Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Σημεία Συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2008
 
 
Δημοσιογράφος: θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημέρα κύριε Τραγάκη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε με την επιστολή Γκρουέφσκι, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, με την οποία προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα στην Ε.Ε. Ο κ. Μπαρόζο, όμως, θα είναι για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρεία, που σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για την άποψη της Αθήνας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και ενδιαφέρεται ο κ. Μπαρόζο για την άποψη της Αθήνας και όχι μόνο για τον λόγο που αναφέρατε. Αλλά και γιατί είμαστε από τα παλαιότερα, σχεδόν ιδρυτικά, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ορισμένες απαιτήσεις από αυτή, οι οποίες έως τώρα ικανοποιούνται. Έχω, δε, την αίσθηση ότι αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα του Γκρουέφσκι δεν έχει σχέση με την εσωτερική κατανάλωση, εκτός εάν δέχεται πιέσεις από την φανατική Αλβανική πλευρά. Αυτό, όμως, δεν τον συμφέρει. Διότι, εάν έρθει σε σύγκρουση με αυτή την πλευρά και δημιουργήσει ένα εσωτερικό μέτωπο, τότε θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά μήπως, με αυτό τον τρόπο, υποδαυλίζει τα θεμέλια της νεοσύστατης δημοκρατίας των Σκοπίων.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι ήταν λάθος η απάντηση στα Σκόπια, γιατί η Ελλάδα άνοιξε ένα δημόσιο διάλογο για ένα ανύπαρκτο θέμα. Θα ήθελα την άποψη σας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όταν λαμβάνεις μια τόσο προκλητική επιστολή, σε διεθνές επίπεδο, είναι αδύνατον να μην απαντήσεις. Διότι, αν δεν απαντήσεις τότε σημαίνει ότι αποδέχεσαι το πρόβλημα. Γι αυτό τον λόγο,  η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν αυστηρή και κοφτή για οριστικό κλείσιμο του ζητήματος.
 
ΔΗΜ: Να περάσουμε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις που είδαν την δημοσιότητα;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Πάντα προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις, είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Πρέπει να τις αναλύεις και να βλέπεις τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Εμείς έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο, είναι ότι διατηρούμε ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα συνεχώς αυξάνεται. Το δεύτερο, είναι η μεγάλη αποδοχή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο οποίος διεμβολίζει και άλλους κομματικούς χώρους, εκτός των συνόρων της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο νέος παίκτης στο πολιτικό σύστημα είναι ο Συνασπισμός.
 
ΔΗΜ: Εγώ θέλω να ρωτήσω πως μπορεί η Ν.Δ. να ξαναβγεί μπροστά. Η ατμόσφαιρα των ημερών δίνει την αίσθηση ότι το κόμμα σας δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ότι επιβραδύνει τους ρυθμούς του. Ίσως απαιτείται μια θεαματική πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί και η Ν.Δ. μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις για ανάληψη πρωτοβουλιών;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και είναι σίγουρο ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για μια φυγή προς τα εμπρός. Ο Πρωθυπουργός, σε όλη αυτή την πορεία της δεκαετούς κυριαρχίας του, έχει αποδείξει ότι κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, την κατάλληλη στιγμή. Στην πολιτική, ξέρετε, έχει πάντα σημασία το σωστό τάιμινγκ.
 
ΔΗΜ: Μήπως ένας ανασχηματισμός θα έστελνε στους πολίτες το μήνυμα της ανανέωσης;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι ανασχηματισμοί δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Πιστεύω, όμως, ότι ορισμένες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Και σε επίπεδο πολιτικών και σε επίπεδο προσώπων.
 
ΔΗΜ: Να πάμε στις συνεργασίες. Ισχύει η προεκλογική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι δεν συνεργάζοσαστε με τα άκρα, όσον αφορά στο ΛΑ.Ο.Σ;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ισχύει η μόνιμη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και της Ν.Δ. ότι εμείς καταβαίνουμε, στις επόμενες εκλογές, με αποκλειστικό σκοπό και στόχο την αυτοδυναμία. Οι οποιεσδήποτε συνεργασίες, προεκλογικές ή μετεκλογικές, δεν έχουν σχέση με την Ν.Δ.
 
ΔΗΜ: Την περασμένη βδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, δηλώσατε ότι για το ΠΑΣΟΚ χτυπούν οι καμπάνες για τους κομματικούς εισπράκτορες και τους Ρόκκους. Επιμένετε, ότι η υπόθεση των σκανδάλων δεν αγγίζει την Ν.Δ.;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Επιμένω. Και είμαι κάθετος σε αυτό. Διότι, είδατε ότι ενώ προχώρησε πολύ γρήγορα η δικαστική διαδικασία για την Siemens, δεν έχει ακουμπήσει κανένα πρόσωπο προερχόμενο από την Ν.Δ.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι μόλις ο κ. Ζορμπάς αποφάσισε την εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens, τον διώξατε ως μη συνεργάσιμο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν είναι έτσι. Καταρχήν, το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την αλλαγή της ανεξάρτητης αρχής έχει δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και τρεις μήνες, προτού καν συζητηθεί το θέμα της Siemens. Έχω την αίσθηση, ότι ο κ. Ζορμπάς πλήρωσε την κόντρα του με τους δικαστικούς και τα εισηγητικά σημειώματα, μέσα στα οποία είχε εκφέρει εισαγγελικές απόψεις. Υπήρξε, μια δυσλειτουργία στη συνεργασία μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή, ο κ. Ζορμπάς δεν έκανε καλά τη δουλειά του;
 
 
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Νομίζω, ότιο κ. Ζορμπάς, ο οποίος είναι ένας ικανότατος, τίμιος και ακέραιος λειτουργός, υπερέβη τα εσκαμμένα όσον αφορά στη σύγκρουση αρμοδιοτήτων με την τακτική δικαιοσύνη. Όταν κάποιος είναι εισαγγελικός λειτουργός επί 40 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι, πολλές φορές, τα βιώματα του επηρεάζουν την συμπεριφορά του.
 
ΔΗΜ: Πιστεύετε, ότι όλα τα στελέχη της Ν.Δ., κυβερνητικά και μη, ακολουθούν και υιοθετούν το δόγμα Καραμανλή περί σεμνότητας και ταπεινότητας;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εάν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχαμε λόγο να το συζητάμε. Ορισμένοι δεν το ακολουθούν και είναι λογικό. Δεν είναι δυνατό σε ένα μηχανισμό, ο οποίος απαρτίζεται από εκατοντάδες στελέχη, να μην υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που δεν υιοθετούν το σεμνά και ταπεινά, το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα ο Πρωθυπουργός. Πιστεύω, όμως, ότι τα φαινόμενα αυτά, επί της δική μας διακυβέρνησης, είναι πολύ περιορισμένα.
 
ΔΗΜ: Θέμα Τατούλη υπάρχει για την κυβερνητική παράταξη;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο, δημοκρατικό κόμμα και είναι λογικό να εκφράζονται διαφορετικές φωνές, διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Τατούλης έχει κάποιες απόψεις για ορισμένα θέματα, στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος διαφωνεί. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τατούλης τιμά τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε με την Ν.Δ., ψηφίζοντας πάντα όλα τα νομοσχέδια που έρχονται στην Βουλή.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1168 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω