Search
× Search
Κυριακή, 4 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
 κ. Γιάννη Τραγάκη
στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1
 και τους δημοσιογράφους κ.κ.  Λιαρέλη και Παναγόπουλο
         3 Οκτωβρίου 2007
 
 
 
ΔΗΜ: Να πάμε στην Βουλή, εκεί είναι ο κ. Γιάννης Τραγάκης νέος Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κύριε Τραγάκη καλή δύναμη.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ πολύ. Πάντως όπως ακούσατε και στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην Κ.Ο., μίλησε για μια συνεκτική ομάδα, δυνατή σαν γροθιά. Και έτσι θα είναι.
 
ΔΗΜ: Εντάξει, αλλά κακά τα ψέματα – και εσείς δεν τα κρύβετε αυτά, είστε από τους ανθρώπους που λένε τα πράγματα με το όνομα τους – οι 152 βουλευτές είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όσο δύσκολο φαίνεται τόσο εύκολο μπορεί να εξελιχθεί, όπως γνωρίζετε. Διότι πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η αίσθηση ευθύνης όλων των συναδέλφων και έτσι έχω την πεποίθηση ότι θα είμαστε μια καλή και συνεκτική Κ.Ο. Βέβαια, γνωρίζω τις δυσκολίες της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είπατε αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία μας ωθεί ώστε να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, τις τομές που ξεκινήσαμε και να ολοκληρώσουμε βεβαίως την Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρέπει να παράξουμε έργο, πρέπει η χώρα να αλλάξει ταχύτητα, αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Μην ξεχνάτε ότι το σύνθημα μας αυτή την περίοδο είναι: να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, μιλάτε συνέχεια για κοινωνική πλειοψηφία αλλά 42% είναι αυτό.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το 42% είναι αυτοί που μας ψήφισαν, αυτοί που μας αποδέχονται είναι πολύ περισσότερο. Και ξέρετε από πού φαίνεται αυτό; Από την αποδοχή που έχει το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, η δημοφιλία του ξεπερνάει τα όρια του κομματικού ποσοστού. Και επειδή είμαι παλαιός κοινοβουλευτικός δεν θυμάμαι εν ενεργεία Πρωθυπουργό με τέτοια δημοφιλία, μόνο με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή μπορώ να παραλληλίσω.
 
ΔΗΜ: Εντάξει, αλλά η δημοφιλία είναι ένας δείκτης που την μια μπορεί να πηγαίνει καλά και την άλλη όχι.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ε, εντάξει συνεχώς πάντως από το 2000 και μετά απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας ο Πρόεδρος, που σημαίνει ότι έχει αποδοχή και από άλλους πολιτικούς χώρους, άρα και κοινωνικούς χώρους, συνεπώς υπάρχει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Θα δείτε και από τις δημοσκοπήσεις ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιζητεί τις μεταρρυθμίσεις, επιζητεί την παραγωγή έργου και για αυτό μας εμπιστεύτηκε δηλαδή.
 
ΔΗΜ: Να το ρωτήσω εγώ διαφορετικά; Εάν έρθει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σε έξι μήνες και διαφωνούν οι βουλευτές, τι θα κάνετε;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Ποιοι βουλευτές;
  
ΔΗΜ: Της Νέας Δημοκρατίας.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν το πιστεύω αυτό. Καταρχήν, θα έχει προηγηθεί διάλογος που θα ξεκινήσει πρώτα από το κόμμα μας. Θα έχουμε όλοι την δυνατότητα να εκφέρουμε τις απόψεις μας και να δούμε όλες τις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού. Μετά τον εσωτερικό διάλογο θα γίνει ο διάλογος με τους άλλους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα ώστε να έρθει ένα ώριμο προσχέδιο νόμου στο οποίο θα ζητήσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία.
 
ΔΗΜ: Να σας ρωτήσω για τα ακίνητα, επειδή έχετε ασχοληθεί και ως επάγγελμα στο παρελθόν. Αυτή την φορολογία, το ένα τοις χιλίοις, δύο τοις χιλίοις που θα μπει στα ακίνητα πως την βλέπετε εσείς; Δεν είναι λίγο άδικο;
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Θα σας το εξηγήσω. Μην ξεχνάτε ότι στις μεταβιβάσεις και στα ακίνητα υπάρχουν 35 φόροι, όπως υπήρχε και η δυνατότητα με τις offshoreεταιρείες να μεταβιβάζουν τα ακίνητα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έπρεπε κάπως αυτό το θέμα να εξομαλυνθεί. Έχω την αίσθηση ότι ο φόρος κατοχής του ένα τοις χιλίοις - αν είναι τόσο δηλαδή, διαβαθμισμένο θα είναι – από τη διαβάθμιση αυτή κερδισμένο θα βγει το 80% των ιδιοκτητών που έχει πρώτη κατοικία.
 
