Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1
Σημεία της συνέντευξης του
Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1»
28 Μαρτίου 2008.
Δημοσιογράφοι: Λιαρέλης - Παναγόπουλος
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Χθες σας είδα να ανοίγετε τις εργασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα…
«Γιάννης Τραγάκης»: Πήγαμε καλά.
ΔΗΜ: Δηλαδή; Τι καλό είχε;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορισμένα σημαντικά θέματα, κυρίως όσον αφορά στο Σκοπιανό και έδωσε το στίγμα για το πώς πρέπει να κινηθούμε το επόμενο δεκαπενθήμερο, το οποίο είναι και το κρίσιμο.
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς είστε μηχανικός, άρα και πρακτικός άνθρωπος. Ο κ. Νίμιτς υπέβαλε προχθές μια πρόταση η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τη προηγούμενη που είχε υποβάλλει με τα πέντε ονόματα. Είναι πολύ χειρότερη για εμάς. Τι συνέβη; Μήπως δεν του δώσαμε να καταλάβει καλά;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η κα. Μπακογιάννη ξεκαθάρισαν χθες τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, το οποίο είναι το κατώτατο όριο υποχώρησης. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, ότι εμείς έχουμε διανύσει την απόσταση που μας αναλογούσε και δεν μένει τίποτε άλλο παρά να διανύσουν την απόσταση που τους αναλογεί και τα Σκόπια. Σημασία, όμως, έχει ότι εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, η οποία είναι και θέση όλων των κομμάτων, πλην ενός. Όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε αυτό που πρώτος έθεσε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή στο εξής. Ότι, καταρχήν, θα πρόκειται για μια σύνθετη ονομασία. Αυτό ήταν ένα τολμηρό βήμα της κυβέρνησης, που νομίζω ότι έβγαλε το Σκοπιανό από το τέλμα. Η σύνθετη ονομασία θα έχει γεωγραφικό όρο και θα είναι μια ονομασία έναντι όλων. Δηλαδή , έναντι των διεθνών οργανισμών, της Ελλάδας και όλων των άλλων χωρών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, στο οποίο συμφώνησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα και πάνω σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες, ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Μη πρόσκληση των γειτόνων μας στις συνομιλίες, για την έναρξη των συνομιλιών, όχι για την ένταξη τους. Αυτό να το διευκρινίσουμε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έχουμε μια κοινή γραμμή. Εντάξει, μερικές φορές, ορισμένοι αρχηγοί ρίχνουν κάποια πυροτεχνήματα, αλλά αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δεν αγγίζουν την εξωτερική πολιτική.
.
ΔΗΜ: Τούτων δοθέντων, εκτιμάτε ότι μέχρι την Τετάρτη μπορεί να βρεθεί λύση κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτή τη στιγμή, δεν θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση, λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στη κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη βδομάδα, εάν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, τότε θα είμαστε όλοι έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερωτήματα τίθενται. Πιστεύω, πάντως, ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία, για την εξωτερική μας πολιτική, να λύσουμε ένα χρόνιο θέμα.
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Υπέβαλλε το ΠΑΣΟΚ πρόταση δυσπιστίας, προφανώς για τους δικούς του λόγους. Γιατί διακρίνω πολλές φορές από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης μια ειρωνική διάθεση;
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι δεν αρμόζει ειρωνική διάθεση. Θα είδατε ότι κάποιοι, τον τελευταίο καιρό, προσπάθησαν να έχουν ένα ειρωνικό ύφος. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα τους βγει σε καλό.
ΔΗΜ: Για τον κ. Αλαβάνο μιλάτε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μιλάω συγκεκριμένα. Ξέρετε, η αλαζονεία είναι κακό πράγμα. Και μάλιστα αλαζονεία η οποία είναι πρόσκαιρη, διότι στη πολιτική διαρκεί πολύ λίγο. Όσο διαρκεί μια επιτυχία, η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχής. Στην πολιτική δεν υπάρχουν συνεχείς επιτυχίες, θα έρθουν οπωσδήποτε και αποτυχίες. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
ΔΗΜ: Πράγματι, ήταν μια κακή στιγμή για τον κ. Αλαβάνο, την οποία ο ίδιος διόρθωσε μετά και έδωσε διευκρινήσεις. Είδα, όμως, ότι συντεταγμένα του έγινε κριτική και από τα δύο κόμματα. Ο δικομματισμός…
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν ήταν θέμα δικομματισμού, ήταν θέμα πολιτικού πολιτισμού. Δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά διαβλέπω να μπαίνει η ειρωνεία και η αλαζονεία στη πολιτική σκηνή και αυτό είναι ότι χειρότερο. Διότι, σε τελική ανάλυση, οι πολιτικές δυνάμεις θα βρουν το δρόμο τους, θα βρουν την περπατησιά τους, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα τους. Σημασία, για μένα, έχει ότι αυτή τη στιγμή ζούμε πολιτικές στιγμές. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο την πραγματική πολιτική. Με τις αδυναμίες μας, με τους καβγάδες μας, με τις διαφορές μας, καμιά φορά και με τις εξαλότητες μας. Τελικά, όμως, μιλάμε πολιτικά και αυτό είναι το σημαντικό. Εγώ το μόνο που θα ήθελα, είναι να μην είμαστε σκέτη άρνηση, να έχουμε και προτάσεις. Διότι βλέπω – και δεν είναι αλαζονικό ή υπερβολικό αυτό – μια υπεροχή της κυβέρνησης σε αυτό το σημείο. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις, καλές ή κακές. Μπορεί να μην συμφωνείτε με ορισμένες από αυτές. Αλλά έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Θα ήθελα και από την αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Ακούω για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και με ενοχλεί αυτό, για τον εξής λόγο. Όταν δόθηκε το πακέτο των μετοχών στην Marfin όλοι φώναζαν ότι δεν έπρεπε να δοθεί σε Αραβικών συμφερόντων εταιρεία, παρά μόνο σε ευρωπαϊκή. Είχε χαλάσει ο κόσμος τότε, οι συνδικαλιστές έκαναν απεργία. Τελικά, μεταφέρεται το πακέτο των μετοχών από αραβικά χέρια σε μια γερμανική εταιρεία – κολοσσό, η οποία κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Από εκεί και πέρα, να συζητήσουμε αν είναι συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο, πως θα εκχωρηθεί ένα μέρος του μάνατζμεντ, αν θα είναι αποφασιστικό ως προς τη λήψη αποφάσεων. Όλα αυτά να τα δούμε, αυτά είναι πολιτική. Ο μηδενισμός, όμως, ότι ξεπουλάμε τα ασημικά του κράτους δεν ωφελεί.
ΔΗΜ: Δεν σας ρώτησα αν ανησυχείτε για την ψηφοφορία το βράδυ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι βέβαια. Έχουμε κάνει περίπου 72 ψηφοφορίες σε νομοσχέδια, περίπου 950 σε άρθρα και δεν είχαμε ούτε μια, το τονίζω, ούτε μια διαρροή.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.