Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Πρωϊνό MEGA"

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2009
 
Σημεία Συνέντευξης του
 Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινό MEGA»
με τους Ι. Χασαπόπουλο – Δ. Τάκη
 
 
Για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:
 
Πρόκειται για καθαρή παραβίαση του Συντάγματος.
 
Το θέμα αυτό έχει δύο σκέλη: το πολιτικό και το Συνταγματικό.
 
Για το πολιτικό σκέλος, έχω πει ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πληρώσει και το πολιτικό κόστος.
 
Όσον αφορά στο Συνταγματικό σκέλος, νομίζω ότι οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι, ο κ. Κασσιμάτης και ο κ. Τσάτσος, θέτουν πολύ σωστά το θέμα. Το Σύνταγμα περιγράφει σαφώς πότε μπορούν να γίνουν εκλογές.
 
Δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση, από το Σύνταγμα, να γίνουν εκλογές εξ αφορμής εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όταν προκαλείται η εκλογή. Όταν δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι τα κόμματα προτείνουν διαφορετικό υποψήφιο, τότε ασφαλώς μπορούν να γίνουν εκλογές. Εάν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ υποδείκνυε έναν άλλο Πρόεδρο και εκ του γεγονότος αυτού δεν εκλεγόταν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη Βουλή, τότε είναι η Βουλή που προκαλεί τις εκλογές.
 
Πράγματι, στην Αναθεώρηση του 2001 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 152 ψήφους. Η ιστορική εμπειρία, όμως, μας έχει καταδείξει ότι όλοι οι εκλεγέντες Πρόεδροι Δημοκρατίας που προέρχονταν από άλλο κόμμα από αυτό που κυβερνούσε λειτούργησαν άψογα.
 
Ο συνταγματικός νομοθέτης του 1975, είχε σοφά προβλέψει τις 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, διότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί συναίνεση, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι μονοκομματικός. Να υπάρξουν και άλλα κόμματα που θα συμφωνήσουν, πέρα από αυτό που κυβερνάει.
 
Με 151 ψήφους, δεν μπορεί να είναι γενικής αποδοχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούν 200 ψήφους και η τρίτη ψηφοφορία 180. Εάν δεν εκλεγεί με 180 ψήφους ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει διέξοδο. Δίνει το δικαίωμα να εκλεγεί με 151 ψήφους.
 
Εμείς, κάθε φορά αποσυνδέουμε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τις εκλογές και το έχουμε πληρώσει πολιτικά.
 
Θυμίζω ότι το 2000, για παράδειγμα, με την εκλογή Κ. Στεφανόπουλου, η Ν.Δ. δεν προκάλεσε εκλογές. Εκλέξαμε τον κ. Στεφανόπουλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πήγαν αργότερα οι εκλογές και τις κέρδισε ο Σημίτης. Τότε, ήμασταν μπροστά δημοσκοπικά με έξι μονάδες και είχαμε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 3,3%. Ήταν ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με σήμερα, αλλά εμείς μείναμε πιστοί στις επιταγές του Συντάγματος και υποδείξαμε για Πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο. 
 
Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όποιο κόμμα βγει πρώτο θα εκλέξει μάξιμουμ 138 – 140 έδρες. Πως θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
 
Εμείς, στηρίζουμε σταθερά και απαρέγκλιτα τον κ. Παπούλια, ένα Πρόεδρο με δημοφιλία 86%. Δημοφιλία που είχε μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Αυτό το πετυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν τον υποστηρίζει.
 
 
Για την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής:
 
Η κίνηση της Ν.Δ. να αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ήταν εντός των ορίων του Συντάγματος. Όσον αφορά, δε, στο πολιτικό σκέλος της απόφασης αυτής, ούτως ή άλλως σε μια βδομάδα η Βουλή θα έκλεινε για τις ευρωεκλογές.
Print
1239 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω