Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ALPHA 98,9"

Αθήνα, 10 Απριλίου 2009
 
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΟΝ ALPHA 98,9
 
 
 
 
Δημοσιογράφος: Γ. Κύρτσος
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.  
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καλό μεσημέρι, σε σας και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με το συντεχνιακό μας, με τους δημοσιογράφους τι γίνεται κ. Τραγάκη. Από ότι φαίνεται, τους έχει απαγορευθεί ακόμα και να προσεγγίζουν τον χώρο που βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είναι μια πάγια απόφαση, όλων των εξεταστικών επιτροπών, οι δημοσιογράφοι να μην βρίσκονται στο χώρο που εξετάζονται οι μάρτυρες. Είναι λογικό και επιβεβλημένο. Μην ξεχνάτε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είναι μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν είναι δυνατό, οι δημοσιογράφοι να είναι απ’ έξω όταν βγαίνουν οι μάρτυρες και να γίνεται ολόκληρη συζήτηση και αλισβερίσι, διότι το υλικό που συγκεντρώνεται μέσα στην επιτροπή είναι προανακριτικό υλικό. Εγώ νόμιζα ότι θα με επικρίνατε γιατί θα κρατήσουμε τους συναδέλφους σας την Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη, ίσως Μ. Τετάρτη και Τρίτη του Πάσχα. 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκδικείστε τον κλάδο μας δηλαδή;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κάθε άλλο. Εμείς, όπως γνωρίζετε καλά, συμβιώνουμε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και περνάμε περισσότερες ώρες μαζί τους παρά με τις οικογένειες μας. Αντιλαμβάνεστε, όμως, επειδή οι ημερομηνίες είναι λίγο σφιχτές, θα πρέπει η επιτροπή να επιτελέσει το έργο που της έχει ανατεθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την απόφαση της επιτροπής, νομίζω ότι έχουν συμφωνήσει να συνεδριάσουν μέχρι και την Μ. Τετάρτη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην πολιτική. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση από την υπόθεση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, κατά τη γνώμη σας;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι μια υπόθεση η οποία ερευνάται και δικαστικά, από τακτικό ανακριτή μάλιστα. Αντιλαμβάνεστε, ότι προ της ανακοίνωσης του πορίσματος της επιτροπής δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Η επιτροπή συλλέγει όλο το απαραίτητο υλικό, είτε σε έγγραφα είτε σε καταθέσεις μαρτύρων, και από εκεί και πέρα θα αξιολογηθεί και θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η υπόθεση πληγώνει την εικόνα της Ν.Δ., διότι η κοινή γνώμη, αυτή τη στιγμή, έχει μια εντύπωση, μια εικόνα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε την κοινή γνώμη και να της μεταφέρουμε μια εικόνα, η οποία στο τέλος να αποδειχθεί λανθασμένη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε, όμως, δύο γαλάζια στελέχη, έναν πρώην και έναν νυν, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους και καταγγέλλουν μια ζούγκλα στις επιδοτήσεις.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ το «γαλάζια στελέχη» θα το έβαζα μέσα σε πολλά εισαγωγικά. Η διαδικασία για τις άγονες γραμμές ακολουθείται από το 2001. Αυτή τη στιγμή, δεν κρίνουμε τις άγονες γραμμές και η παραγγελία που έχει έρθει από τον τακτικό ανακριτή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δεν αναζητά απάντηση για το τι γίνεται με τις άγονες γραμμές. Αυτό το θέμα, είναι εκτός του αντικειμένου της επιτροπής.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το εντός εισαγωγικών γαλάζιο στέλεχος, ο κ. Παυλίδης ή ο κ. Μανούσης;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Οπωσδήποτε όχι ο κ. Παυλίδης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι πάμε σε ευρωεκλογές με την υπόθεση της Siemens και την υπόθεση Παυλίδη ανοιχτές, με δύο σκάνδαλα…
 
 Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Την υπόθεση της Siemens, την χρεώνετε στην Ν.Δ.; Διότι, από τις μέχρι τώρα απόψεις που έχουν εκφρασθεί, τις αποφάσεις, την παραγγελία του εισαγγελέα και όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αυτό που προκύπτει είναι ότι από το 1996 έως το 2004, που ερευνάται η υπόθεση, δεν υπάρχει καμία ανάμειξη στελέχους της Ν.Δ. Το μόνο που γνωρίζουμε έως σήμερα – παρά το γεγονός ότι πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των καναλιών – είναι πρώτον, ο Ρόκος, και δεύτερον, το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που εννοούσα, είναι ότι πάμε στις ευρωεκλογές με δύο σκάνδαλα, μικρά ή μεγάλα, να ταλανίζουν τον τόπο. Αυτό δεν είναι κακό για το πολιτικό κλίμα της χώρας;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ασφαλώς. Και το υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όταν είπε ότι θα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων εάν δεν αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Μην ξεχνάτε, ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου, και η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο δίλημμα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα, με υπευθυνότητα και πρόγραμμα την οικονομική κρίση. Όταν την ίδια ώρα, βλέπετε μεγάλες οικονομίες, όπως των Η.Π.Α., της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε, όμως, ότι η κοινή γνώμη είναι ικανοποιημένη με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Διότι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλα πράγματα.
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σε κάθε δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη ποτέ δεν είναι ευχαριστημένη από την οικονομική κατάσταση. Σε οποιαδήποτε περίοδο, για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το δικό μας στοίχημα, λοιπόν, είναι να πείσουμε ότι εμείς πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ότι πήραμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, για την ύπαρξη ρευστότητας στην αγορά, για τον πολύ σημαντικό κλάδο του τουρισμού.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, θεωρείτε ότι έχουν περάσει στον κόσμο;
 
Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σας απαντώ ευθέως, όχι. Και εδώ είναι μεγάλη η δική μας ευθύνη, των πολιτικών. Να καταφέρουμε να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι τα μέτρα που πήραμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μεγάλο, επίσης, μερίδιο ευθύνης φέρει και η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε συνεννόηση στα έξι, τουλάχιστον, σημεία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είχαμε μια πλήρη άρνηση. Πιστεύω, ότι αυτό το «όχι σε όλα» της αντιπολίτευσης δυναμιτίζει την πορεία του τόπου προς ένα καλύτερο αύριο. Επιτρέψτε μου, απλώς, να σας θυμίσω, ότι από το από το 1996 έως το 2004 ψηφίστηκαν 204 νόμοι με τη συναίνεση της Ν.Δ. και ότι στην Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, από τα 82 αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος στα 81 Ν.Δ. έδειξε συναίνεση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Τραγάκη.
Print
1197 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω