Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9.84

Σημεία της συνέντευξης
του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84
 
Αθήνα, 7 Μαΐου 2008
 
Δημοσιογράφος: Γ. Λαυράνος – Γ. Κουρτάκης
 
 
 
ΔΗΜ: Είναι μαζί μας ο Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο οποίος πρέπει να είναι στεναχωρημένος σήμερα, δεδομένου ότι φαίνεται ο Παναθηναϊκός να περνά στην αντεπίθεση. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν νομίζω. Όπως δεν μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση και ο Παναθηναϊκός.
 
ΔΗΜ: Πάντως το πολυμετοχικό μοντέλο που φαίνεται να προωθεί ο Παναθηναϊκός δεν είναι άσχημο.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ καλό είναι. Σε όλες τις μεγάλες ομάδες του κόσμου, έτσι γίνεται.
 
ΔΗΜ: Πάμε στην δική σας ομάδα. Αναθεώρηση τέλος;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καθόλου τέλος. Η κοινοβουλευτική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι σε εξέλιξη, ήδη χθες μίλησαν οι γενικοί εισηγητές και οι αρχηγοί των κομμάτων. Από ότι φαίνεται θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες διατάξεις, οι οποίες είναι σημαντικές για την αναθεώρηση του συντάγματος. Όλοι εμείς θα είμαστε μαζί και κάποιοι χώρια.
 
ΔΗΜ: Όχι όμως αυτές τις διατάξεις τις οποίες ως κυβερνών κόμμα είχατε θέσει στην πρώτη γραμμή.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ως κυβερνών κόμμα είχαμε θέσει αρκετές διατάξεις στην πρώτη γραμμή. Σας θυμίζω ότι ενώ στην προηγούμενη αναθεώρηση του 2001 η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση συμμετείχε ενεργά, ψηφίζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των αναθεωρητέων διατάξεων, αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αντιμετώπισε την αναθεώρηση του συντάγματος ευκαιριακά, με σκοπιμότητα. Ενώ προσήλθαν στη διαδικασία και υπέβαλλαν τις δικές τους προτάσεις για την αναθεώρηση, όταν φτάσαμε στο άρθρο 16, το οποίο τους δημιουργούσε πολύ μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα, αποχώρησαν με καθαρά προσχηματικό τρόπο, τορπιλίζοντας έτσι την διαδικασία. Έχω την αίσθηση, ότι αυτή ήταν μια πολιτική ήττα για το ΠΑΣΟΚ και αυτό αποδείχθηκε και από τις δημοσκοπήσεις. Το 65% του ελληνικού λαού καταδίκασε την απουσία του ΠΑΣΟΚ από την συνταγματική αναθεώρηση. Και, βέβαια, το καταδίκασε και στις εκλογές.
 
ΔΗΜ: Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει η κοινή γνώμη στην αναφορά του Πρωθυπουργού ότι η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει θα είναι ένα μόνιμο βάρος. Δηλαδή σε οποιαδήποτε πρόταση ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσουμε.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είπε αυτό ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κίνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα πρόσθετο βάρος για τις επόμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις και το εξήγησε γιατί. Από το 1975, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έγιναν υπήρχε μια μίνιμουμ συναίνεση ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα. Για αυτό και ο συνταγματικός νομοθέτης το ’75 είχε προβλέψει το 180 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, τορπίλισε συστηματικά την συνταγματική αναθεώρηση, βρισκόμενο σε αδυναμία από την πολυφωνία που είχε στο εσωτερικό του για το άρθρο 16. Ο Πρωθυπουργός το ανέφερε χθες, εγώ το επιβεβαιώνω γιατί ήμουν Πρόεδρος της επιτροπής, τρεις φορές ζήτησαν – παρασκηνιακά παρακαλώ - να τους διευκολύνουμε με παρατάσεις για την ψήφιση του άρθρου 16 και εμείς τους διευκολύναμε. Για να μην τους φέρουμε σε δύσκολή θέση. Αυτό τι αποδεικνύει; Ότι έφυγαν με προσχηματικό τρόπο και ότι εάν ερχόντουσαν πάλι, το άρθρο 16 δεν θα το ψήφιζαν.
 
ΔΗΜ: Είναι επικίνδυνο, όμως, για τη δημοκρατία να θυσιάζουμε μια κορυφαία, για το πολίτευμα, διαδικασία στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εμείς την θυσιάζουμε; Το ΠΑΣΟΚ την θυσίασε. Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε, ήδη, ένα μέρος από αυτή την ενέργεια στις εκλογές που πέρασαν. Έχω την αίσθηση ότι θα εισπράξει και ένα ακόμα μέρος στις επόμενες εκλογές. Η μιζέρια και η άρνηση δεν προσφέρει τίποτα στον τόπο.
 
ΔΗΜ: Ποια είναι τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από ότι φαίνεται, θα αναθεωρηθεί το άρθρο για το ασυμβίβαστο, το άρθρο για τον προϋπολογισμό, που είναι πολύ σημαντικά άρθρα, θα αναθεωρηθεί το άρθρο για την προστασία των νησιωτικών και των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών, το άρθρο 78, 79, και άλλα πέντε – έξι άρθρα. Και ρωτάω, αν το ΠΑΣΟΚ ήταν παρών ποια θα ψήφιζε; Έφυγαν από μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για μικροκομματικούς λόγους.
 
ΔΗΜ: Μιας και παρακολουθείτε τις δημοσκοπήσεις, δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα δυο μεγάλα κόμματα κινούνται λίγο πάνω από το 55%;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εάν ανατρέξετε στις δημοσκοπήσεις των παλαιοτέρων ετών, θα δείτε ότι στην αρχή και μεσούσης της περιόδου υπάρχει πάντα μια αποσυσπείρωση στα δυο μεγάλα κόμματα. Υπάρχει, όμως, η λεγόμενη συσπείρωση κάλπης η οποία, κοντά στον εκλογικό χρόνο, ανεβάζει τα ποσοστά των δυο κομμάτων. Εμένα, βέβαια, με ενδιαφέρει το ποσοστό του δικού μου κόμματος και είμαι ικανοποιημένος. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο μέσο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
 
ΔΗΜ: Δεν συμφωνεί ο κ. Τατούλης, όμως, ότι οι ρυθμοί είναι γοργοί.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλά, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του και είναι λογικό.
 
ΔΗΜ: Μπορεί;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς. Είμαι ο πρώτος που το έθεσα και είπα ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του, απλώς θα πρέπει να την εκφράζει μέσα στα όργανα του κόμματος. Και να την εκφράζει με αποδείξεις.
 
ΔΗΜ: Εάν την εκφράζει στα κανάλια;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τις απόψεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έχω προσθέσει, μάλιστα, ότι από τις διαφορετικές απόψεις προκύπτει η σύνθεση και από την σύνθεση προκύπτει το καλύτερο αποτέλεσμα.
 
ΔΗΜ: Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι υπουργοί δεν συμφωνούν με τον διάλογο και τις ανοιχτές θύρες. Πριν από λίγο είχαμε στον αέρα την κ. Φουντουκίδου και μας είπε ότι χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κοντός, δεν δέχθηκε αντιπροσωπεία αγροτών από τον νομό Πέλλας.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Αυτά είναι φαινόμενα τριβής, μπορεί πάντα να υπάρχουν. Λογικό είναι. Ο Πρωθυπουργός, με εντολή του προς εμένα, έχει ζητήσει όλοι οι Υπουργοί να δέχονται τους βουλευτές για οποιαδήποτε αιτήματα και θέματα των περιφερειών τους. Αρκεί, όμως, αυτό να μην υπερβαίνει το μέτρο, γιατί τότε ο Υπουργός δεν θα έχει χρόνο να παράξει το έργο του. Η εμπειρία μου, όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει ότι αυτό το θέμα τριβής μεταξύ βουλευτών και υπουργών είναι διαχρονικό. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Εγώ θα δικαιολογήσω και τους δυο συναδέλφους. Ο Υπουργός πρέπει να παράγει έργο και να έχει προγραμματισμένα ραντεβού πριν δει κάποιον. Από την άλλη ο βουλευτής έχει την αγωνία της προβολής του στους συμπολίτες του.   
 
ΔΗΜ: Με τον Κουκοδήμο τι γίνεται;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από ότι φαίνεται θα πάει καλά.
 
ΔΗΜ: Θα επιστρέψει;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα πάει καλά.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Print
1204 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω