Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

 
 
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε την συζήτηση, στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης. Καλημερα σας κύριε Τραγάκη.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Με τα βαϊων και κλάδων άρση της επιτήρησης, εγώ κ. Τραγάκη ως Έλλην πολίτης τι θα καταλάβω απο αυτό;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Εγώ θέλω να κάνω δυο σχόλια πάνω σε αυτό. Το πρώτο σχόλιο είναι ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πέτυχε αυτή την τριετία και με λύπη μου διαβλέπω μια μικροψυχία απο την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίζει ότι σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση πήγε καλά. Και δεν πήγε καλά με δικά της στοιχεία, πήγε καλά με τα δεδομένα της Ε.Ε. όταν αποφάσισαν ότι πρέπει να βγούμε απο την επιτήρηση, δηλαδή αυτά που λένε περί συνωμοσίας Βρυξελών – Αθηνών είναι μικροψυίες και δεν έχουν καμία θέση. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί αυτό να είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης αλλά είναι μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού λαού, διότι όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη όταν ακούω ότι αυτά είναι επιτυχία του ελληνικού λαού το μυαλό μου πάει ότι δεν έρχεται κάτι καλό.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα ήταν σαφής, είπε ότι ανοίγει φώς να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις αλλά έχω την αίσθηση ότι ούτε αυτά φτάνουν διότι υπάρχει μια ανισότητα μεταξύ τιμών και μισθών και συντάξεων και μιλά ειδικά για τους μικροσυνταξιούχους και μικρομισθωτούς. Σε βάθος χρόνου ας ευχηθούμε να πάει καλύτερα και θα πάει καλύτερα γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα ότι είναι κοντά στον κόσμο και κυρίως του λέει την αλήθεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ήταν πολύ τραγικό να κρύβουμε τους σκελετούς κάτω απο το χαλί και στις Βρυξέλλες να μας θεωρούν μια χώρα με διπλά βιβλία. Γιατί αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε, να τους κοροϊδέψουμε. Ε, οι κουτόφραγκοι δεν κοροϊδεύονται, αυτό απεδείχθη.
 
ΔΗΜ: Χτές ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σικέ συμφωνία, να το πω έτσι χονδρικά, με κρυφές δεσμεύσεις.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, δεν υπάρχουν κρυφές δεσμεύσεις, η δέσμευση είναι μια και μόνη, αυτή που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε πια, ότι μέχρι το 2010 να έχει μηδενισθεί το έλλειμα. Δηλαδή με τον ρυθμό που πάμε εμείς θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνουμε το έλλειμα κατά 0.5%. Όταν καταφέραμε μέσα σε τρια χρόνια απο 7% να το μειώσουμε στο 2.6% αντιλαμβάνετε ότι αυτό είναι εφικτό. Επομένως, όχι μόνο δεν είναι μυστική η συμφωνία αλλά είναι μια απόφαση που αφορά όλα τα κράτη μέλη.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Αλμούνια, όμως, χτες μίλησε και για μόνιμα μέτρα.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν έχω γνώση σε αυτό αλλά υποθέτω ότι μόνιμα μέτρα θα εννοούσε την μείωση των ελλειμάτων γιατί όπως ξέρετε το πρόβλημα της Ε.Ε είναι αυτό. Μην ξεχνάτε ότι για παράδειγμα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν πέσει στην επιτήρηση και οι οποίες βγήκαν σταδιακά, όπως το καταφέραμε και εμείς. Και μάλιστα το καταφέραμε μέσα σε μια πολύ έντονη πετρελαϊκή κρίση και κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ γιατί αυτή η παράμετρος περνάει απαρατήρητη. Όταν η τιμή του πετρελαίου απο 22 δολάρια το 2004 έχει φτάσει σε 76 δολάρια το βαρέλι, όταν η χώρα μας είναι πετρελαιοφάγος όπως ξέρετε, ήταν ένα πρόβλημα και αυτό το οποίο αυτή η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να το υπερκεράσει.
 
ΔΗΜ: Συζητάγαμε πριν απο λίγο ότι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ανοίξει προεκλογικά, με ανοιχτά χαρτιά, και το οποίο θα ανοίξει ούτως ή άλλως μετεκλογικά είναι το ασφαλιστικό. Ένα θέμα άλλωστε που και ο κ. Αλμούνια το έχει βάλει.
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Βεβαίως το έχει βάλει αλλά και να μην το έβαζε ο κ. Αλμούνια θα έπρεπε εμείς να το βάλουμε στο τραπέζι διότι το ασφαλιστικό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, συσσωρευμένο απο όλες τις κυβερνήσεις. Ε, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ανοίξει αυτό το θέμα, να συζητηθεί σε βάθος χρόνου με τους κοινωνικούς φορείς για να βρούμε όλοι μαζί την λύση αυτού του προβλήματος ώστε απο το 2016 και μετά να μην υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα για τα ταμεία. Μην ξεχνάτε ότι κυβέρνηση της ΝΔ έβγαλε την περίφημη λευκή τρύπα με τον περίφημο νόμο Σιούφα και είναι αυτή που κρατάει ακόμα το ασφαλιστικό και τις συντάξεις μας ανοιχτές. Να σας θυμίσω μόνο ότι το 1990 η τότε κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε προβεί σε πολύ μεγάλο και σοβαρό δανεισμό για να πληρώσουμε συντάξεις, δώρα Χριστουγένων και μισθούς. Αντιλαμβάνεστε ότι με εκείνο τον νόμο είχε λυθεί το θέμα επί μια ολόκληρη δεκαπενταετία. Ε, σε αυτή την κυβέρνηση έπεσε πάλι ο λαχνός να βρεί λύση στο ασφαλιστικό διαχρονικά ώστε μέσα απο την τριμερή χρηματοδότηση να μπορέσει να επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα και να νιώθουν όλοι οι ασφαλισμένοι ασφαλείς.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα, μέσα σε όλα αυτά άνοιξε ο εκλογικός νόμος απο πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, είχαμε χθες εδώ στη ΝΕΤ δηλώσεις απο τον κ. Κεφαλογιάννη ο οποίος ήταν σκληρός και είπε γιατί ανοίγει τώρα αυτό το θέμα και ο Ι. Βαρβιτσιώτης ο επικεφαλής της ευρωομάδας. Γίνεται πιστεύετε μια συζήτηση άκαιρη για τον εκλογικό νόμο;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γίνεται μια ζύμωση και μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εγώ δεν την θεωρώ άκαιρη την θεωρώ πολύ πολύ καθυστερημένη, ήμουν απο τους πρώτους που είχα θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ακόμα και στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος στην οποία ήμουν Πρόεδρος όταν συζητήθηκε το σχετικό άρθρο εγώ είχα προτείνει στα κόμματα ότι αφού και τα δυο πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές γιατί δεν συμφωνείτε σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει απο τις εκλογές να έχει μια άνετη πλειοψηφία.
 
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ζητήσει να περάσει ρύθμιση στο Σύνταγμα;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Όχι, καθόλου δεν συζητήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου στο Σύνταγμα. Εγώ είχα προτείναι να γίνει αλλάγή, απλώς τα κόμματα της αριστεράς έχουν το πάγιο αίτημα για απλή αναλογική και μάλιστα να γίνει με συνταγματική ρύθμιση ώστε να νην είναι μέσα στις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης να αλλάζει τον εκλογικό νόμο όποτε εκείνη νομίζει. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά πρέπει να επανέλθει όπως ήταν ο παλιός. Ένας εκλογικός νόμος που ίσχυσε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και έδωσε σταθερές κυβερνήσεις στον τόπο δεν κατάλαβα για πιο λόγο θεωρήθηκε αποτυχημένος και το ΠΑΣΟΚ δυο μληνες προ των εκλογών τον άλλαξε με ένα και μόνο σκοπό, να περιορίσει την αυτοδυναμία της επόμενης κυβέρνησης που ήταν δεδομένο ότι θα ήταν η ΝΔ.
 
 
 
 
 
 
ΔΗΜ: Γιατί δεν είναι ισχυρή μια κυβέρνηση και με 152 βουλευτές;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Γιατί έχουν ένα παρελθόν πρόσφατο με τον περίφημο νόμο Κουτσόγιωργα με τις τρεις αλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και αντιλαμβάνεστε ότι με 151 βουλευτές ο τόπος δεν κυβερνάται και τόσο σταθερά.
 
ΔΗΜ: Δηλαδή φοβάστε ότι κάποιος μέσα απο την ΝΔ βουλευτής....
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Δεν ξέρω και δεν φοβάμαι αν κάποιος ή κάποιοι έχουν τέτοια διάθεση, σημασία έχει ότι έχουμε πρόσφατο απτό παράδειγμα που απέδειξε ότι αυτές οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα συνληθως ελιναι ευάλωτες και μια ευάλωτη κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε στο ασφαλιστικό με γενναίες ρυθμίσεις ούτε και στις άλλες μεταρρυθμίσεις που επαγγέλεται ο Πρωθυπουργός και τις οποίες είμαι σίγουρος ότι θα τις εφαρμόσει.
 
ΔΗΜ: Κάποιοι «βαρώνοι» ζητούν ανασχηματισμό, εσείς είστε υπέρ;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Υπάρχουν δυο σχολές πολιτικών. Υπάρχει η σχολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος μέσα σε επτά χρόνια έκανε εναν και μόνο ανασχηματισμό και υπάρχει η σχολή Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος έκανε 7 ανασχηματισμούς σε μια περίοδο και έκανε 128  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπουργούς. Νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός είναι της σχολή Κωνσταντίνου Καραμανλή, των λίγων ανασχηματισμών, γιατί και αυτός πιστεύει ότι οι ανασχηματισμοί περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν και είναι γεγονός αυτό.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Μητσοτάκης που ζητάει ανασχηματισμό είναι στην σχολή Παπανδρέου;
 
 «Ιωάννης Τραγάκης»: Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρω για πιο λόγο ζητάει ανασχηματισμό παρόλο που και εκείνος κατά την τριετία που κυβέρνησε έναν ανασχηματισμό έκανε. Δεν βλέπω, λοπιπόν, τον λόγο λίγους μήνες προ των εκλογών να κάνει ο Πρωθυπουργός ανασχηματισμό, εγώ δεν είμαι υπέρ των συχνών ανασχηματσιμών. Αυτή είναι η θεωρία μου.
 
ΔΗΜ: Λίγους μήνες ή λίγες μέρες προ των εκλογών;
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Λίγους μήνες οπωσδήποτε. Να διευκρινήσω βέβαια ότι δεν σημαίνει αυτό που είπα πριν ότι η ΝΔ δεν έχει ικανά στελέχη. Γνωρίζετε ότι απο την θέση του Αντιπροέδρου έχω προεδρεύσει στις περισσότερες συνεδριασεις στην Βουλή έχω την δυνατότητα να γνωρίζω ότι η ΝΔ έχει πάρα πολλά νέα στελέχη τα οποία μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε οπιαδήποτε θέση.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και θα θέλαμε ένα σύντομο σχόλιο για το Πατριαρχείο στα Ιεροσώλυμα.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Έχω την αίσθηση ότι είναι το εθνικό μας θέμα αυτή την στιγμή και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με εξαιρετικά μεγάλη σοβαρότητα και θα πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είχα την τύχη να βρεθώ εκεί και σας λέω ότι οι άνθρωποι εκεί φυλατουν Θερμοπύλες.
 
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
 
«Ιωάννης Τραγάκης»: Κσι εγώ σας ευχαριστώ.
Print
1412 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω