Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΣΚΑΪ"

Αθήνα, 13Σεπτεμβρίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
& υπ. Βουλευτή Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ
 
Δημοσιογράφος: Κ. Αλατζάς
 
 ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και υποψήφιο βουλευτή στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά, τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας. Καλή Κυριακή να έχουμε.
 
ΔΗΜ: Πως είδατε χθες την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη; Σας ρωτάω, γιατί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πολλά στελέχη του κόμματος σας κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις. Χθες φάνηκε πολύ αναλυτικός, τι λέτε;
 
Γιάννης Τραγάκης: Κάτι που, ίσως, δεν έπρεπε να κάνει τελικά. Διότι, η αοριστολογία και τα «θα» που έλεγε σε όλες τις συνεντεύξεις τον κάλυπταν. Χθες, που προσπάθησε να γίνει αναλυτικός άνοιξε τα πραγματικά του χαρτιά. Όλα αυτά που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου, χθες στη Θεσσαλονίκη, κοστολογούνται περίπου στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Θα έπρεπε, λοιπόν, να μας πει συγχρόνως που θα έβρισκε αυτά τα επτά δισεκατομμύρια, τα οποία αναλογούν στο 2% του φετινού ελλείμματος. Αυτό, όφειλε να κάνει ένα υπεύθυνος ηγέτης, όταν λίγες μέρες προ των εκλογών εξαγγέλλει τις θέσεις και το πρόγραμμα του για την επόμενη μέρα.
 
ΔΗΜ: Νομίζω ότι είπε. Είπε, για παράδειγμα, ότι 31 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι ανεξόφλητοι φόροι, ενώ την περίοδο 2003 – 2004 ήταν 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Άρα, να μας πει ευθέως, ότι θα κάνει φοροεπιδρομή, για να εισπράξει αυτά τα χρήματα των ανεξόφλητων φόρων. Μου επιτρέπετε να κάνω μια σύγκριση των δύο ηγετών; Την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά άκουσα ηγέτη, τον Κώστα Καραμανλή, να εξαγγέλλει τόσο αναλυτικά τις θέσεις του και να επισημαίνει όλους τους κινδύνους. Είπε, ευθέως, στον ελληνικό λαό ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο 2010, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε. Αναλογιστείτε, βέβαια, ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η υφήλιος. Κατέρρευσαν οικονομίες κρατών και εταιρείες κολοσσοί. Εμείς, καλά κρατήσαμε και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Κρατήσαμε καλά, διότι οι σημαντικοί πόροι της ελληνικής οικονομίας, η ναυτιλία και ο τουρισμός, παρά τις Κασσάνδρες, πήγαν αρκετά καλά. Ας πει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ αναλυτικά τι θα κάνει, γιατί αυτά τα αόριστα προγράμματα των 100 ημερών τα έχουμε ακούσει πολλές φορές προεκλογικά. Να γίνουν αναλυτικοί. Να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
 
ΔΗΜ: Βέβαια, το ίδιο θα έλεγε κάποιος και για το δικό σας κόμμα. Διότι, πολλά από αυτά που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, είχαν ακουστεί και το 2004 και το 2007. Και το ερώτημα που πλανάται κ. Τραγάκη, είναι γιατί όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει;
 
Γιάννης Τραγάκης: Όσοι ισχυρίζονται, ότι η Ν.Δ. δεν έκανε αυτά που έπρεπε τα πεντέμισι χρόνια πλανώνται πλάνη οικτρά. Θα τους παραπέμψω να δουν όλους τους οικονομικούς δείκτες, σε σχέση με το τι παραλάβαμε. Σκεφτείτε, ότι τώρα, το 2009, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν το 2004, όταν αναλάβαμε την εξουσία. Θα σας πω, μόνο δύο νούμερα, παρόλο που δεν αρέσκομαι σε αυτά. Η ανεργία το 2004, ήταν στο 11,4% και εμείς την μειώσαμε στο 7,3% και με όλο αυτό τον ορυμαγδό της κρίσης είναι, τώρα, στο 9%. Το έλλειμμα το παραλάβαμε στο 7,1%, καταφέραμε να το μειώσουμε κοντά στο 3% και, τώρα, με αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κυμαίνεται στο 4,8%. Υπογραμμίστε και ένα άλλο νούμερο. Εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν, αυτή την πενταετία, επιπλέον για κοινωνικούς σκοπούς. Για μα μην αναφέρω την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δεν τόλμησαν ποτέ να αγγίξουν.
 
ΔΗΜ: Η ανασφάλεια των πολιτών, πάντως, δεν καταγράφεται με νούμερα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι λογικό να υπάρχει ανασφάλεια στους πολίτες, διότι βιώνουν μια τεράστια οικονομική κρίση.
 
