Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ "Κανάλι 1" του Πειραιά
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας
και Βουλευτή Β’ Πειραιά,
κ. Γιάννη Τραγάκη,
στο Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά
Για το θα πρέπει να φύγει ο κ. Τσίπρας εάν επικρατήσει το ΝΑΙ:
Το είπε ο ίδιος, ότι εάν επικρατήσει το ναι τότε δεν μπορεί να είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν ξέρω αν ήξερε τι έλεγε με αυτό το «παντός καιρού» ή αν του ξέφυγε, διότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι πάντα παντός καιρού, πρέπει να είναι και στα δύσκολα και στα εύκολα. Αυτά, βέβαια, τα είπε όταν δεν είχαν φτάσει ακόμα οι δημοσκοπήσεις στα χέρια του, οι οποίες έδειχναν μια υπεροχή του ΟΧΙ όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα. Τώρα, άλλαξαν άρδην οι δημοσκοπήσεις, διότι ο κόσμος βλέπει τα περήφανα γηρατειά στα ΑΤΜ και μάλιστα χθες χάσαμε έναν συμπολίτη μας από τα περήφανα γηρατειά, στη Λάρισα, και καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε εάν αυτό είχε συμβεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. Το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην, οι δημοσκοπήσεις ανατρέπονται από ημέρα σε ημέρα και αρχίζουν να λένε μέσω του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος είναι ο «λαγός» της κυβέρνησης, ότι πρέπει να παρακαλέσουμε τον κ. Τσίπρα ακόμα και αν βγει το ΝΑΙ την Κυριακή να μην παραιτηθεί.
Για το δημοψήφισμα:
Είναι ένα δημοψήφισμα διασυρμός, ένα δημοψήφισμα παρωδία, ένα δημοψήφισμα πέντε ημερών, ένα δημοψήφισμα που ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το ελάχιστο χρονικό όριο δημοψηφίσματος είναι 15 ημέρες. Όταν έκανα στη Γαλλία το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα είχαν έξι μήνες προθεσμία, για να ενημερωθεί ο λαός. Εδώ δεν ήθελαν να ενημερωθεί ο λαός, γιατί ξέρουν ότι αν ενημερωθεί ο λαός θα ήταν καταλυτικά υπέρ του ΝΑΙ. Γιατί το ΝΑΙ, την Κυριακή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ΝΑΙ στην Ευρώπη, Ναι στο ευρώ και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό θέλει.
Αφήστε που το ψηφοδέλτιο πάσχει από παντού. Δεν μπορείς να βάζεις πρώτα το ΟΧΙ και μετά το ΝΑΙ προλαμβάνοντας τους ψηφοφόρους.
Για την αντίφαση μεταξύ της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση και του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού:
Ρίχνουν μερικές θέσεις για να δουν τις αντιδράσεις του κόσμου και όταν τις βλέπουν αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση 180 μοιρών. Κοιτάξτε, η μέχρι τώρα πορεία τους δείχνει ότι είναι αναξιόπιστοι και ψεύτες, διότι αποδεικνύεται ότι τελικά ό,τι έλεγαν οι εταίροι μας ήταν τα αληθινά γεγονότα που συνέβαιναν στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής. Αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ, ότι μας χώριζαν από τη συμφωνία μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ είναι εξωφρενικό, αντιλαμβάνεστε ότι ήταν προσχεδιασμένο να πάνε σε δημοψήφισμα. Να οδηγήσουν τη χώρα σε διχασμό και αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο. Δεν είναι αν θα βγει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, με ενδιαφέρει να μην φέρουν στον τόπο εθνικό διχασμό, που είναι ό,τι χειρότερο αυτές τις στιγμές που θα απαιτούν να είμαστε όλοι ενωμένοι για να κάνουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση. Γιατί πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση.
Για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά των πολιτικών αντιπάλων:
Αυτούς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και όλοι γύρω από αυτήν περί γερμανοτσολιάδων, περί τρόικας εσωτερικού, ανατρέπονται από τις συναντήσεις που έχει κάνει και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα τους, όταν έλεγαν βοηθήστε την πατρίδα μας, τη χώρα μας. Αντιθέτως, κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων που γινόντουσαν για την 5η αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά, ο κ. Τσίπρας όποιον έβλεπε στο εξωτερικό του έλεγε να μην λαμβάνει υπόψη την τότε κυβέρνηση γιατί θα την ρίξει εκείνος με την προεδρική εκλογή. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Για αυτό τον λόγο, θεωρούνται αναξιόπιστοι και από το εξωτερικό.
Για το εάν είναι εξωτερική παρέμβαση το γεγονός ότι οι εταίροι δηλώνουν άρνηση να συνομιλήσουν πλέον με την κυβέρνηση:
Δεν το θεωρώ παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας. Ο κ. Βαρουφάκης, για παράδειγμα, κατέστη αναξιόπιστος μόνος του, άλλα λέει την μια μέρα, άλλα την άλλη, μας κατηγορεί για κινδυνολογία και τελικά όσα εμείς επισημαίναμε ως κινδύνους έγιναν πρακτική. Σας θυμίζω, ότι την προηγούμενη βδομάδα ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι είναι τρόικα εσωτερικού εκείνοι που μιλούν για capital controls. Τα capital controls υπάρχουν ήδη στη χώρα και μάλιστα με πολύ σκληρούς όρους. Θεωρώ ότι ειδικά ο κ. Βαρουφάκης έπρεπε ήδη να έχει εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Αλλά και ο κ.Τσίπρας, άλλα έλεγε στους συνομιλητές του σο εξωτερικό και άλλα έλεγε στο εσωτερικό, για να φανεί αρεστός στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Μην γελιόμαστε, το πρόβλημα του κ.Τσίπρα ήταν η εσωτερική αντιπολίτευση, διότι όταν ο ίδιος πρότεινε 8 δις μέτρα και είδε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος του κατάλαβε ότι η ίδια, η δική του πρόταση δεν θα μπορούσε να περάσει.
Και το έχω πει πολλές φορές, ας έφερνε σε δημοψήφισμα την δική του πρόταση, των 47 σελίδων , των 8 δις ευρώ, να μετρήσει εάν η εσωτερική του αντιπολίτευση θα την ψήφιζε.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους:
Καταρχήν, το χρέος δεν επηρεάζει τα δημοσιονομικά, εμείς θα αρχίσουμε να εξοφλούμε το χρέος μας από το 2025 και μετά. Ασφαλώς, όμως, και γίνεται βιώσιμο το χρέος και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδόν συμφωνήσει στη βιωσιμότητα του χρέους. Πως; Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, από τα 30 χρόνια να πάει στα 50, με μείωση του επιτοκίου και μια περίοδο χάριτος η οποία σχεδόν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έλεγε προεκλογικά, έλεγε ότι θα κουρέψει το χρέος, μετά είπε για αναδιάρθρωση και τώρα μιλάει για διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Βεβαίως, κάνουμε στη Βουλή επιτροπές, με την Πρόεδρο της Βουλής και κάποιους περίεργους ανά τον κόσμο, όπου έβγαλαν ένα συμπέρασμα ότι το χρέος μας είναι επαχθές και ότι είναι παράνομο. Ας μας πουν, λοιπόν, ποιος από τους δύο θεσμικούς πόλους, η κυβέρνηση ή η Πρόεδρος της Βουλής, έχει θέση για το χρέος.
Για το ενδεχόμενο εκλογών:
Είμαι κατά των συχνών εκλογών και το λέω ευθέως και τώρα. Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση, διότι όποιες επιλογές έγιναν πριν την ώρα τους δεν έδωσαν καλά αποτελέσματα. Η συνταγματική επιταγή των τεσσάρων ετών πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας να την εφαρμόσουμε. Αλλά, ασφαλώς, θα δείξουν και τα γεγονότα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα, ότι αν την Κυριακή βγει το ΝΑΙ θα αποχωρήσει.
Για τη δήλωση Λαφαζάνη ότι το δημοψήφισμα είναι ένα πείραμα:
Μου έκανε τρομερή εντύπωση η δήλωση του κ. Λαφαζάνη ότι με το δημοψήφισμα κάνουμε ένα πείραμα προς πίεση. Είναι δυνατόν, να κάνουμε τον ελληνικό λαό πειραματόζωο; Δεν θα δεχθώ ποτέ να θεωρούν ένα δημοψήφισμα πείραμα, να θέτουν εθνικό διχασμό στη χώρα για ένα πείραμα.
Για τον κ. Γιούνκερ:
Τον κ. Γιούνκερ οφείλω να τον υπερασπιστώ. Επειδή είχα και προσωπικές επαφές μαζί του σας λέω ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, ένας σοβαρός άνθρωπος και πάνω από όλα ένας φίλος της Ελλάδος. Έχουμε χάσει όλους μας τους φίλους, όλα μας τα ερείσματα στο εξωτερικό. Ούτε από τη Ρωσία, ούτε από την Κίνα, ούτε από τις ΗΠΑ μπορούμε να πάρουμε λεφτά, μόνο από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.