Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 01 Απριλίου 2008
Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: θάνος Σιαφάκας
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και καλό μήνα σε όλους.
ΔΗΜ: Πως υποδέχεται και πως αξιολογεί η Ν.Δ. τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου στο θέμα των Σκοπίων;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι η ομοφωνία που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα της Βουλής, πλην ενός, είναι πολύ σημαντική. Όλα τα κόμματα στηρίζουν τη θέση της κυβέρνησης, τη θέση του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρώτος έθεσε το θέμα της άσκησης του βέτο και μάλιστα στο προεκλογικό debate. Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστοί σε όλους. Τόσο ο Πρωθυπουργός, με τις τρεις ομιλίες του στη Βουλή, όσο και η κα. Μπακογιάννη στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχουν ενημερώσει πλήρως για το τι συμβαίνει με τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα, υπάρχει πλέον μια πίεση χρόνου και νομίζω ότι η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου είναι θετική για την ελληνική εξωτερική πολιτική, διότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δεν είναι μόνη της, αλλά έχει στο πλευρό της και τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
ΔΗΜ: Είναι πολύ σημαντική αυτή η παρατήρηση. Έχω την εντύπωση ότι στο εσωτερικό μας μέτωπο περάσαμε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν της ενότητας και εθνικής ομοψυχίας, η δεύτερη ήταν της γκρίνιας, όταν τα πράγματα στράβωσαν λίγο, και η τρίτη φάση είναι αυτή που βλέπουμε τώρα. Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου δημιουργεί μια σημειολογία και μια αίσθηση εθνικής ομοψυχίας, από την άλλη όμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.
«Γιάννης Τραγάκης»: Μέσα στο παιχνίδι της εσωτερικής πολιτικής σκηνής ακούω και εγώ ορισμένους συνάδελφους να γκρινιάζουν ως προς το χειρισμό του θέματος. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι ήταν όλοι, ήμασταν όλοι, πλήρως ενημερωμένοι. Κοιτάξτε, όταν ένα θέμα βρίσκεται σε ακινησία 17 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα κάνει βήματα προς τα πίσω, τότε αντιλαμβάνεστε το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση.
ΔΗΜ: Επειδή η πολιτική δεν σταματά να είναι και παιχνίδι εξουσίας, μήπως το ΠΑΣΟΚ, με τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου, επιχειρεί να πάρει μερτικό από το βέτο, αν ασκηθεί, ή από τη λύση, αν επιτευχθεί;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν πιστεύω ότι το μεγάλο εθνικό μας θέμα εντάσσεται στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια. Τα κόμματα δεν έχουν αποδείξει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Η σημερινή κίνηση του κ. Παπανδρέου συνδέεται με την αυριανή μέρα, η οποία είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, διότι θα δεχθεί πιέσεις από διάφορους εταίρους μας. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που διάνυσε όλο το δρόμο που της αντιστοιχούσε για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έκανε κανένα βήμα και αυτό τους χρεώνεται αρνητικά. Οι δε συνεχόμενες προκλήσεις, που βλέπουμε το τελευταίο διήμερο, δεν τους βοηθούν και τις αποδίδω στο γεγονός ότι βρίσκονται σε προεκλογικό περίοδο, όπου κάποιες εξαλότητες είναι συνηθισμένες.
.
ΔΗΜ: Αυτό το παραλήρημα σε κιτς, με τη σβάστιγκα στην ελληνική σημαία και τον Καραμανλή ντυμένο με στολή των Ες Ες, έχω την αίσθηση ότι οπλίζει την ελληνική πλευρά με επιχειρήματα. Ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δεν το επιθυμούν να ζήσουμε ειρηνικά.
«Γιάννης Τραγάκης»: Οπλίζουν με επιχειρήματα την ελληνική πλευρά και από την άλλη άποψη. Ότι εάν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα, ας πούμε αύριο μεθαύριο, πως θα εφαρμοστεί αυτή η λύση. Διότι με την τάση που επιδεικνύει αυτή η χώρα στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι αποδυναμώνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί άμεσα η λύση. Όχι από τις ξένες χώρες, τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, αλλά από τους ίδιους. Αντιλαμβάνεστε, ότι δικαίως η χώρα μας είναι πολύ επιφυλακτική ως προς αυτό το σημείο, δηλαδή ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής της λύσης.
ΔΗΜ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Θέλω, όμως, να μιλήσουμε για την τελευταία πρόταση Νίμιτς. Αυτή η πρόταση έδειξε ότι κυρίως οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τις ελληνικές θέσεις, παρόλο που είχε δοθεί η εντύπωση στη κοινή γνώμη ότι αυτή τη φορά μας κατανοούν. Τι ακριβώς συνέβη; Λάθος εκτιμήσεις; Λάθος κινήσεις; Μας υποτίμησαν;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ πιστεύω ότι εξαρχής η ελληνική πλευρά, και μέσω της Υπουργού Εξωτερικών όταν συναντήθηκε με την Κοντολίζα Ράϊς τον Δεκέμβριο, είχε ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση της και είχε οριοθετήσει την κόκκινη γραμμή. Ίσως να πίστευαν ότι θα αλλάζαμε τελικά διαπραγματευτική θέση και θα υποχωρούσαμε από την κόκκινη γραμμή. Η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε και έπρεπε να φανεί ανυποχώρητη και αυτό ίσως ενόχλησε τους συμμάχους μας.
ΔΗΜ: Θέλω να κλείσουμε με το εξής ερώτημα, που το βλέπω σήμερα και σε ορισμένες εφημερίδες. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ρίξουν τον Καραμανλή, που δεν συμφωνούν με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδος με τη Ρωσία ή τις συμφωνίες της στα εξοπλιστικά προγράμματα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν θέλω να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θέλω να επισημάνω ότι ο Καραμανλής έδειξε να είναι ανυποχώρητος ως προς τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα και ότι έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα. Για παράδειγμα, ότι καταφέραμε μέσα σύντομο χρονικό διάστημα να καταστούμε ενεργειακός κόμβος, με σημαντικά πλεονεκτήματα στον υφιστάμενο γεωπολιτικό σχηματισμό.
ΔΗΜ: Αυτό δεν έχει ενοχλήσει κάποιους;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν θέλω να το πιστεύω. Κοιτάξτε, ο Καραμανλής έχει τη στήριξη της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού και δεν μιλάω για την κομματική μερίδα, η οποία είναι δεδομένη. Λέω ότι ο Καραμανλής ξεπερνά τα όρια της Νέας Δημοκρατίας και έχει αποδοχή από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜ: Κατά συνέπεια δεν δέχεστε ότι κάποιοι προωθούν τέτοια σενάρια;
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Εάν πάντως, υποθετικά, συμβαίνει κάτι τέτοιο, εμείς όλοι στηρίζουμε Καραμανλή. Με όλες μας τις δυνάμεις. Και αυτό δεν είναι κομματική κορώνα, το πιστεύω.
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τραγάκη.