Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8

Αθήνα, 24Σεπτεμβρίου 2008
 
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Πηνελόπη Γαβρά
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.. Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Το θέμα που συζητείται τις τελευταίες μέρες είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., την Παρασκευή. Τι να περιμένουμε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η Κεντρική Επιτροπή θα πάει μια χαρά, όπως πήγαν και οι προηγούμενες. Το λέω αυτό, διότι διαβάζω και ακούω αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα. Από την μια πλευρά, ότι θα μιλήσουν οι λεγόμενοι «αντάρτες» και θα θίξουν την Ν.Δ., Από την άλλη, ότι δεν θα μιλήσουν και άρα πάλι θα θίξουν το κόμμα. Ας αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς, έχουμε καλέσει και τα 452 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι το ανώτατο πολιτικό μας όργανο, και είναι ελεύθερος όποιος θέλει να μιλήσει. Η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι μια πολιτική πρωτοβουλία του Προέδρου για την φυγή προς τα εμπρός. Για να οδηγήσουμε την επικαιρότητα προς την πολιτική και μακριά από την παραπολιτική. Διότι, η πολιτική είναι ευνοϊκό πεδίο για εμάς.
 
ΔΗΜ: Δεν ξέρετε, δηλαδή, αν θα μιλήσουν οι διαφωνούντες, για να μην τους πω αντάρτες.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ, ούτε διαφωνούντες τους χαρακτηρίζω. Θα έλεγα αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη. Το ‘έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω. Οι διαφορετικές φωνές, μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα, είναι υγεία. Μας δίνεται η δυνατότητα να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις και να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Παράδειγμα, η τελευταία συζήτηση που έγινε για το άρθρο 14 του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου οι διαφορετικές φωνές έφεραν τις βελτιώσεις.
 
ΔΗΜ: Όταν, όμως, οι φωνές μιλούν ότι σε λίγα χρόνια η Ν.Δ. θα βλέπει την πλάτη, για να μην το πω αλλιώς, του ΠΑΣΟΚ είναι εποικοδομητικές;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ο βουλευτής είπε ότι θα συμβεί αυτό σε έξι – επτά χρόνια. Βέβαια, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τα λόγια του. Στο τέλος, ο μεγάλος κριτής είναι ο ελληνικός λαός, που θα μας κρίνει όλους. Θέλω, όμως, να κρατήσετε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι συνεπέστατοι στις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις. Μην σας διαφεύγει το γεγονός, ότι έχουν περάσει εκατοντάδες νομοσχέδια και χιλιάδες άρθρα με ομοφωνία των βουλευτών της Ν.Δ. Αυτό σημαίνει, ότι στη πράξη στηρίζουν όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δηλαδή, στηρίζουν το πρόγραμμα με το οποίο εκλεχτήκαμε όλοι βουλευτές, μόλις πριν ένα χρόνο. Ας μιλήσουμε, όμως, για την πραγματική πολιτική. Αυτή η κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, έχει πετύχει πολλά. Περάσαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενοποιώντας 135 ταμεία σε 5, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν τρεις φορές να αγγίξουν το θέμα και το άφησαν ως καυτή πατάτα. Προχωρήσαμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όταν πάλι το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε ποτέ να την ολοκληρώσει.
 
ΔΗΜ: Υπήρξαν, όμως, πολλές αντιδράσεις σε όλα αυτά. Δεν τις υπολογίζετε;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Αλίμονο αν δεν τις υπολογίζαμε. Αλλά κάθε μεταρρύθμιση δημιουργεί αντίδραση, κυρίως από αυτούς που έχουν βολευτεί. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τον μέσο Έλληνα, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο και τον μικρό επαγγελματία.
 
ΔΗΜ: Το θέμα είναι, πως μπορούμε να επιστρέψουμε στην πραγματική πολιτική, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός, όταν σε καθημερινή βάση έχουμε αυτή την κριτική..
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δέχομαι τον όρο κριτική, αλλά δεν συμφωνώ όταν ακούω την λέξη σκάνδαλο και ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα κάτι. Σας θυμίζω την υπόθεση Ζαχόπουλου, όπου επί τρεις ολόκληρους μήνες η ελληνική κοινωνία ταλανιζόταν από το, υποτίθεται, μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Στο τέλος, μετά τη δικαστική διερεύνηση, απεδείχθη ότι δεν υπήρξε τίποτα.  
 
ΔΗΜ: Θέλετε να πείτε ότι και το Βατοπέδι είναι ακριβώς το ίδιο;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω, δεν θέλω να προδικάζω. Από πού προήρθε, όμως, το όλο θέμα; Από την παραχώρηση, της κυριότητας, της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών στη Μονή Βατοπεδίου. Από ποιόν έγινε αυτό; Από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ομολογουμένως. Πότε ολοκληρώθηκε; Το 2003. Μια κυριότητα ολοκληρώνεται με τη μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο και η μεταγραφή αυτή έγινε με υπογραφή Φωτιάδη. Κανείς δεν το αρνείται.   
 
ΔΗΜ: Υπήρξε αναπομπή από τον κ. Φωτιάδη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Αναπομπή έγινε και από τον κ. Φωτιάδη και από τον κ. Δούκα. Είδατε, όμως, ότι υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έλεγαν ότι το δημόσιο δεν έχει, πια, κανένα δικαίωμα κυριότητας. Διότι είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Υπήρξε, λοιπόν, εντονότατη πίεση των ακτημόνων προσφύγων, που από το 1936 κατείχαν τις παραλίμνιες περιοχές και δεν μπορούσαν να κάνουν καμία μεταβίβαση. Έπρεπε να γίνουν ανταλλαγές. Να δούμε, λοιπόν, τις ανταλλαγές αυτές, μια προς μια με το μικροσκόπιο. Να δούμε τα συμπεράσματα που θα βγουν και τότε να μιλήσουμε. Εγώ θέλω να απευθύνω στην αξιωματική αντιπολίτευση μια και μόνο ερώτηση. Θέτουν θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας; Αν θέτουν τέτοιο ζήτημα, να βγουν να το πουν ευθέως και τότε να τα συζητήσουμε όλα. Από μηδενική βάση. Διότι, αυτή η επίθεση κατά του Αγίου Όρους, που γίνεται τώρα, είναι ενοχλητική και επιζήμια από κάθε άποψη. Δεν αφορά μόνο στο θρησκευτικό συναίσθημα, αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρέπει να διαφυλάξουμε το Άγιο Όρος, σαν κόρη οφθαλμού. Να διαφυλάξουμε τη θρησκευτικότητα, την ορθοδοξία και την ελληνικότητα του.
 
 ΔΗΜ: Μάλιστα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουμε αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών κ. Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Εποικοδομητικές προτάσεις γίνονται και οι οποίες θα εξεταστούν από τον Πρωθυπουργό.
 
ΔΗΜ: Το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι ευθύνη κάποιων προσώπων;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς. Ο καθένας κρίνεται από την συμπεριφορά του. Ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει το παράδειγμα και με τον τρόπο διαβίωσης και με τις αποφάσεις του. Για αυτό τον λόγο, έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην ελληνική κοινωνία. Δεν βλέπετε που όλοι οι πολίτες έχουν στραμμένες τις ελπίδες τους στον Κώστα Καραμανλή, για να αλλάξει το κλίμα; Να είναι σίγουροι, ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει αυτό που πρέπει.
 
ΔΗΜ: Σας ανησυχεί το γεγονός ότι μετά από οχτώ χρόνια το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Και νομίζω ότι το πρόβλημα για την Ν.Δ. είναι η αποσυσπείρωση.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Τα κόμματα εξουσίας έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν το βαθμό συσπείρωσης που επιθυμούν. Εάν παρατηρήσετε, όμως, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων θα δείτε ότι το 18% της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από την Ν.Δ. Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε την δυνατότητα, με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, και να συσπειρώσουμε τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και να πείσουμε τους υπόλοιπους ότι εμείς είμαστε εδώ. Έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο για τη χώρα.
 
ΔΗΜ: Ο ανασχηματισμός θα βοηθήσει;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Αυτός θα αποφασίσει. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η Ν.Δ. έχει ικανότατο πάγκο, έχει ικανότατα στελέχη. Άλλωστε, αρχή άνδρα δείκνυσι.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Print
1159 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω