Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "REAL FM"
Αθήνα, 29 Απριλίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ REALFM
,
Δημοσιογράφος: Νίκος Χατζηνικολάου
ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Υπάρχουν φήμες ότι εξετάζετε, στην Ν.Δ., την περίπτωση της αποχής από την ψηφοφορία της Δευτέρας.
Γιάννης Τραγάκης: Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε, εξαρχής, διατυπώσει την θέση μας για αυτό το θέμα. Όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της υπόθεσης, θα αποφασίσουν αντικειμενικά και κατά συνείδηση, αφού μελετήσουν βέβαια όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης. Αφήνοντας πίσω, την κομματική τους ιδιότητα και προέλευση. Αυτή είναι η δική μας, επίσημη θέση.
ΔΗΜ: Αυτό πως θα γίνει κ. Τραγάκη; Και το ρωτώ με την έννοια ότι οι 151 έδρες δεν διευκολύνουν μια ψήφο κατά συνείδηση. Νομίζω ότι οι βουλευτές θα σκέφτονται ότι υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης.
Γιάννης Τραγάκης: Έχω τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα και έχω πει ότι η δεδηλωμένη δεν χάνεται ούτε συνταγματικά, αλλά ούτε και ουσιαστικά. Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην Βουλή 84 ονομαστικές ψηφοφορίες και η Ν.Δ. δεν είχε ούτε μία, μα ούτε μια, απώλεια ψήφου. Είτε ήμασταν 152, είτε ήμασταν 151 βουλευτές.
ΔΗΜ: Θεωρείτε, επομένως, ότι είναι ανοιχτή και η περίπτωση παραπομπής του κ. Παυλίδη;
Γιάννης Τραγάκης: Είναι θέμα που θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής σε μυστική ψηφοφορία. Εμείς σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
ΔΗΜ: Εφόσον το θέμα αυτό είναι ανοιχτό, θα πρέπει να μας πείτε τι θα συμβεί στην περίπτωση που παραπεμφθεί ο βουλευτής. Θα συνεχίσει η Ν.Δ. να κυβερνά στηριζόμενη στην ψήφο ενός βουλευτή ο οποίος θα έχει παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη;
Γιάννης Τραγάκης: Να υπενθυμίσω λίγο την διαδικασία. Η διαδικασία αφορά σε παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς που επιλέγονται από τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας και το οποίο διενεργεί την προανάκριση για να αποφανθεί εάν θα πάει ο συνάδελφος βουλευτής στο ειδικό δικαστήριο. Είναι μια καινοτομία του Συντάγματος του 2001.
ΔΗΜ: Είναι άλλη μια αρνητική καινοτομία, γιατί οι πολίτες αισθανόμαστε σε κενό οξυγόνου με όλα αυτά που έχει οργανώσει η πολιτεία για να προστατεύσει τους πολιτικούς. Μιλάω για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Γιάννης Τραγάκης: Πριν από το Σύνταγμα του 2001, το Σύνταγμα του 1985 προέβλεπε άλλες διαδικασίες για την παραπομπή βουλευτών στο ειδικό δικαστήριο και μάλιστα προέβλεπε δικαστές από την Βουλή, κάτι που δεν έπρεπε να γίνεται. Νομίζω ότι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε, το έχω ήδη προτείνει, είναι να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Βέβαια, ο νόμος αυτός είναι συνδεδεμένος με συνταγματική διάταξη και η διάταξη αυτή δεν μπόρεσε να αλλάξει – παρόλο που ήταν στις προθέσεις μας – εξαιτίας της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο νόμος, διότι πολίτες και πολιτικοί πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
ΔΗΜ: Εάν η Βουλή «καταδικάσει» ηθικά και πολιτικά, διά της ψηφοφορίας, τον κ. Παυλίδη και τον παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο, υπάρχει θέμα παραίτησης του;
Γιάννης Τραγάκης: Ο κ. Παυλίδης, είναι ένας πολιτικός με μια διαδρομή 35 ετών. Νομίζω, ότι έχει και την εμπειρία και τη γνώση να αποφασίσει ο ίδιος. Είναι δικό του θέμα.
ΔΗΜ: Γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία για την δεύτερη υπόθεση Παυλίδη, την άλλη άγονη γραμμή της Τήλου, η οποία ήρθε στη Βουλή από τον εισαγγελέα Δωδεκανήσου με το αίτημα να εξεταστεί από το Κοινοβούλιο;
Γιάννης Τραγάκης: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο σχολές. Υπάρχει η σχολή που με το γράμμα του Συντάγματος αναφέρεται στη λέξη αμελλητί. Που σημαίνει ότι από τη στιγμή που αναφέρεται το όνομα ενός πολιτικού σε οποιοδήποτε δημοσίευμα ή μήνυση, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να το στείλει στην Βουλή. Επειδή, όμως, είχε γίνει κατάχρηση, το 2003, με πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής, κ. Κακλαμάνη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Λινός, έβγαλε μια εγκύκλιο με την οποία προέτρεπε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να στοιχειοθετούν τουλάχιστον ορισμένες ενδείξεις πριν στείλουν τον φάκελο στην Βουλή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη περίπτωση που έρχεται τώρα στη Βουλή και μάλιστα κατατέθηκε πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για σύσταση ειδικής επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, θα εξεταστεί και θα πάρουμε την απόφαση μας. Μόλις, χθες, παραλάβαμε την πρόταση. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία.
ΔΗΜ: Θα έρθει, πιθανότατα, και το θέμα του Βατοπαιδίου ξανά στην Βουλή, μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, διά του κ. Βενιζέλου. Σε αυτή την ψηφοφορία;
Γιάννης Τραγάκης: Για εμάς, το θέμα αυτό έχει λήξει. Συνεστήθη εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, την οποία ζήτησε η ίδια η Ν.Δ., έβγαλε το πόρισμα της και βάσει αυτού του πορίσματος η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, ανθρώπινα, εσείς θεωρείτε ότι έχει ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση του Βατοπαιδίου; Αυτή η υπόθεση έχει ερευνηθεί σε βάθος;
Γιάννης Τραγάκης: Σας απαντώ ευθέως. Αυτή τη στιγμή διερευνάται το θέμα σε δικαστικό επίπεδο και η προανάκριση έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Επομένως, πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης, διότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Διαχρονικά και όχι alacarte.
ΔΗΜ: Εκείνη φαίνεται να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Και αναφέρομαι στην ενέργεια Σανιδά.
Γιάννης Τραγάκης: Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση, για το θέμα της επιρροής της δικαστικής εξουσίας. Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, κόμμα, και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βγάζει αφίσα εις βάρος της δικαιοσύνης. Τον Ιούλιο του 2008, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε αφίσα, που τοιχοκολλήθηκε παντού, με την οποία κατηγορούσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και όταν, ο κ. Σανιδάς ανέσυρε από το αρχείο την υπόθεση του Βατοπαιδίου και την έστειλε στην Βουλή – διότι σας θυμίζω ότι η υπόθεση είχε πάει στο αρχείο από τον προϊστάμενο εισαγγελίας εφετών – τότε το ΠΑΣΟΚ χειροκρότησε. Για αυτό, μίλησα για δικαιοσύνη alacarte. Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημα σας, για την ενέργεια Σανιδά. Όπως γνωρίζετε, ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, ο κ. Καρούτσος, έκρινε ότι δεν πρέπει να επανέλθει ο φάκελος στην Βουλή, διότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία. Και οι εντεταλμένοι ανακριτές, που διεξήγαγαν την έρευνα, δεν έδωσαν καινούργια στοιχεία. Είπαν απλώς ότι αναφέρονται τα ονόματα πολιτικών προσώπων, ξαναγυρνώντας πάλι στην έννοια του αμελλητί. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι εκείνος που πρέπει αντικειμενικά να κρίνει – διότι εκείνος παρήγγειλε την έρευνα – είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σανιδάς.
ΔΗΜ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Τραγάκη. Ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., τι κλίμα εισπράττεται από τους βουλευτές;
Γιάννης Τραγάκης: Επειδή, πολλά έχουν λεχθεί για τον φόβο των εκλογών, ότι δηλαδή πολλοί συνάδελφοι βουλευτές θα σκέφτονται αποκλειστικά και μόνο το γεγονός ότι εάν γίνουν διπλές εκλογές δεν θα επανεκλεγούν, θα σας έλεγα ότι δεν κυριαρχεί αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα. Έχω την αίσθηση, ότι οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της υπόθεσης. Εγώ θα τους προέτρεπα να μελετήσουν πολύ προσεκτικά το πόρισμα της επιτροπής, που θα παραλάβουν σήμερα, ώστε την Δευτέρα να ψηφίσουν ανεπηρέαστα και αντικειμενικά. Βασιζόμενοι πάντα στα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο είναι ένα. Οι άλλες είναι απόψεις των μειοψηφιών.
ΔΗΜ: Ορισμένοι βουλευτές κ. Τραγάκη, όπως ο κ. Κεδίκογλου, κάνουν σκέψεις και για λευκό ψηφοδέλτιο.
Γιάννης Τραγάκης: Ας μελετήσουν καλά το πόρισμα, αλλά και τις απόψεις των μειοψηφιών. Αυτή είναι η προτροπή μου προς τους βουλευτές.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.