ΔΗΜ: Η οποία δεν μας άγγιξε τόσο, το είπε και ο Πρωθυπουργός.
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν μας άγγιξε τόσο, γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία και γιατί πήραμε, πρώτοι, άμεσα μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ήταν πολύ γενναία η απόφαση του Πρωθυπουργού να εγγυηθεί το κράτος τις καταθέσεις όλων των ελλήνων. Θυμηθείτε, τότε, ότι στις άλλες χώρες με τον πανικό που είχε δημιουργηθεί όλοι σήκωναν τις καταθέσεις τους. Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, την οποία πήρε πρώτος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.         
 
ΔΗΜ: Παρότι πήρε αυτά τα μέτρα για την ρευστότητα της αγοράς, δεν υπάρχει ρευστότητα. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, πολλές επιχειρήσεις λένε ότι οι τράπεζες είναι φειδωλές στη χορήγηση δανείων, το χρήμα δεν κινείται διότι ο έλληνας έχει χάσει την καταναλωτική του δύναμη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είναι ένα θέμα αυτό. Παρά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση πήρε το μέτρο των 28 δισεκατομμυρίων για τη ρευστότητα, πράγματι δεν ανταποκριθήκαν όλες οι τράπεζες πλήρως, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας. Θέλω, όμως, να φέρω ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό το θέμα. Το ΤΕΜΠΜΕ. Το ΤΕΜΠΜΕ, είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το οποίο σας πληροφορώ ότι έδωσε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, τις επιχειρήσεις που απασχολούν τρεις έως δέκα εργαζόμενους, οι οποίες αναλογούν στο 95% των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρά τις Κασσάνδρες, που έκαναν λόγο για 500επιχειρήσεις, στο πρόγραμμα αυτό ανταποκρίθηκαν και πήραν επιδότηση 52.000 επιχειρήσεις, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομίας να εκπονήσει το ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ. Για αυτόν τον λόγο, η ανεργία κρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως η Ισπανία, για παράδειγμα, που έχει ανεργία κοντά στο 20%.
 
ΔΗΜ: Τότε κ. Τραγάκη, αυτή η διαφορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, που φτάνει μέχρι το 6,2%, πως υπάρχει;
 
Γιάννης Τραγάκης: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν διαφορά 4,8%. Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια αποσυσπείρωση των οπαδών της Ν.Δ. Είναι αδιανόητο, ένα κόμμα εξουσίας όπως είμαστε εμείς, να έχει τόσο χαμηλή συσπείρωση. Τώρα, ανέβηκε λίγο και προσεγγίζει το 70%. Σκεφτείτε, ότι το 1981, τη χειρότερη εκλογική χρονιά για τη Ν.Δ., η συσπείρωση του κόμματος μας είχε φτάσει το 80%. Το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή έχει συσπείρωση 84%, που σημαίνει ότι έχει πιάσει «οροφή», δεν ανεβαίνει άλλο. Οι μετακινήσεις, επίσης, της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο σημαντικές και εκείνοι που θα είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν Ν.Δ. και να πάνε στο ΠΑΣΟΚ, θα το είχαν κάνει τώρα. Άρα, εντάσσονται στο χώρο των αναποφάσιστων. Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται 21,4% ποσοστό αναποφάσιστων, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί 21 ημέρες πριν τις εκλογές. Δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Ποιοτικές έρευνες στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δείχνουν ότι το 62% προέρχεται από τη Ν.Δ. Επομένως, υπάρχει λαμπρό πεδίο για εμάς, αυτές τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να τους πείσουμε να γυρίσουν κοντά μας.
 
ΔΗΜ: Έχουμε και μια εκκρεμότητα με τα ψηφοδέλτια.
 
Γιάννης Τραγάκης: Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, πρώτα, για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή του κ. Παπανδρέου να αφήσει ένα πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Σημίτη, εκτός ψηφοδελτίων είναι μια απόφαση την οποία θα πληρώσει. Νομίζω, ότι εδώ έχουμε το φαινόμενο του «πατροκτόνου». Μην ξεχνάτε, ότι ο κ. Σημίτης του έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής, δεν έγινε καν ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού. Δεν σας κάνει εντύπωση η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε «θα αγωνιστώ για το ΠΑΣΟΚ, και με τη δράση μου, αλλά και με τη σιωπή μου»; Που σημαίνει ότι εάν άνοιγε το στόμα του θα είχε πολλά να πει.
 
ΔΗΜ:Ναι, φαίνεται ότι διαφωνεί με την επιλογή να μην συμμετέχει ο κ. Σημίτης στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Διαφωνεί και με την επιλογή αυτή και με πολλές άλλες επιλογές. Διότι, κόπηκαν άνθρωποι από τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι στη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είχαν ταχθεί με ον κ. Βενιζέλο. 
 
ΔΗΜ: Τα δικά σας ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν την Τετάρτη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν πιο μπροστά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί την Τρίτη.
 
ΔΗΜ: Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις, άγονες γραμμές, Βατοπαίδι, θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια;
 
Γιάννης Τραγάκης: Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού. Και θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης. Όλοι μας έχουμε μια διαδρομή και όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις, τα λεγόμενα και τις αποφάσεις μας. Ο Πρωθυπουργός, είναι ο αποκλειστικός κριτής όλων μας.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1216 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω