Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1

 
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
& υπ. Βουλευτή Β’ Πειραιώς
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
 
 
Δημοσιογράφος: Βασίλης Αδαμόπουλος
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Το είδατε το debateχθες; Πως σας φάνηκε;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ήταν αναμενόμενο λίγο έως πολύ. Διότι, με τους όρους με τους οποίους διεξάγεται το debate στη χώρα μας, είναι λίγο τυποποιημένο. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούμε - και εσείς οι δημοσιογράφοι που συμμετέχετε στη διαδικασία - ότι επιβάλλεται να αλλάξουν οι όροι και να γίνει πιο ζωντανό. Ας πάρουμε τα πρότυπα των ξένων χωρών στο πως γίνονται τα debates
 
ΔΗΜ: Υπήρξε κάποια στιγμή που σας άρεσε περισσότερο χθες;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σαφώς ήταν καλύτερο από το debateτου 2004 και του 2007. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι το κυρίως debateείναι το σημερινό. Σήμερα, ο έλληνας θα ακούσει ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Οι έλληνες δεν ψηφίζουν μόνο κόμματα και κυβερνήσεις, αλλά πρωτίστως ψηφίζουν Πρωθυπουργό. Επομένως, απόψε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να αναπτύξουν τις θέσεις τους, ώστε να μπορέσει ο σκεπτόμενος ψηφοφόρος να βγάλει τα συμπεράσματα του. Μην ξεχνάτε, ότι υπάρχει ένα 14,1% αδιευκρίνιστης ψήφου, δεκατρείς μέρες πριν τις εκλογές. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να απευθύνεσαι με συνθήματα, ζήτω η Ν.Δ. ή ζήτω το ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι υπήρξε νικητής στην χθεσινή αναμέτρηση;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Καραμανλής, όπως πάντα. Ήταν πειστικός , σαφής, έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και ήταν γλαφυρός. Γνωρίζετε άλλωστε τη ρητορική του ικανότητα, καθώς μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτείται, χωρίς να κομπιάζει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όταν δεν κομπιάζεις κερδίζεις τηλεοπτικό χρόνο στην απάντηση σου.
 
 
ΔΗΜ: Από την αποψινή μονομαχία περιμένετε κάτι ιδιαίτερο;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση, ότι θα είναι μια σκληρή μονομαχία. Πιστεύω ότι ο Καραμανλής για ακόμα μια φορά θα αποδείξει ότι υπερέχει, σαφώς έναντι του κ. Παπανδρέου, σε ότι αφορά τα αρχηγικά χαρακτηριστικά. Σας θυμίζω τη δημοσκόπηση της PublicIssue, που δημοσιοποιήθηκε προ τεσσάρων ημερών, η οποία έδειξε ότι το 42% των ελλήνων πιστεύει ότι ο Καραμανλής διαθέτει καλύτερα αρχηγικά χαρακτηριστικά από τον Γ. Παπανδρέου.
 
ΔΗΜ: Βέβαια, υπήρχαν και άλλες δημοσκοπήσεις που έδειχναν μπροστά τον Παπανδρέου.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Μιλάτε για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Κοιτάξτε, όταν δημοσκοπικά ένα κόμμα βρίσκεται ψηλά είναι λογικό να ανεβαίνει και το ποσοστό του στοιχείου του καταλληλότερου πρωθυπουργού. Στο ερώτημα, όμως, που αφορά τα αρχηγικά χαρακτηριστικά, το οποίο είναι πιο αντιπροσωπευτικό, ο Κώστας Καραμανλής υπερέχει. Για το debate, θα σας έλεγα ότι το κοινό που το παρακολουθεί είναι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι. Πρέπει να απευθυνθείς στη σκέψη τους και τη λογική τους, με προγράμματα και πειστικές απαντήσεις. Για αυτό το λόγο, πιστεύω ότι ο Καραμανλής ήταν καλύτερος χθες. Διότι, και πειστικές απαντήσεις έδωσε, αλλά κυρίως δεν απέφυγε να αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν για το 2010 και να δώσει την ελπίδα για τα επόμενα χρόνια.
 
ΔΗΜ: Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία, τα οποία θεωρώ ότι ήταν τα πιο αδύνατα σημεία του Πρωθυπουργού χθες. Το πρώτο, είναι το θέμα των προγραμμάτων stage. Εκεί δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση, τι γίνεται με τα παιδιά αυτά που βρίσκονται σε ομηρία τριών και τεσσάρων χρόνων, με αμοιβή 500 ευρώ και ανασφάλιστη εργασία.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση. Καταρχήν, αυτά τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν ξεκινήσει επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και εμείς τα συνεχίσαμε. Και καλά κάναμε. Εάν δεν τα συνεχίζαμε, τα χρήματα αυτά της Ε.Ε. που αφορούν στην επιμόρφωση, θα πήγαιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προγράμματα stage δίνουν το κίνητρο της μοριοδότησης. Η μοριοδότηση που παίρνουν τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα, είναι τέτοια που τους δίνει τη δυνατότητα να εισαχθούν στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Πιστεύω, ότι τα παιδιά αυτά αδικήθηκαν. Σας πληροφορώ ότι κρατούν, σχεδόν, όλη τη κρατική μηχανή στα χέρια τους. Οποιοδήποτε υπουργείο ή οργανισμό επισκεφτείτε, θα δείτε ότι στηρίζεται στα προγράμματα αυτά, διότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Ο κ. Παυλόπουλος, σε μια ομιλία του στη Βουλή τον Αύγουστο, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτά τα παιδιά, που απασχολούνται στα stage, να αποκατασταθούν οριστικά, διότι είναι απαραίτητα.  
 
ΔΗΜ: Σας θυμίζω, ότι πριν τις εκλογές του 2004, η Ν.Δ. αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας τα φαινόμενα με τις ατελείωτες στρατιές συμβασιούχων, που κρατούσαν σε πολιτική ομηρεία τους νέους ανθρώπους. Να τώρα, που δημιουργήθηκε καινούργια στρατιά και γενιά συμβασιούχων
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καταρχήν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2004, βρήκαμε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Κυριολεκτικά, υπήρχε δουλεμπόριο εις βάρος των ανέργων και των παιδιών που συμμετείχαν σε εκείνες τις εταιρείες που τους δάνειζαν στο δημόσιο. Και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης. Εμείς, δεν το κάναμε αυτό. Από εκεί και πέρα, έχω την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα ασχοληθεί με τα παιδιά αυτά, διότι έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Επισκέφθηκα, ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ στην περιφέρεια που πολιτεύομαι, στη Β’ Πειραιά, και είδα ότι όλη τη δουλειά την έβγαζαν τα παιδιά από τα stage. Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ΟΑΕΔ, μετατρέψαμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης και δημιουργήσαμε τα προγράμματα των τριών δωδεκαμήνων, τα τρίχρονα δηλαδή, βάση των οποίων τα παιδιά θα έπαιρναν 1.050 ευρώ μηνιαίως – όχι 450 ή 500 ευρώ που ήταν προηγουμένως – και θα είχαν ασφάλιση ΙΚΑ και μοριοδότηση 50%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δώσαμε τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις για να βοηθήσουμε την καταπολέμηση της ανεργίας. Βλέπετε ότι η ανεργία καλπάζει σε όλες τις χώρες. Στην Ισπανία αγγίζει, πια, το 20%. Εμείς αντέξαμε, εάν αναλογιστείτε ότι το 2004 η ανεργία ήταν 11,4%, καταφέραμε να τη μειώσουμε στο 7,3% και τώρα, με τη μεγάλη οικονομική κρίση, η ανεργία παρουσιάζεται στο 9%.
 
ΔΗΜ: Το δεύτερο αδύνατο σημείο της χθεσινής τοποθέτησης του Πρωθυπουργού, έχει να κάνει με την οικονομία. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι τα πρώτα χρόνια καταφέραμε να συμπιέσουμε το έλλειμμα στο 3%, αλλά μετά ξέφυγε λόγω κρίσης και έχει φτάσει μέχρι το 6,5%. Τα στοιχεία, όμως, της Ε.Ε. δεν συνηγορούν προς αυτή τη κατεύθυνση. Λένε ότι δεν είναι μόνο η κρίση, είναι και οι σπατάλες του δημοσίου, ο μη εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σας απαντώ ευθέως. Το 2004, παραλάβαμε το έλλειμμα στο 7,1% και καταφέραμε μετά από εργώδη προσπάθεια, και με θυσίες του ελληνικού λαού, να το μειώσουμε κάτω από 3%. Πολύ σημαντικό επίτευγμα. Ασφαλώς μετά, λόγω της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, το έλλειμμα πήγε περίπου στο 5%. Για αυτό τον λόγο, ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ανέπτυξε τους τρεις πυλώνες της οικονομικής μας πολιτικής, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών. Όσον αφορά στο χρέος, θα σας πω ότι από τα 80 δισεκατομμύρια που μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι το έχουμε αυξήσει, τα 60 δισεκατομμύρια κατευθύνονται μόνο για τους τόκους των δανείων που είχαν πάρει την προηγούμενη εικοσαετία. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, πληρώνουμε τον υπερδανεισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δώδεκα δισεκατομμύρια ετησίως. Όσος είναι ο φόρος των φυσικών προσώπων που εισπράττει το δημόσιο.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1379 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω