα πολιτικό λάθος. Όταν ο Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ είπε ότι είναι υπέρ του γερμανικού μοντέλου, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι στο γερμανικό μοντέλο τα παιδιά των νομίμων μεταναστών με τη γέννηση τους αποκτούν την γερμανική ιθαγένεια. Κάνει λάθος. Με τη γέννηση τους αποκτούν το δικαίωμα της ιθαγένειας. Την ιθαγένεια την αποκτούν όταν ενηλικιωθούν.
ΔΗΜ: Έχουν δικαίωμα να το επιλέξουν όμως. Οι ίδιο το επιλέγουν.
Γιάννης Τραγάκης: Και εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής. Εάν διαβάσετε προσεκτικά την πρόταση μας θα δείτε ότι λέμε το εξής. Μετά από την υποχρεωτική εννεαετή φοίτηση, στα δεκαοκτώ τους χρόνια λαμβάνουν το δικαίωμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
ΔΗΜ: Στη Γερμανία, αυτό γίνεται με τη γέννηση τους. Αποκτούν το δικαίωμα με τη γέννηση τους.
Γιάννης Τραγάκης: Αποκτούν το δικαίωμα. Αλλά την ιθαγένεια την αποκτούν όταν ενηλικιωθούν. Εμείς λέμε, να αποκτούν το δικαίωμα όταν ενηλικιωθούν και αφού ως προϋπόθεση – η οποία υπάρχει και στο γερμανικό δίκαιο – έχουν εννεαετή φοίτηση στην ελληνική παιδεία.
ΔΗΜ: Συνεπώς, η Ν.Δ. δεν αλλάζει θέση για τους μετανάστες.
Γιάννης Τραγάκης: Όχι βέβαια. Ήταν σαφής η τοποθέτηση του Προέδρου μας. Και έχει τονίσει και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Ότι το μεταναστευτικό θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Να ξεκινήσουμε ένα διάλογο από μηδενική βάση. Να δούμε που συμφωνούμε, που διαφωνούμε και από εκεί και πέρα να επιλέξουμε ένα δρόμο που θα είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα στις απόψεις όλων. Ώστε, το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
ΔΗΜ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Τραγάκη. Συμφωνείτε με την πρόταση του κ. Παπανδρέου να γίνει εξεταστική για τα στοιχεία μαϊμού που έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι μια πρόταση διαχρονική. Δηλαδή, να δούμε από το 1998 και μετά όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κρίνουμε το βαθμό αξιοπιστίας της κάθε κυβέρνησης. Θα έλεγα, όμως, ότι το καλό της ελληνικής οικονομίας δεν επιβάλει κάτι τέτοιο. Ήδη, ο κ. Παπανδρέου με τη δήλωση του περί πτώχευσης ανέβασε τα spread τρεις φορές επάνω και δανειστήκαμε χρήματα σε βραχύχρονα spread δυόμισι φορές επάνω από τον Οκτώβριο του 2009. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί εφέτος 57 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτός ο βραχύχρονος δανεισμός, ο ετήσιος, θα μας επιβαρύνει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Μόνο εξαιτίας της φράσης του Πρωθυπουργού. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις μας. Διότι η οικονομία δεν είναι μόνο ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Είναι ελπίδα και αξιοπιστία.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Το πρωτάθλημα το χαρίσαμε φέτος;
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να το διεκδικήσουμε. Δεν ήμασταν καλή ομάδα. Σε κανένα, σχεδόν, παιχνίδι δεν βρήκαμε το βηματισμό μας, δεν λειτουργούσαν σωστά οι γραμμές, είχαμε και πολλούς τραυματισμούς. Ανεξήγητα πολλούς.
ΔΗΜ: Ο Ζήκο να φύγει;
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι δεν έχει προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ.