Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνεντεύξεων του Γ. Γραμματλεα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον ΑΝΤ1, στη ΝΕΤ και το MEGA

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009
 
Σημεία της συνεντέυξεων του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1,
 στην εκπομπή της ΝΕΤ «Προσκήνιο»
και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA”
 
 
Για την πρόταση να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. απευθείας απο τη βάση του κόμματος:
 
Το καταστατικό μας προβλέπει ότι η εκλογή του αρχηγού και προέδρου της Ν.Δ. γίνεται από το συνέδριο και με συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, ο οποίος είναι πολύ ευρύς. Πάνω από 4.800 μέλη. Οι εκλέκτορες αυτοί είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές, οι τέως βουλευτές, τα κομματικά στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυρίως εκλέκτορες εκλεγμένοι από τη κομματική μας βάση. Τους έχουν εκλέξει πάνω από 360.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.
 
Για να αλλάξει το καταστατικό πρέπει να πάμε σε Συνέδριο. Μόνο το Συνέδριο μπορεί να επιβάλλει την εκλογή του νέου αρχηγού απο τη βάση. Ούτως ή άλλιως, είναι πλατιά η βάση που συμμετέχει στο Συνέδριο.
 
 
Για την αλλαγή αρχηγού:
 
Έχουμε κάνει τέσσερις αλλαγές αρχηγών και βρήκαμε την περπατησιά μας. Είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, με ιστορική διαδρομή και μέσα από τις προβλεπόμενες, από το καταστατικό διαδικασίες, θα οδηγηθούμε στην εκλογή νέου αρχηγού. Έχουμε περάσει πολλές φορές αυτή τη δοκιμασία και θα τα καταφέρουμε και τώρα.
 
Για την ευθύνη της ήττας:
 
Ο Κώστας Καραμανλής, μας οδήγησε σε τέσσερις νικηφόρες αναμετρήσεις. Έχει κερδίσει τέσσερις φορές, δύο εθνικές εκλογές και δύο ευρωεκλογές. Πρώτη φορά χάνει, γιατί το 2000 είχαμε ισοπαλία. Από εκεί και πέρα, ανέλαβε ο ίδιος το βάρος της ευθύνης για την ήττα και ήταν πολύ γενναία πράξη. Θα συμπληρώσω, όμως, ότι η ευθύνη είναι καταμερισμένη σε όλους μας αναλογικά και σε όλα τα κομματικά στελέχη.
 
Η εικόνα του Κώστα Καραμανλή, δημοσκοπικά, πήγαινε μέχρι τέλους καλά. Άντεχε. Τελικά απεδείχθη ότι τα βαρίδια ήμασταν όλοι εμείς. 
 
Για τον κόσμο της Ν.Δ.:
 
Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στον αγνό κόσμο της Ν.Δ.. Να νιώθει ότι είμαστε κοντά του, να νιώθει ότι τον ρόλο που μας εμπιστεύθηκε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα τον ασκήσουμε στο ακέραιο.
 
Ήμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε δομική, γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση με επιχειρήματα και προτάσεις. Δεν θα είμαστε αντιπολίτευση του «όχι σε όλα».
 
Για το τι πρέπει να αλλάξει:
 
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Να χαράξουμε μια ενιαία πολιτική, την οποία θα ακολουθούμε όλοι πιστά.
 
Να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, το ποιες κοινωνικές ομάδες θέλουμε να απευθυνθούμε και με ποιο τρόπο.
Εφόσον το κάνουμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και τη στρατηγική μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε αυτό το στόχο.
 
Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ:
 
Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και για τα δύο κόμματα. Η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ αφορά στο γεγονός ότι θα έχει μηδενική χρονική ανοχή από τον κόσμο. Το έχει πει, άλλωστε, και ο κ. Παπανδρέου. Επιπλέον, έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις και μένει να δούμε πως θα τις υλοποιήσουν. Καλλιέργησαν πολλές προσδοκίες, ο ελληνικός λαός τους έδειξε εμπιστοσύνη και οφείλουν να αποδείξουν ότι θα τιμήσουν αυτή την εμπιστοσύνη.
 
Για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία:
 
Ας δούμε τις υποψηφιότητες και μετά θα κρίνουμε. Και σε άλλα συνέδρια, πολλοί είχαν επιδείξει μια κινητικότητα, αλλά στο τέλος αποχώρησαν. 
 
Για τον κ. Παπανδρέου:
 
Ο κ. Παπανδρέου έβαλε πρώτα στόχο να κερδίσει το κόμμα και το κέρδισε. Μετά έθεσε τον επόμενο στόχο να κερδίσει την εξουσία και το πέτυχε. Τον δεύτερο στόχο τον κέρδισε ευκολότερα γιατί είχε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μαζί του.
 
Για τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ. που δεν επανεξελέγησαν:
 
Θα σας θυμίσω, ότι επτά πρωτοκλασάτα στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη, οι υπουργοί της μεγαλύτερης πολιτικής επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ, της ΟΝΕ, δεν είναι αυτή τη στιγμή στη Βουλή.
 
 
 
 
 
Για τη συσπείρωση και τις διαρροές της Ν.Δ.:
 
Εμείς καταφέραμε να συσπειρωθούμε. Ο στόχος μας ήταν το 80% και τελικά φτάσαμε στο 81%. Ωστόσο, τον κυρίαρχο ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξαν οι διαρροές της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ. Ήταν της τάξης του 7,7%. Όλοι οι δημοσκόποι λένε, πάντα, ότι όταν οι διαρροές είναι ένα προς δύο - πόσο μάλλον όταν είναι μεγαλύτερες - τότε κερδίζει οπωσδήποτε αυτός που οι διαρροές είναι υπέρ του. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο.
 
Για τον ρόλο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην πορεία για το συνέδριο:
 
Βάσει του καταστατικού μας, ο Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίζει μέχρι την εκλογή του επόμενου Γραμματέα. Είναι εκείνος που εκπροσωπεί, παρίσταται και προεδρεύει αντί του Προέδρου του κόμματος.
 
Ως εκ της θέσεως μου, λοιπόν, θα ασκήσω τον ρόλο του εγγυητή της ενότητας, διότι η παράταξη το έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή.
 
Για τις δηλώσεις των βουλευτών, μετά την ήττα:
 
Η ήττα φέρνει γκρίνια. Και η μεγάλη ήττα φέρνει ακόμα μεγαλύτερη γκρίνια. Πολλές φορές στην πίκρα μας μπορεί να πούμε πράγματα, τα οποία μετανιώνουμε εκ των υστέρων, όταν σκεφτούμε τι είπαμε. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι εκλογές είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Η μάχη του σταυρού είναι η σκληρότερη και δυσκολότερη μάχη που υπάρχει. Δημιουργεί τέτοιες αντιπαλότητες, ανάμεσα στους υποψήφιους του ίδιου κόμματος, που είναι άνευ προηγουμένου. Πολλές φορές φτάνουν στα άκρα.
 
Για την υποψηφιότητα Ψωμιάδη για την αρχηγία της Ν.Δ.:
 
Δεν θα κρίνω την συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ συμπαθής και έχει ένα κοινό που τον ακούει και τον ακολουθεί. Αυτό είναι γεγονός. Από εκεί και πέρα, είναι θετικό να υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για την αρχηγία της Ν.Δ., αλλά ας περιμένουμε να δούμε πόσοι θα μείνουν στο τέλος.
Print
1239 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω