Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2008
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3
Δημοσιογράφος: Γιάννα Παπαδάκου
ΔΗΜ: Καλωσορίζουμε τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη. Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλό μεσημέρι σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Πάμε να δούμε το ασφαλιστικό. Χθες σας ήρθε μια αιφνιδιαστική, θεωρώ, πρόταση για δημοψήφισμα από τον Συνασπισμό. Συμπαρατάχθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι λέτε για την πρόταση αυτή; Είναι, βέβαια, μια πρόταση που από το Σύνταγμα απαιτεί 180 βουλευτές, πείτε μου το σχόλιο σας.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 44 του Συντάγματος 120 βουλευτές μπορούν να προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νόμου. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις και για να γίνει αποδεκτή απαιτούνται 180 βουλευτές. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν 180 βουλευτές, άρα είναι μια πρόταση που υπεβλήθη για λόγους εντυπωσιασμού. Επιπλέον, είναι μια πρόταση που έγινε ασθμαίνως αποδεκτή από μερίδα του ΠΑΣΟΚ και όχι από όλο το ΠΑΣΟΚ. Διότι, ο μεν κ. Παπουτσής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, την αποδέχθηκε αμέσως, ο δε κ. Βενιζέλος είχε ορισμένες ενστάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα και για τις οποίες είχε δίκιο.
ΔΗΜ: Εσείς γιατί δεν αποδέχεστε μια τέτοια πρόταση, εφόσον λέτε οι διατάξεις που προωθούνται ευνοούν τη μητέρα, τους εργαζόμενους, εφόσον είστε βέβαιοι για τη μεταρρύθμιση που προωθείτε και με αφορμή την οποία έγιναν άλλωστε και οι εκλογές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Με προλάβατε. Το ασφαλιστικό το έχουμε βάλει σε διαβούλευση εδώ και δύο χρόνια και έγιναν διαρκείς συζητήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Κατεβήκαμε, λοιπόν, στις εκλογές με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου και ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις. Επιτρέψτε μου, όμως, μια παρατήρηση για την ουσία του θέματος. Το ελληνικό κράτος θα έχει έντονο πρόβλημα απονομής των συντάξεων σε δέκα χρόνια. Όταν, λοιπόν, μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός τολμάνε να θίξουν ένα θέμα που αφορά τις μελλοντικές γενιές νομίζω ότι πρέπει να επιβραβεύεται. Μην ξεχνάτε ότι εμείς έχουμε καλό παρελθόν στο ζήτημα αυτό. Αν το 1990 και το 1992 δεν υπήρχε ο νόμος Σουφλιά και Σιούφα, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να αποδοθούν συντάξεις και αυτό το ομολόγησε και ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.
ΔΗΜ: Γιατί, λοιπόν, δεν βάζετε το θέμα σε δημοψήφισμα αφού πιστεύετε τόσο πολύ στο δίκιο σας;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ο συνταγματικός νομοθέτης του 1975 – είχα και τότε την τύχη και την τιμή να είμαι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου – ήθελε να διασφαλίσει τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και κάτι άλλο. Οι εκπρόσωποι του λαού που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο δεν εκφράζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Διότι χθες άκουσα κάτι το πρωτοφανές. Δεν είναι δυνατόν να ακούγεται από κορυφαίους ομιλητές της αντιπολίτευσης ότι εκλάπη η ψήφος των βουλευτών της Ν.Δ. Οι βουλευτές της Ν.Δ. ήρθαν και ψήφισαν απολύτως συνειδητά.
ΔΗΜ: Πολιτικά το είπαν, επειδή είχαν διατυπωθεί διαφωνίες από ορισμένους βουλευτές.
«Γιάννης Τραγάκης»: Οι διαφωνίες που υπεβλήθησαν, από δυο τρεις συγκεκριμένους βουλευτές, οδήγησαν τελικά σε βελτιωτικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
ΔΗΜ: Υπήρξαν διαφωνίες και διαφωνίες. Υπήρχαν δηλώσεις δικού σας βουλευτή, ο οποίος έλεγε δεν θα ψηφίσω μείωση, δεν θα ψηφίσω για τα όρια ηλικίας και τα ψήφισε όλα…
«Γιάννης Τραγάκης»: Εάν αναφέρεστε στις δηλώσεις του βουλευτή που έκανε λόγο για τα τρία δεν του Πρωθυπουργού, θα σας επαναλάβω αυτό που είπε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή. Τα τρία δεν του Πρωθυπουργού ισχύουν, με δέλτα κεφαλαίο. Δεν υπάρχει μείωση συντάξεων, δεν υπάρχει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και δεν αλλοιώνονται τα γενικά όρια ηλικίας. Εάν και όπου υπάρχουν διορθώσεις στα όρια ηλικίας, αυτές αφορούν κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Να σας φέρω δύο παραδείγματα. Είναι καταρχήν, το λεγόμενο 37 – 58. Δηλαδή, αν κάποιος με 37 χρόνια πλήρους εργασίας παίρνει σύνταξη στα 58 του χρόνια. Είδατε ότι αυτή η διάταξη απεσύρθη και έμεινε ως έχει, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια άλλη περίπτωση αφορά τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Γνωρίζετε ότι μπορούσαν να πάρουν μειωμένη σύνταξη εάν έκλειναν το 50ο έτος της ηλικίας τους. Παρόλαυτα, ελάχιστες μητέρες έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος, οι περισσότερες περίμεναν – και λογικά περίμεναν – τη δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια. Δεν είδα, όμως, κανέναν να επαινέσει τη ρύθμιση για το εξάμηνο της μητρότητας, ούτε για τη μειωμένη εισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΔΗΜ: Να ρωτήσω κάτι άλλο. Τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Τρισέ, τις έχετε υπόψη σας;
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, διανεμήθηκαν σε όλους τους βουλευτές από τον Πρόεδρο της Βουλής. Υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τους τεχνοκράτες του, διότι η απάντηση θα σταλεί εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τετάρτη και μετά. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται η ανεξαρτησία της κεντρικής μας τράπεζας, της Τραπέζης της Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβάλλει στις εθνικές τράπεζες περιοριστικούς όρους και να επέμβει σε περιπτώσεις που αφορούν το πιστωτικό τους έργο και όχι το ασφαλιστικό.
ΔΗΜ: Αυτή την ύστατη ώρα, κ. Τραγάκη, και μετά από όσα έχουν γίνει αυτές τις μέρες, πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές, μπορεί να γίνει κάποιο βήμα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν βλέπω να υπάρχει καμία αλλαγή, διότι έχει ψηφισθεί από την πλειοψηφία της Βουλής κατ’ άρθρο. Απλώς η αντιπολίτευση, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποβάλλει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο του νομοσχεδίου και στην οποία εμείς θα ανταποκριθούμε. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για τη συνεπή στάση που έδειξε, τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όσο και κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών.
ΔΗΜ: Είχατε αγωνία κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, δεν είχα αγωνία. Γνωρίζετε ότι το είχα προεξοφλήσει αρκετό καιρό πριν, ότι είμαστε όλοι συντεταγμένοι πίσω από την κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης.
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, σας ευχαριστώ πολύ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ.