Search
× Search
Τρίτη, 6 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ"

Σημεία της συνέντευξης του
Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας
& Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ»
 
Δημοσιογράφοι: Χ. Μπότσαρης – Γ. Ντάσκας
 
 
Για τις αρνητικές πτυχές του Μνημονίου:
 
Τις αρνητικές πτυχές του Μνημονίου τις ζει ο ελληνικός λαός στο πετσί του, όταν έχουμε ανεργία 15% και ύφεση 4,2%. Όλες οι προβλέψεις του Μνημονίου, οι οποίες έγιναν και προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2010, έπεσαν έξω. Αυτό σημαίνει ότι το Μνημόνιο δεν βοήθησε όσο έπρεπε.
 
Για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους:
 
Εμείς λέμε ναι στην επιμήκυνση, διότι είναι αδύνατον με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, το 2013 και 2014 να γίνει η αποπληρωμή των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν συγχρόνως έχουμε να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια από τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν συναφθεί.
 
Λέμε ναι, όμως, υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να αφορά το σύνολο του ποσού, δηλαδή να υπάρξει επιμήκυνση και για τα 110 δισεκατομμύρια. Αφετέρου, η επιμήκυνση αυτή να μην συνοδεύεται με νέα μέτρα. Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητη.
 
Θέτω, επίσης, το ερώτημα. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα συνοδεύεται συγχρόνως με την αύξηση του επιτοκίου; Διότι, εάν όπως συζητείται το 5,2% που έχουμε επιτόκιο πάει στο 5,8%, σημαίνει ότι θα έχουμε 12% αύξηση του επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
 
 
Για όσα είπε ο Στρος Καν στη Βουλή:
 
Είπε ορισμένα πράγματα που με εξέπληξαν. Είμαι πολλά χρόνια στη Βουλή και έχω δει πολλούς αρχηγούς κρατών, ξένους αξιωματούχους και εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. να μιλούν στην Γερουσία. Για πρώτη φορά ξένος και μάλιστα Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόλμησε να υποδείξει πως η αντιπολίτευση θα ασκήσει τα καθήκοντα της. Θεωρώ ότι είναι μια απαράδεκτη δήλωση αυτή που έκανε. 
 
Μας είπε, επίσης, ότι «εσείς ήρθατε σε εμάς για θεραπεία και όχι εμείς σε εσάς». Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η φαρμακευτική αγωγή την οποία έδωσαν ήταν υπέρμετρα υψηλή και ο ασθενής κινδύνεψε να πεθάνει, για να μην πω ότι πέθανε.
 
Και κάτι ακόμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Στρος Καν μας είπε ότι τώρα η χώρα μας έγινε θελκτική για επενδύσεις για τις Ασιατικές χώρες. Και εννοούσε την Κίνα. Θα του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι για το θέμα της Cosco– όπου η παραχώρηση της δεύτερης προβλήτας στον Πειραιά ήταν τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. – το ΠΑΣΟΚ νέκρωσε όλο τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα, με μια πολύμηνη απεργία, η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Έλεγαν, δε, ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν αυτή τη σύμβαση. Και όχι μόνο δεν την κατήργησαν, αλλά επιδιώκουν έντονα να δώσουν στους Κινέζους και την Α’ προβλήτα στον Πειραιά, να τους παραχωρήσουν την προβλήτα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το χώρο στο Θριάσιο Πεδίο ώστε να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο.
 
 
Για την περίπτωση της Ιρλανδίας και τις εργασιακές σχέσεις:
 
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έλαβε μέτρα λιτότητας προτού προσφύγει στο ΔΝΤ. Εμείς, ούτε καν το προσπαθήσαμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση όσον αφορά στο Μνημόνιο. Απεδείχθη, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα, με τις κλαδικές και υπηρεσιακές συμβάσεις, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από τον ιδιωτικό τομέα.
 
 
Για την κοινωνική συνοχή:
 
Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα κοινωνικής συνοχής. Μεγαλύτερο από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής. Εάν, διαρραγούν οι δεσμοί της κοινωνίας, θα έχουμε τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα.
 
 
Για την έκδοση του ευρωομολόγου:
 
Εμείς, ήμαστε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Διότι, τα ευρωομόλογα θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Το να υπάρχει μόνο η οικονομική ένωση δεν λέει τίποτα, πρέπει να υπάρξει και η πολιτική ένωση. Θα πρέπει οι οικονομικά ισχυροί της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, να αντιληφθούν ότι εάν δεν βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε κινδυνεύει να διαρραγεί η ενότητα της Ένωσης. Θα διαμορφωθεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον.
 
Δυστυχώς, βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς, με όραμα, που να βάζουν πάνω από το εθνικό τους συμφέρον το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ευρώπη πιέζεται πανταχόθεν, για να μην πραγματοποιηθεί η πολιτική ένωση. Η πολιτική ένωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Ευρώπη να είναι δυνατή, ανταγωνιστική και να δημιουργήσει τον δικό της ισχυρό πόλο.
 
 
 
 
 
 
Για το θέμα της διαφθοράς:
 
Όταν βγαίνουμε μόνοι μας στο εξωτερικό και λέμε ότι ήμαστε μια διεφθαρμένη χώρα, είναι δυνατόν να μην το λένε οι ξένοι; Και μου έκανε εντύπωση ότι το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ότι είναι Πρωθυπουργός σε μια διεφθαρμένη χώρα. Νομίζω, ότι αυτή η δήλωση θα τον ακολουθεί για πολύ καιρό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διαφθορά, αλλά όχι τόσο εκτεταμένη όσο θέλουμε να την παρουσιάζουμε οι ίδιοι. 
 
Για τους κερδοσκόπους που αγοράζουν ομόλογα:
 
Οι κερδοσκόποι ή οι επενδυτές, όπως θέλει να τους πει ο καθένας, δημιουργούν ένα περιβάλλον τέτοιο, ώστε η άνοδος των επιτοκίων να τους βγάλει κερδισμένους. Με αυτό τον τρόπο αποκαλούνται κερδοσκόποι. Δηλαδή, ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων και με την αύξηση των επιτοκίων κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα. Βέβαια, και το ΔΝΤ δεν είναι άμοιρο ευθυνών σε ότι αφορά τα επιτόκια. Διότι, και το ΔΝΤ μας δανείζει με επιτόκιο αρκετά υψηλό. Το 5,2% επιτόκιο, σε μια τριετία ή τώρα αν γίνει σε βάθος επταετίας, είναι πολύ υψηλό επιτόκιο αποπληρωμής.
 
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω δανεισμού:
 
Ακούγεται ότι μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω δανεισμός, πενήντα ακόμα δισεκατομμυρίων ευρώ. Νομίζω, ότι πρέπει να αποφύγουμε τον περαιτέρω δανεισμό. Ο κ. Στρος Καν είπε χθες - και πέρασε απαρατήρητο - ότι το όριο του χρέους πρέπει να είναι στο 150% του ΑΕΠ. Εάν υπερβείτε, είπε, το 150% του ΑΕΠ θα έχετε πρόβλημα. Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι μέσα στο 2011 θα είμαστε στο 145% και ότι θα πάμε στο 155%. 
 
 
Για το χρέος των ΔΕΚΟ και των Νοσοκομείων:
 
Προχθές, στη συζήτηση στη Βουλή για την Ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική πολιτική του 2010, ρώτησα τον κ. Προβόπουλο εάν είναι πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χρέος των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων να προστίθεται στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Η απάντηση του ήταν ότι δεν γνωρίζει σίγουρα, αλλά πιστεύει ότι δεν γίνεται σε όλες τις χώρες.
 
Η αύξηση του χρέους κατά 20 δισεκατομμύρια, οφείλεται στην αναγνώριση στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης των χρεών των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων. Για αυτό το λόγο αυξήθηκε το χρέος αυτομάτως και πήγε στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, πάντως, είναι θέμα της Ε.Ε.
Print
1302 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω