Σημεία της συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ "Zoom στα γεγονότα"
Σημεία της συνέντευξης
του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ
«Zoom στα Πρόσωπα και στα Γεγονότα»,
με τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου
Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2008
Για τη ψηφοφορία της προανακριτικής επιτροπής:
Η Ν.Δ. θα είναι παρούσα στη ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μπορώ, με πάσα βεβαιότητα, να δηλώσω ότι δε θα υπάρξει καμία διαρροή, όπως άλλωστε έχει γίνει μέχρι τώρα. Από την έναρξη της περιόδου έχουν γίνει στη Βουλή εκατοντάδες ψηφοφορίες και σε καμία δεν υπήρξε παρέκκλιση από βουλευτή της Ν. Δ. Αυτό σημαίνει ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., σύσσωμη, στηρίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Πιστεύω, ότι η εξεταστική και προανακριτική επιτροπή είναι κορυφαία γεγονότα του πολιτικού μας βίου και πάλι η Ν. Δ , σύσσωμη, θα ακολουθήσει την κυβερνητική επιλογή.
Δεν είναι δυνατόν να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη μυστική ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή. Πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης και όλοι θα συνταχθούμε πίσω από αυτή.
Για την πιθανότητα να έρθει η δικογραφία στη Βουλή :
Δεν μπορεί να έρθει ο φάκελος στη Βουλή, θα ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Μετά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η δικογραφία θα έρθει σίγουρα στη Βουλή. Να περίμεναν, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ, να έρθει.
Δεν μπορεί να μετατεθεί η συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, εάν μέχρι την Παρασκευή δεν έρθει ο φάκελος στη Βουλή. Η ημερήσια διάταξη της Βουλής έχει, ήδη, καθοριστεί και διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές.
Για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή :
Στη χώρα μας, μετά τη μεταπολίτευση, όσες φορές συστήθηκαν προανακριτικές επιτροπές, αυτό έγινε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Το ότι μπορεί να αναφέρεται το όνομα ενός πολιτικού προσώπου στη δικογραφία, δε σημαίνει ότι εμείς, αυτομάτως, πρέπει να ζητήσουμε να συσταθούν επιτροπές, είτε εξεταστική είτε προανακριτική. Δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται και η στοιχειώδης τεκμηρίωση. Όπως, έχει γράψει και ο Α. Λοβέρδος στο βιβλίο του.
Εκείνοι που ζήτησαν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, δεν έχουν τεκμηριώσει το αίτημα. Το ΠΑΣΟΚ, μόνο με δύο γραμμές, «ηθική αυτουργία», στέλνει, εν ενεργεία Υπουργό σε προανακριτική επιτροπή, με πιθανότητα Ειδικού Δικαστηρίου. Χωρίς να υπάρχει καμία τεκμηρίωση.
Όταν ετέθη το ερώτημα, στον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, με ποιά δικαιολογία ζητάνε προανακριτική επιτροπή για το συγκεκριμένο πρόσωπο, εκείνος απάντησε : «κατά κοινή ομολογία, κατά την κοινή γνώμη». Δεν μπορεί να συσταθεί έτσι προανακριτική επιτροπή.
Για την επιλογή της Ν. Δ. να προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής :
Ότι μπορεί να κάνει η μια επιτροπή, μπορεί να κάνει και η άλλη. Ο Πρόεδρος της εξεταστικής και ο Πρόεδρος της προανακριτικής έχουν τις ίδιες εισαγγελικές αρμοδιότητες, αυτές του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Η εξεταστική επιτροπή έχει την εξουσία να κλητεύσει μάρτυρες, να παραγγείλει τη βίαιη προσαγωγή τους και να ορίσει ανακριτικό υπάλληλο, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, για να πάρει καταθέσεις.
Δεν μπορούμε να πάμε, απευθείας, σε προανακριτική επιτροπή, χωρίς εισαγγελική παραγγελία.
Η εξεταστική επιτροπή είναι ο προθάλαμος. Εξετάζει τις πολιτικές ευθύνες διαχρονικά, ενώ στην προανακριτική εξετάζονται ποινικές ευθύνες, μόνο, κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Εμείς κρίναμε, ότι η σωστή σειρά των πραγμάτων είναι να συσταθεί πρώτα εξεταστική επιτροπή. Δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο, δια στόματος Πρωθυπουργού, να προχωρήσουμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εάν προκύψουν ευθύνες, από την έρευνα της εξεταστικής.
Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να καλέσει όλους τους μάρτυρες και μπορεί να στοιχειοθετήσει κατηγορία. Και από την έρευνά της, να οδηγηθούμε σε προανακριτική επιτροπή.
Για την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων με την εξεταστική επιτροπή :
Εμείς, ρητά και κατηγορηματικά, θέλουμε να λάμψει όλη η αλήθεια και σε βάθος χρόνου. Δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Είμαστε ακόμα στην αρχή της Συνόδου. Σας θυμίζω, άλλωστε, από τη δική μου εμπειρία, ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ότι το 2006 δεν έληξε η Σύνοδος. Δεν υπήρξαν θερινά τμήματα διακοπών της Βουλής. Αυτό έγινε με δική μου πρόταση – πρωτοβουλία και το δέχτηκε η Βουλή. Επομένως, δεν υπάρχει φόβος παραγραφής. Ο φόβος παραγραφής υπάρχει, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Διότι, βάσει του Άρθρου 157 Παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, αν απορριφθεί το πόρισμα της επιτροπής, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης εναντίον του ίδιου προσώπου στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Η δική μας πρόταση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος, ήταν να μην υπάρξει αυτή η παραγραφή. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο προτείναμε να συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Τον νόμο, περί ευθύνης Υπουργών, τον αλλάζεις, όποτε θέλεις. Το Σύνταγμα δεν το αλλάζεις. Και λυπάμαι, διότι μας δόθηκε η ευκαιρία, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να συμφωνήσουμε σε κορυφαία άρθρα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω.
Το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τις παραγραφές. Παραγραφή για το έγκλημα του χρηματιστηρίου, παραγραφή για την ΔΕΚΑ, παραγραφή και τώρα.
Για την παραγγελία του κ. Σανιδά :
Το ΠΑΣΟΚ, στην αίτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, έβαλε αποσπάσματα από την παραγγελία Σανιδά. Μόνο, με βάση αυτήν την παραγγελία, ζητά προανακριτική επιτροπή. Παραγγελία, την οποία θεωρεί κατευθυνόμενη.
Για την ουσία της υπόθεσης του Βατοπεδίου :
Η ουσία του προβλήματος ήταν η απόκτηση της κυριότητας. Διότι, χωρίς την κυριότητα, δεν μπορείς να ανταλλάξεις τίποτα. Η κυριότητα αποκτήθηκε, όταν μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο το 2003, και με παραγγελία του Εφόρου Δημοσίων Κτημάτων Ξάνθης, συστήθηκε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.
Υπήρξε αίτηση αναπομπής. Την αναπομπή δεν την εξετάζει, μόνος του, ο Υπουργός, ζητά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα, ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της αναπομπής.
Η πίεση των ανταλλαγών ξεκίνησε από τους αγρότες ακτήμονες, που ζούσαν στις παραλίμνιες περιοχές, από το 1936. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιουσίες εκεί, έχουν καλλιέργειες, έχουν σπίτια και δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Ούτε στα παιδιά τους, με γονική παροχή, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Ζήτησαν, λοιπόν, αφού η κυριότητα ανήκει στη Μονή, να τα πάρει το Δημόσιο, ώστε να τους τα παραχωρήσει. Έτσι ξεκίνησε η πίεση των ανταλλαγών. Από κει και πέρα, η απληστία ορισμένων μοναχών οδήγησε σε άλλα πράγματα, τα οποία και θα διερευνηθούν.
Οι ανταλλαγές όλες είναι προς διερεύνηση. Να τις ελέγξουμε όλες, μια προς μια. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση. Μηδένισε το κοντέρ των ανταλλαγών.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού :
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο χρόνος των εκλογών είναι μακρύτερος απ’ ότι νομίζουμε όλοι.
Το θέμα του ανασχηματισμού το έθεσε, με αυτονόητο τρόπο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ότι είναι δικαίωμά του να κάνει ανασχηματισμό, όταν και όποτε το θελήσει.