Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, την εκπομπή «Στα Μέσα και στα Έξω» με τον δημοσιογράφο κ. Γ. Παντελάκη
– 10 Οκτωβρίου 2007
ΔΗΜ: Πάμε στον καλεσμένο μας, είναι ο κύριος Γιάννης Τραγάκης ο νέος Γραμματέας της Κοινοβουλευτική Ομάδας της Ν.Δ. Τον καλημερίζουμε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Συγχαρητήρια και για την καινούργια σας θέση, η οποία είναι δύσκολη θέση λόγω της οριακής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών.
«Γιάννης Τραγάκης»: Όλες οι θέσεις είναι δύσκολες. Η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία προήλθε, όπως ξέρετε, από τον εκλογικό νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ενάμιση μήνα προ των εκλογών του 2004…
ΔΗΜ: Καλά αυτό ξέρετε είναι λίγο σχετικό, τι θα πει αυτό. Αν υπήρχε απλή αναλογική η οποία είναι πλήρως αντιπροσωπευτική δεν θα υπήρχε πλειοψηφία καν.
«Γιάννης Τραγάκης»: Και αν υπήρχε το παλαιό εκλογικό σύστημα το οποίο ίσχυσε επί τέσσερις συνεχείς βουλευτικές εκλογές και έδωσε σταθερές κυβερνήσεις, η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή θα είχε 163 βουλευτές.
ΔΗΜ: Η υπόθεση είναι να πηγαίνουμε μπροστά όχι πίσω, το αναλογικότερο είναι πολύ πιο σύγχρονο σύστημα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Βεβαίως, και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι – επειδή ο Πρωθυπουργός λειτουργεί θεσμικά και δεν ήθελε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στο τέλος της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά στην αρχή της επόμενης – να αλλάξει ο εκλογικός νόμος όπως το άνοιξε το θέμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
ΔΗΜ: Το οποίο σύστημα, όμως, θα είναι λιγότερο αναλογικό, τουλάχιστον σε σχέση με το σημερινό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ελάχιστα λιγότερο, αλλά ας δούμε τον εκλογικό νόμο όπως θα έρθει και μετά να τον κρίνουμε. Τα ρεπορτάζ πάνω σε αυτό το θέμα άλλα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλα όχι, ας περιμένουμε το τελικό κείμενο.
ΔΗΜ: Όπως είπατε και εσείς το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση είναι ασταθής με 152 βουλευτές;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κάθε άλλο. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είναι συνεκτική και λειτουργεί σαν γροθιά.
ΔΗΜ: Άρα τι χρειάζεται να αλλάξει το σύστημα και να γίνει λιγότερο αναλογικό;
«Γιάννης Τραγάκης»: Γιατί μόνος σας μιλήσατε για μικρή πλειοψηφία των 152 βουλευτών. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά και μάλιστα να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη, εξαγγέλθηκε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αφού έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα…
ΔΗΜ: Αυτό δεν έχει σχέση με τον εκλογικό νόμο.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχει σχέση με το εξής, ότι βασίζεται στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα η οποία έχει μια συνεκτικότητα και από την εμπειρία μου αυτές τις λίγες μέρες ως Γραμματέας αλλά και παλαιότερα ως Αντιπρόεδρος της Βουλής σας λέω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργήσει σαν μια γροθιά.
ΔΗΜ: Μα κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό, εμείς για τον εκλογικό νόμο είπαμε.
«Γιάννης Τραγάκης»: Τον εκλογικό νόμο να τον δούμε, να κατατεθεί, ο Πρωθυπουργός λειτουργεί θεσμικά που τον φέρνει στην αρχή της τετραετίας, ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και επομένως να τον δούμε και να τον κρίνουμε όταν θα έρθει η ώρα του.
ΔΗΜ: Να πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Όπως είπατε τον άλλο χρόνο θα έρθει το ασφαλιστικό μετά τον όποιο διάλογο θα πραγματοποιηθεί σε όλο αυτό το διάστημα, από τώρα μέχρι τότε. Αυτό το ασφαλιστικό, με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να αντιδρούν στις όποιες προθέσεις της κυβέρνησης, μπορεί να ψηφιστεί χωρίς να έχει κάποια κοινωνική αποδοχή; Γιατί υπάρχουν κάποιοι νόμοι να εφαρμοστούν, ακόμα και να ψηφιστούν, αν δεν έχουν κοινωνική αποδοχή.
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχετε απόλυτο δίκιο στα μισά από αυτά που είπατε, στο τέλος όμως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και αυτό είναι επιβεβλημένο. Σε ότι αφορά τον διάλογο, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση, θα υποβάλλει ένα πλαίσιο προτάσεων και στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι και τα κόμματα να τοποθετηθούν. Εάν υπάρξει άρνηση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Έχω την αίσθηση - μετά την δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Αλαβάνου, προχτές ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην Βουλή στην συζήτηση του ασφαλιστικού - ότι θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Εγώ πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η ελληνική κοινωνία, διότι δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά αφορά και τους νεοασφαλιζόμενους και όλους τους εργαζόμενους. Έχει δύο τμήματα το ασφαλιστικό, το ένα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και το άλλο είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, γιατί εάν δεν λυθεί είναι σίγουρο ότι μετά το 2012 ή το 2015, κατά άλλους, θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Άρα. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει, θα ολοκληρώσει τον διάλογο με όποιους συμμετέχουν σε αυτό και έχω την αίσθηση ότι όλοι, συνδικαλιστές, κόμματα, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους θα συμμετέχουν στον διάλογο από την στιγμή μάλιστα που δεν θα είναι ένας προσχηματικός αλλά ένας ουσιαστικός διάλογος. Γιατί οι όποιες προτάσεις κατατεθούν, από οποιονδήποτε φορέα, θα λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα θα κατασταλάξουμε κάπου.
ΔΗΜ: Ακούω και εσάς, ακούω και πολλά κυβερνητικά στελέχη που αναφέρονται στο επείγον του θέματος. Αφού είναι επείγον γιατί η Ν.Δ. δεν άνοιξε αυτό το θέμα τέσσερα χρόνια που κυβερνάει;
«Γιάννης Τραγάκης»: Πολύ σωστό το ερώτημα σας. Είναι γνωστό ότι το άνοιξε προ διετίας το θέμα η κυβέρνηση και τότε κλήθηκαν προς διάλογο οι κοινωνικοί φορείς και τα κόμματα. Δεν προσήλθε κανένα από τα κόμματα της αριστεράς αλλά και κανένας από τους κοινωνικούς φορείς, προσήλθε το ΠΑΣΟΚ και μετά αποχώρησε και αυτό. Επομένως, εφόσον δεν υπήρχε πεδίο διαλόγου η κυβέρνηση το άφησε για την επόμενη περίοδο της Βουλής, με δήλωση του αρμοδίου υπουργού.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία, να είστε καλά. Καλημέρα σας.