Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "Κανάλι 9"
Αθήνα, 30 Απριλίου 2010
Σημεία συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
και βουλευτή Ν.Δ. Β’ Πειραιώς
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ 9»
Δημοσιογράφοι: Μ. Παπαναγιώτου
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον βουλευτή της Ν.Δ. Β’ Πειραιά και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, τον κ. Τραγάκη. Καλή σας ημέρα.
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Τελικά, τι θα κάνετε ως κόμμα μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή; Θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο της περαίωσης επί της αρχής, δεν θα το ψηφίσετε, τι θα κάνετε;
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, να μιλήσουμε για τη διαδικασία. Αυτή τη διαδικασία, την έχει επιλέξει ο Υπουργός Οικονομικών πέντε φορές. Έχει φέρει πέντε νομοσχέδια σε δέκα μήνες με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει ένα στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης.
ΔΗΜ: Αυτό από μόνο του, ανεξαρτήτως περιεχομένου, δεν λέει τίποτα.
Γιάννης Τραγάκης: Να σας πω τι σημαίνει. Σημαίνει φίμωση των βουλευτών και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Διότι, αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι η εξής. Θα γίνει, σήμερα, μια συνεδρίαση δέκα ωρών στην οποία δεν θα μπορούν να λάβουν το λόγο οι βουλευτές. Θα έχουν το λόγο μόνο οι εισηγητές, είναι οι βουλευτές από κάθε κόμμα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι υπουργοί. Αν είναι δυνατόν. Αυτό δεν είναι φίμωση; Πάμε, τώρα, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Θα σταθώ στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μετά τις αντιδράσεις όλων μας, ο υπουργός προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις με το άρθρο 12 παράγραφος 6, που αφορά τους εκδότες πλαστών φορολογικών στοιχείων, βάζοντας ιδιόγραφη προσθήκη. Αν δεν έβαζε και αυτό, ακόμα και εκείνοι για τους οποίους είχε εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια 30 εκατομμυρίων, θα κέρδιζε 87%. Είναι δυνατόν να δίνεται τέτοια αμνήστευση; Το δεύτερο, σοβαρό θέμα του νομοσχεδίου είναι ότι δεν συμψηφίζει τις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, με τις οφειλές που θα δημιουργηθούν από την περαίωση. Δηλαδή, καλούμε τους πολίτες να κάνουν την περαίωση για να εισπράξουμε χρήματα, αλλά από την άλλη χρωστάμε χρήματα και δεν τα δίνουμε. Στο ερώτημα που έθεσα κατ’ επανάληψη στον υπουργό πόσα υπολογίζει να του αποδώσει η περαίωση και πόσα χαρίζει, δεν πήρα απάντηση. Όταν ο Πρωθυπουργός, πέρυσι στη ΔΕΘ, όταν είπε το περίφημο «υπάρχουν λεφτά» είπε ότι θα προέλθουν από τα 30 δισεκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι τα χρήματα που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι μόνο 1.650.000.000 ευρώ. Να απαντήσω, όμως, στο ερώτημα σας τι κάνει η Ν.Δ. Εμείς, έχουμε τονίσει ότι θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο εάν αυτά τα, περίπου, δύο δισεκατομμύρια που αναμένει να εισπράξει δεν θα τα εισπράξει από άλλους φόρους που έχει εξαγγείλει. Εάν δεν αυξήσουν τον Φ.Π.Α, εάν δεν αυξήσουν τις αντικειμενικές αξίες και εάν δεν επιβάλλουν έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, τότε εμείς θα ψηφίζαμε την περαίωση. Θα ήθελα να σταθώ και στο θέμα της κατάθεσης της τροπολογίας στην κατεπείγουσα διαδικασία. Διαφωνούμε κάθετα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Μια φορά έγινε το 1993, με τον προηγούμενο κανονισμό. Με τον παρόντα κανονισμό, όπως έχει αλλάξει από το Σύνταγμα του 2001, δεν μπορεί σε κατεπείγον νομοσχέδιο να καταθέσει τροπολογία. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Συνιστά σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Αυτή η τροπολογία είναι ντροπή. Είναι μια τροπολογία μετωπικής σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως.
ΔΗΜ: Δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος κ. Τραγάκη;
Γιάννης Τραγάκης: Ο κ. Σαμαράς, πριν μερικές μέρες, πρότεινε στην κυβέρνηση να έρθει σε ένα ουσιαστικό διάλογο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, ώστε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, ακόμα και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Δεν επιτρέπεται, όμως, να υποβάλλεται τροπολογία μέσω της οποίας απειλούνται με φυλάκιση τριών, τουλάχιστον, ετών και δήμευση της ακίνητης περιουσίας τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Δεν είναι δυνατόν. Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί αμέσως και η κυβέρνηση να ξεκινήσει τον διάλογο.
ΔΗΜ: Σύμφωνοι, αλλά τι νόημα έχει μετά την ψήφιση του νόμου; Όταν μια πολιτεία, η οποία υποτίθεται έχει κάνει επίταξη, δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο.
Γιάννης Τραγάκης: Βάσειτων συνταγματικών διατάξεων περί επιτάξεως και βάσει του νόμου που ισχύει για αυτή την περίπτωση, είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εφαρμόσει την επίταξη. Πάντως, στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, την κυβέρνηση δεν την συνέφερε να οξύνει τα πνεύματα με αυτή την τροπολογία. Να σας πω και κάτι άλλο που με ενοχλεί στην τροπολογία αυτή; Με ενοχλεί το γεγονός ότι η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα – σωστά ως εδώ – ή μετά από αναφορά του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού. Δηλαδή, ο υπουργός γίνεται καταδότης; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.