ΔΗΜ: Ναι, αλλά όποιος έχει ένα οικόπεδο και εκείνος θα πληρώνει.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Εάν το οικόπεδο έχει αξία γιατί να μην πληρώνει; Οι υπεραξίες των οικοπέδων ήταν τεράστιες τον τελευταίο καιρό, δηλαδή πιστέψτε με την τελευταία πενταετία η υπεραξία σε ότι αφορά την αξία ενός οικοπέδου ήταν τεράστια. Παρουσιάστηκε το φαινόμενο να έχει μια τιμή Α το 2003 και το 2007 να έχει φτάσει 5Α, σε ορισμένες περιοχές βέβαια για να είμαι πιο αντικειμενικός και δίκαιος.
 
ΔΗΜ: Ωραία, σύμφωνοι το οικόπεδο έχει υπεραξία. Όμως, μόνος είπατε πριν ότι έχουμε 35 διαφορετικούς φόρους τους οποίους όσοι ήδη κατέχουν ακίνητα τους έχουν πληρώσει και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν ένα ενοίκιο ετήσιο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Όσοι πλήρωσαν αυτούς τους φόρους, διότι όπως ξέρετε φόρος μεταβίβασης πρώτης κατοικίας δεν πληρώνεται, φόρος για μεταβιβάσεις σε μικρά ακίνητα πάλι δεν πληρωνόταν λόγω ότι οι αντικειμενικές αξίες απείχαν από τις εμπορικές. Για μένα η μέθοδος αυτή είναι πιο εξορθολογισμένη και ισχύει σε πολλές χώρες.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, πράγματι ισχύει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Η λογική των φόρων στην κατοικία είναι ότι αφενός όσοι έχουν πρέπει να συνεισφέρουν για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως ότι έχοντας ένα οικόπεδο ή ένα ακίνητο πρέπει να γίνονται πάρα πολλά έργα κοινής ωφελείας τα οποία εν τέλει ωφελούν και τον ιδιοκτήτη, Σωστό;
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Σωστότατο.
 
ΔΗΜ: Εδώ, λοιπόν, έχουμε τα εξής δεδομένα. Πρώτον, υπάρχει το τέλος ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΠ, το οποίο πληρώνουμε από την ΔΕΗ και το πληρώνουν όλοι γιατί δεν μπορούν να το αποφύγουν. Και υπάρχει αυτός ο φόρος που έρχεται τώρα, χωρίς να καταργείται το ΤΑΠ, για να καλύψει τα ελλείμματα του κράτους.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Το τέλος ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΠ, που είναι ενσωματωμένος μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι ένας φόρος ο οποίος έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό όπως γνωρίζετε. Ο φόρος, όμως, κατοχής έχω την αίσθηση ότι θα βοηθήσει τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις.
 
ΔΗΜ: Ε δεν θα τους βοηθήσει κ. Τραγάκη. Εσείς εκλέγεσθε σε μια λαϊκή συνοικία, με πολλά προβλήματα. Πόσοι έχουν ένα σπίτι εκεί και ένα στην Σαλαμίνα; Και θα πληρώσουν.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, η πρώτη κατοικία δεν υπόκειται σε φορολογία…
 
ΔΗΜ: Και αυτό εγώ το θεωρώ άδικο, διότι το ρεπορτάζ λέει ότι θα εξαιρεθούν όσοι έχουν πάνω από 300 τετραγωνικά.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Επειδή θα είναι διαβαθμισμένο δεν ξέρω αν ισχύει το 300, έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι. Διότι οι κάτοχοι διαμερισμάτων με περισσότερα από 300 τ.μ. θα είναι ελάχιστοι.
 
ΔΗΜ: Δεν θα ήταν πιο δίκαιο να που ότι ο έχων στην ιδιοκτησία του μέχρι 150-200 χιλιάδες, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, απαλλάσσεται, από 200-300 πληρώνει ένα τοις χιλίοις, από 300-500 δύο τοις χιλίοις…
 
 «Γιάννης Τραγάκης»: Ίδια διαβάθμιση είναι, αν είναι σε τετραγωνικά ίδια διαβάθμιση είναι.
 
ΔΗΜ: Όχι δεν είναι το ίδιο. Διότι αν πάτε στην Β’ Πειραιά θα βρείτε οικογένεια που ζει σε τριάρι και έχει τύχει να κληρονομήσει και ένα δυαράκι. Και αυτός θα έχει πρώτη κατοικία το τριάρι και εγώ που μένω στα Βριλήσσια σε 200 τ.μ. θα απαλλάσσομαι διότι θα είναι η πρώτη κατοικία και ουσιαστικά η αντικειμενική αξία αυτού του ανθρώπου είναι το δικό μου υπόγειο.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Να περιμένουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον φόρο κατοχής και από εκεί και πέρα να το συζητήσουμε; Για να μην μιλάμε μόνο με ρεπορτάζ.
 
ΔΗΜ: Ασφαλώς. Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά.
 
«Γιάννης Τραγάκης»: Ευχαριστώ πολύ.
Print
1229 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω